hirdetés

 VISSZA

Magyar Radiológia - 2004;78(6)


A vastagbélrák radiológiájának újabb eredményei
Onco Update 2004


A vastagbélrák radiológiájának újabb eredményei 
Onco Update 2004
Kollár Attila
| | |
 
A szerző a vastagbélrák képalkotó diagnosztikájával, a colonstenteléssel, valamint a colorectalis májmetasztázisok intervenciós kezelésével kapcsolatos újabb irodalmi adatokat tekinti át. A vastagbélrák radiológiai diagnosztikájában az elmúlt években a virtuális kolonoszkópia keltette a legnagyobb figyelmet, és ennek fejlődése volt a legjelentősebb. Mind a CT-, mind az MR-kolonográfiás technikák alkalmazásáról számos cikk jelent meg az elmúlt másfél évben. A hagyományos kettős kontrasztos vastagbélvizsgálat és az arany standardnak tekinthető kolonoszkópia mellett egyre nagyobb szerepet kapnak a CT- és MR-kolonográfiás vizsgálatok. Az új vizsgálómódszerek csak multislice CT- és modern MR-berendezésekkel, megfelelő szoftverek alkalmazásával végezhetők, és mivel Magyarországon ezek jelenleg csak korlátozott számban állnak rendelkezésre, a mindennapi gyakorlatba még nem vonulhattak be. A folyamatosan fejlődő intervenciós módszerek, így az obstruktív colontumorok stentkezelése és a colorectalis májmetasztázisok percutan és intraarterialis kezelése egyre fontosabb szerepet játszanak a terápiában, mint azt az áttekintett irodalmi adatok is mutatják.

Kulcsszavak

kemoembolizáció, colonstentelés, CT-kolonográfia, kettős kontrasztos vastagbélvizsgálat, MR-kolonográfia, multislice CT, percutan tumorablatio, rádiófrekvenciás májtumor-ablatio, vena portae embolizáció, virtuális kolonoszkópia

Kapcsolódó anyagok

Az emlődaganatok 2008-2009. évi radiológiai diagnosztikai és terápiás újdonságai - Onco Update, 2010

A truncus coeliacus ritka fejlődési rendellenességeinek hatása a vascularis intervenciós terápiára

Colorectalis rákszűrés: az amerikai tapasztalatok tanulságai

A képalkotó vizsgálómódszerek szerepe a colorectalis daganatok ellátásában

Daganatos betegségek kezelése az intervenciós radiológia eszközeivel

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Tartalomjegyzék:

 
KIADVÁNY TOVÁBBI CIKKEI

Magyarok az Európai Radiológus Kongresszuson ECR 2005 meets Hungary

A European Congress of Radiology (ECR) 1967-től 1987-ig más-más városokban került megrendezésre, 1989-től Bécsben tartják, 1999 óta pedig már évente sor kerül a korábban kétévente rendezett seregszemlére. A résztvevők száma állandóan növekszik. Míg 2003-ban 7614, köztük 291 magyar látogatott a kongresszusra, 2004-ben 8677 volt az érdeklődők száma, és köztük 321 magyar. Ez utóbbi fele annyi, mint a Magyar Radiológusok Társasága balatonfüredi kongresszusán részt vevők száma.

Tovább


Hetvenéves a Görög Radiológus Társaság Athén, 2004. szeptember 29-október 2.

Szeptember 29. és október 2. között mintegy 700 résztvevővel rendezték meg Athénban a XIV. Pánhellén Radiológus Kongresszust, illetve ezzel párhuzamosan a 2. Kelet-Mediterrán Mágneses Magrezonancia továbbképző konferenciát. Az események között központi helyet foglalt el a társaság 70. évfordulója alkalmából rendezett ünnepség és koncert.

Tovább


19. Soproni Ultrahang Napok Sopron, 2004. október 7-10.

A hagyományosan ősszel megrendezésre kerülő Soproni Ultrahang Napok tizenkilencedik alkalommal csábította városunkba a radiológus és a klinikus kollégákat. A legújabb képalkotó módszerek és technikai fejlesztések bemutatása mellett ismét alkalom nyílt egy-egy kiemelt témakörben a diagnosztikus és terápiás problémák megbeszélésére.

Tovább


Világbajnok radiológus Kis Zsuzsanna sportsikerei

Kis Zsuzsanna a Debreceni Orvostudományi Egyetemen szerzett diplomát 1980-ban, azóta radiológusként dolgozik a Heves Megyei Önkormányzat Markhot Ferenc Kórház-Rendelőintézetében. Radiológiából 1984-ben szakvizsgázott. Jelenleg is az egri kórház radiológiai osztályán dolgozik, a CT-MR részleg vezetőjeként. Az idén júniusban a második diplomáját is megszerezte, a Szegedi Tudományegyetem orvos-közgazdász szakán.

Tovább


A hasnyálmirigy radiológiai vizsgálata: aktualitások GASTRO UPDATE, 2007