VISSZA

Magyar Radiológia - 2004;78(6)


A vastagbélrák radiológiájának újabb eredményei
Onco Update 2004


A vastagbélrák radiológiájának újabb eredményei 
Onco Update 2004
Kollár Attila
| | |
 
A szerző a vastagbélrák képalkotó diagnosztikájával, a colonstenteléssel, valamint a colorectalis májmetasztázisok intervenciós kezelésével kapcsolatos újabb irodalmi adatokat tekinti át. A vastagbélrák radiológiai diagnosztikájában az elmúlt években a virtuális kolonoszkópia keltette a legnagyobb figyelmet, és ennek fejlődése volt a legjelentősebb. Mind a CT-, mind az MR-kolonográfiás technikák alkalmazásáról számos cikk jelent meg az elmúlt másfél évben. A hagyományos kettős kontrasztos vastagbélvizsgálat és az arany standardnak tekinthető kolonoszkópia mellett egyre nagyobb szerepet kapnak a CT- és MR-kolonográfiás vizsgálatok. Az új vizsgálómódszerek csak multislice CT- és modern MR-berendezésekkel, megfelelő szoftverek alkalmazásával végezhetők, és mivel Magyarországon ezek jelenleg csak korlátozott számban állnak rendelkezésre, a mindennapi gyakorlatba még nem vonulhattak be. A folyamatosan fejlődő intervenciós módszerek, így az obstruktív colontumorok stentkezelése és a colorectalis májmetasztázisok percutan és intraarterialis kezelése egyre fontosabb szerepet játszanak a terápiában, mint azt az áttekintett irodalmi adatok is mutatják.

Kulcsszavak

kemoembolizáció, colonstentelés, CT-kolonográfia, kettős kontrasztos vastagbélvizsgálat, MR-kolonográfia, multislice CT, percutan tumorablatio, rádiófrekvenciás májtumor-ablatio, vena portae embolizáció, virtuális kolonoszkópia

Kapcsolódó anyagok

Az emlődaganatok 2008-2009. évi radiológiai diagnosztikai és terápiás újdonságai - Onco Update, 2010

A truncus coeliacus ritka fejlődési rendellenességeinek hatása a vascularis intervenciós terápiára

Colorectalis rákszűrés: az amerikai tapasztalatok tanulságai

A képalkotó vizsgálómódszerek szerepe a colorectalis daganatok ellátásában

Daganatos betegségek kezelése az intervenciós radiológia eszközeivel

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Tartalomjegyzék:

 
KIADVÁNY TOVÁBBI CIKKEI

Búcsúzunk és maradunk

Az idő gyorsan száll: szinte hihetetlennek tűnik, de már négy éve annak, hogy folyóiratunk szerkesztősége és arculata megújult. Négy éve szerkesztjük, írjuk a Magyar Radiológiát, és most számot kell adnunk az elmúlt időszakban végzett munkáról, eredményekről, hiányosságokról. Egy folyóirat igazi értékelését az olvasók adják. A Magyar Radiológusok Társasága újonnan választott vezetősége lényegében megtette ezt az értékelést, amikor a jelenlegi szerkesztőgárdának újabb négy évre bizalmat szavazott: folytassuk, amit elkezdtünk, legjobb tudásunk és energiánk szerint.

Tovább


A „másik” Röntgen Julius, a zeneszerző

A „mi” Röntgenünk és Julius Röntgen életpályája szinte ugyanazt a kort ívelte át - az utóbbi Wilhelmnél tíz évvel később született, s egy év híján egy évtizeddel később hunyt el. A Lipcsében, 1855-ben született Julius Röntgen muzsikus családból származott, édesapja a legrégebbi német koncertzenekar, a Gewandhaus elsőhegedűse volt. Julius csodagyerek volt, fiatalon megmutatkozó tehetségére jellemző, hogy egy kamaszkorában írott darabját apja Joachim Józseffel együtt mutatta be.

Tovább


Digitális radiológia Európában - radiológia a digitális Európában Perugia, 2004. október

A mai Európában Olaszország jelentős előnyre tett szert más tagállamokhoz képest a digitális rendszerek alkalmazásában és integrálásában a radiológiai, illetve a kórházi és egészségügyi informatika terén. Jelenleg körülbelül 150 PACS rendszer működik az olasz kórházakban, ami kiugró eredmény.

Tovább


Sigillocellularis gyomortumor vastagbél-metasztázisa

A colon másodlagos tumorai extrém ritkák. Komputertomográfia során gyulladásos vastagbélbetegséggel, ischaemiás colitisszel téveszthetők össze.

Tovább


A hasnyálmirigy radiológiai vizsgálata: aktualitások GASTRO UPDATE, 2007