hirdetés

 VISSZA

A napkrémek többsége nem véd a napsugártól| | |
 


A széles spektrumú védelmet ígérő napkrémek közül csak igen kevés felel meg valóban a követelményeknek. Bőrgyógyászok tesztelték a 29 legjobban keresett nappali hidratálókrémet, melyek mindegyike biztos védelmet ígért a nap káros ultraviola sugarai ellen, de csak néhányat találtak megfelelőnek.

„A polcokon található legtöbb termék nem ad védelmet az üvegen is áthatoló UV-A sugarak ellen” - fejtette ki a tanulmány vezetője, Dr. Steven Wang, aki a Basking Ridge-i Memorial Sloan-Kettering Rákkutató Központ bórgyógyász-sebésze, majd hozzátette: „Számos krém egyszerűen nem tartalmaz megfelelő összetevőket, vagy nem a megfelelő koncentrátumban tartalmazza azokat.”

A hatékony védelemhez a terméknek több mint kétszázaléknyi avobenzone-t és több mint 3,6 százaléknyi octocrylene-t kellene tartalmaznia. A széles spektrumú UV-védelem azt jelenti, hogy a termék a használót az UV-A és az UV-B sugaraktól is megvédi, melyek egyaránt öregítik a bőrt és rákosodást okozhatnak. A napvédő faktor a krémek tubusain viszont csak azt jelzi, mennyire véd a termék az UV-B sugarak ellen, melyek az üvegen nem képesek átjutni. Sok nő csupán ezt az értéket nézi, miközben – akár az egész napot az irodában töltve is - ki van téve az ablaküvegen áthatoló UV-A sugaraknak.

A tesztelt termékek 15-től 50 faktorosig terjedtek és alig 3-4 felelt meg a kritériumoknak, hat pedig – amelyek között a legdrágább termék is ott volt – semmilyen védelmet nem nyújtott az UV-A sugarak ellen, ami azt jelzi, hogy a magas ár nem jelent egyben hatékony védelmet is. David Andrews független szakértő, az EWG környezetvédelmi csoport munkatársa szintén egyetért azzal, hogy nagyobb figyelmet kell az UV-A sugarak elleni védelemre fordítani. Amíg nem történnek szigorúbb szabályozások a kormány részéről, Wang azt javasolja, hogy a vásárlók alaposan nézzék meg a termékek címkéit, és csak a megfelelő összetételű krémeket vegyék le a polcról.

Forrás: Medipress


Kapcsolódó anyagok: A napsugárzás veszélyei
Kapcsolódó anyagok

Hogyan éljék túl lelkileg a dolgozók a krízishelyzetet?

Semmilyen orvosi kezelést ne hagyjunk abba!

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
KIADVÁNY TOVÁBBI CIKKEI

Ovidius a léha, a melankólia költője

Ovidius Kr. e. 43-ban született. Az ókori latin költők közül ő az, akit még szeretni is lehet és nemcsak olvasni érdemes.

Tovább


A tbc és a hiányos táplálkozás

A világ lakosságának egyharmada fertőzött Mycobacterium tuberculosissal, de jóval kevesebb esetben alakul ki aktív betegség. A táplálkozás szerepe a betegségben empirikusan régóta ismert…

Tovább


A horror és a sci-fi szerelmeseinek

Halloweeni horrormaraton a Corvin moziban

Tovább


A DNS molekulát lefényképezték

Először fényképezték le közvetlenül a DNS-molekulát

Tovább


A napkrémek többsége nem véd a napsugártól