Hírvilág

A tejtermékek óvnak a cukorbetegségtől

2011. AUGUSZTUS 15.

Szöveg nagyítása:

-
+


A teljes zsiradékot tartalmazó tejtermékek, mint a speciális tej, joghurt és a sajtok olyan ritka zsírt tartalmaznak, mely csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát – olvasható az Annals of Internal Medicine decemberi 21-i számában. Az ominózus zsírsav a transz-palmitolsav, melynek magas vérszintje 62 százalékkal csökkenti a cukorbetegség kockázatát. Dr. Dariush Mozaffarian (Harvard Orvosi Egyetem) és munkatársai szerint a zsírsav magas szintje általában alacsonyabb koleszterinszintet von maga után, emellett csökkenti az inzulinreszisztenciát. Keringő palmitolsav az emberi szervezetben természetes körülmények között is megtalálható. Kis mennyiségben előfordul egyes ételekben, azonban az igazi forrásai a teljes zsiradékot tartalmazó tejtermékek. A zsírszegény tej viszont kifejezetten kedvezőtlen ebből a szempontból. Cukorbetegségben a szervezet nem reagál az inzulin hormonra, ezt a jelenséget nevezik inzulinrezisztenciának. Mozaffarian és munkatársai korábban megállapították, hogy állatkísérletben a palmitolsav csökkentette az inzulinrezisztencia és a cukorbetegség kialakulásának esélyét, azonban a hatás oka nem volt teljesen világos. Jelen tanulmány 3700 felnőtt egyénre terjedt ki, a résztvevők 65 év felettiek voltak, és Kalifornia, Maryland, Észak-Karolina, vagy Pennsylvania államban éltek. A kutatók elemezték az alanyok transz-palmitolsav-, koleszterin-, triglicerid-, gyulladásos fehérje-, és vércukorszintjét. Az eredményeket az étkezési szokásokkal vetették össze. Megállapították, hogy a magas transz-palmitolsavszint kevesebb vérzsírral jár, valamint magasabb volt a „jó” koleszterin szintje is. Csökkent volt a C-reaktív fehérje, mely gyulladást jelez, valamint az inzulinreszisztencia mértéke is. Összefoglalva a magas transz-palmitolsavszint mintegy kétharmadával csökkentette a cukorbetegség kialakulásának veszélyét. Forrás: Medipress Kapcsolódó anyagok: Kínai gyógynövényekkel a cukorbetegség gyógyításában

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Ökológia

Big Pharma és Big Ag

BRYS Zoltán

A gyógyszergyárak gyakorlatát számos magas színvonalú kritika érte az elmúlt évtizedben, ezzel szemben a Big Ag viszonylag kevesebb figyelmet kapott orvostudományi folyóiratokban. Számos betegséggel összefüggésbe állítható a táplálkozás. Jelentőségénél fogva hasonlóan kiemelt szakmai figyelmet érdemelne.

COVID-19

Táplálkozási ajánlások a CoVID-19 miatti karantén idején

A karanténhoz társuló stressz alvászavarokat is okozhat, ami tovább fokozhatja a stresszt és ezáltal a táplálékbevitelt, ami egy ördögi kör kialakulásához vezethet. Fontos, hogy vacsorára olyan ételeket fogyasszunk, amelyek szerotonint vagy melatonint tartalmaznak vagy elősegítik ezeknek a szintézisét.

Klinikum

A magas fehérjetartalmú táplálkozás és a fizikai aktivitás véd a korral összefüggő izomvesztés és funkcionális hanyatlás ellen

Néhány klinikai vizsgálat eredménye arra utal, hogy a protein-szupplementáció felerősíti a testmozgás (rezisztencia tréning) hatását a vázizom-tömegre, azonban kevés tanulmány foglalkozik a fehérjében gazdag táplálkozás vázizom-tömegre és funkcionális státuszra kifejtett hatásával közösségben élő idősek körében, mindazonáltal egyre több bizonyíték támasztja alá, hogy a jelenlegi táplálkozási ajánlások (fehérje: 0,8g/testsúlykg/nap) nem fedezik az idősebbek szükségleteit.

Ökológia

Bőrünk mikrobiomja és a környezet, amiben élünk

Az emberi mikrobiom, különösen a testfelszín mikrobaközössége és a környezet milyensége erősen összefügg. Egy az American Journal of Clinical Dermatology szaklapban megjelent cikk, a Skin Microbiome and its Interplay with the Environment szerzői néhány mikrobiommal kapcsolatos kutatás főbb eredményeit összegzik. A szekvenálás, a bioinformatika és az analatika terén zajló előrelépések lehetővé teszik, hogy nagyobb részletességgel tárjuk fel teljes mikrobaközösségek struktúráját, működését és összefüggéseit. A környezeti és orvosi mikrobiológia határain átívelő multidiszciplináris megközelítések nagyban segítik a különféle mikrobaközösségek viszonyainak alaposabb feltárását. A mikrobiális ökológia kihívásainak egyike a gazdákhoz kapcsolódó mikrobák filogenetikai diverzitásának összekapcsolása azok közösségekben betöltött funkcionális szerepével.

Ökológia

Emberi egészség és állati termékek: hogyan hat az állattartás módja?

Közvetett bizonyítékok támasztják alá a hipotézist, miszerint a növényevők fitokémiailag gazdag táplálkozása javítja a húsok és tejtermékek biokémiai sokféleségét, ami kapcsolatban áll az emberi és környezeti egészséggel – állítják a Frontiers in Nutrition szaklapban megjelent, Is Grassfed Meat and Dairy Better for Human and Environmental Health? című tanulmány szerzői.