VISSZA

Magyar Radiológia - 2008;82(1-2)


A nőgyógyászati daganatok radiológiai diagnosztikai és terápiás újdonságai
ONCO UPDATE, 2008


A nőgyógyászati daganatok radiológiai diagnosztikai és terápiás újdonságai 
ONCO UPDATE, 2008
Forrai Gábor, Bodoky György
| | |
 
A nőgyógyászati daganatok radiológiai diagnosztikájának új eredményei kerülnek bemutatásra, az egyes képalkotó és intervenciós módszerek mai helyének ismertetésével. A 2007. év szakirodalmát tekintettük át a következő témakörökben: cervixcarcinoma, endometriumcarcinoma, ovariumcarcinoma, a kismedence általános és speciális képalkotása, az uterusmyomák ablatiójának különböző módszerei: embolizáció és nagy energiájú fokuszált ultrahang. A nőgyógyászati diagnosztika módszereivel kapcsolatban világszerte közzétett tapasztalatok nagy ütemben sokasodnak. A kivizsgálási algoritmusok időről időre átalakulnak, új diagnosztikai és terápiás eljárások kerülnek be a mindennapi rutinba. Míg egyes módszerek használata a diagnosztikai folyamatban kötelezővé válik, más eljárások néhány év alatt teljesen elavulhatnak, esetleg hibának is számíthat az alkalmazásuk.

Kulcsszavak

cervixcarcinoma, endometriumcarcinoma, ovariumcarcinoma, uterusmyoma-ablatio, embolizáció, nagy energiájú fokuszált ultrahang (HIFU)

Kapcsolódó anyagok

A truncus coeliacus ritka fejlődési rendellenességeinek hatása a vascularis intervenciós terápiára

Daganatos betegségek kezelése az intervenciós radiológia eszközeivel

A vastagbélrák radiológiájának újabb eredményei Onco Update 2004

Képalkotó vizsgálatok a nőgyógyászati daganatok stádiummeghatározásában

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Tartalomjegyzék:

 
KIADVÁNY TOVÁBBI CIKKEI

Lányi Márton-díj, 2007 A díjazott: dr. Milics Margit

A Magyar Radiológusok Társasága Emlődiagnosztikai Szekciójának közgyűlésén, 2007. november 17-én nyújtotta át dr. Forrai Gábor, a Pro Radiologia Alapítvány titkára a kitüntető okiratot és jutalmat a Lányi Márton-díj ez évi kitüntetettjének, dr. Milics Margit főorvosnak. A díjat idén második alkalommal ítélték oda, az első kitüntetett dr. Riedl Erika főorvos volt.

Tovább


A Radiológiai Szakmai Kollégium 2008. évi munkaterve Szeged, 2008. január 22.

A szakmai kollégium munkatervét az alábbi pontokban határoztuk meg: - CT-műveleti leírások elkészítése. - MR-műveleti leírások elkészítése. - Állásfoglalás kidolgozása: - a nőgyógyászati betegségek képalkotó diagnosztikájával, - az MR-mammográfiával, - a kardiológiai CT- és MR-vizsgálatokkal, - a mélyvénás thrombosis képalkotó diagnosztikájával kapcsolatban.

Tovább


Minden másképp van

A cím egy Karinthy-novella címe, amit szívem szerint szóról szóra, teljes terjedelmében idéznék, mivel ma is élő tanulságokkal szolgál. Ehelyett csak néhány részletet írok le azzal a céllal, hogy a címben szereplő mondat tartalmát, tanulságát felhasználva villantsak fel képeket az ECR 2008 (az Európai Radiológus Társaság kongresszusa) bécsi eseményeiről.

Tovább


Osteoid osteoma: diagnózis és kezelési módok

Az osteoid osteoma olyan ritka, általában kicsi benignus csontdaganat, amely az általa okozott csontfájdalom miatt igényel valamilyen terápiás beavatkozást.

Tovább


Képalkotó diagnosztikai eljárások szabványos negatív leletei A Radiológiai Szakmai Kollégium ajánlása, 2008