VISSZA

A napkrémek többsége nem véd a napsugártól| | |
 


A széles spektrumú védelmet ígérő napkrémek közül csak igen kevés felel meg valóban a követelményeknek. Bőrgyógyászok tesztelték a 29 legjobban keresett nappali hidratálókrémet, melyek mindegyike biztos védelmet ígért a nap káros ultraviola sugarai ellen, de csak néhányat találtak megfelelőnek.

„A polcokon található legtöbb termék nem ad védelmet az üvegen is áthatoló UV-A sugarak ellen” - fejtette ki a tanulmány vezetője, Dr. Steven Wang, aki a Basking Ridge-i Memorial Sloan-Kettering Rákkutató Központ bórgyógyász-sebésze, majd hozzátette: „Számos krém egyszerűen nem tartalmaz megfelelő összetevőket, vagy nem a megfelelő koncentrátumban tartalmazza azokat.”

A hatékony védelemhez a terméknek több mint kétszázaléknyi avobenzone-t és több mint 3,6 százaléknyi octocrylene-t kellene tartalmaznia. A széles spektrumú UV-védelem azt jelenti, hogy a termék a használót az UV-A és az UV-B sugaraktól is megvédi, melyek egyaránt öregítik a bőrt és rákosodást okozhatnak. A napvédő faktor a krémek tubusain viszont csak azt jelzi, mennyire véd a termék az UV-B sugarak ellen, melyek az üvegen nem képesek átjutni. Sok nő csupán ezt az értéket nézi, miközben – akár az egész napot az irodában töltve is - ki van téve az ablaküvegen áthatoló UV-A sugaraknak.

A tesztelt termékek 15-től 50 faktorosig terjedtek és alig 3-4 felelt meg a kritériumoknak, hat pedig – amelyek között a legdrágább termék is ott volt – semmilyen védelmet nem nyújtott az UV-A sugarak ellen, ami azt jelzi, hogy a magas ár nem jelent egyben hatékony védelmet is. David Andrews független szakértő, az EWG környezetvédelmi csoport munkatársa szintén egyetért azzal, hogy nagyobb figyelmet kell az UV-A sugarak elleni védelemre fordítani. Amíg nem történnek szigorúbb szabályozások a kormány részéről, Wang azt javasolja, hogy a vásárlók alaposan nézzék meg a termékek címkéit, és csak a megfelelő összetételű krémeket vegyék le a polcról.

Forrás: Medipress


Kapcsolódó anyagok: A napsugárzás veszélyei
Kapcsolódó anyagok

Mivel érdemes kezdeni a vérnyomáscsökkentő terápiát?

Neurofiziológiai agyújraélesztés

Reflexiók a kibontakozó ökológiai krízisre az 1970-es évek művészetében

Tudományos program

Absztraktok

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
KIADVÁNY TOVÁBBI CIKKEI

Kihasználatlan az infótechnológia a patikákban

Többre is képesek a minősített patikai informatikai rendszerek, amelyek már most ki tudnák váltani a patikákban kézzel vezetett kockás füzeteket, ha a hatóságok engednék – derült ki a „Gyógyszerészet, gyógyszerellátás kulcskérdései” című továbbképzésen, ahol az internetes gyógyszer-kereskedelem exponenciális növekedését is prognosztizálták a szakemberek.

Tovább


Derékfájás

A derékfájás a felnőtt népesség több mint 80%-át érinti élete során világszerte. Éves prevalenciája 4-5%. A derékfájás diagnosztikájának és kezelésének modern irányvonalai specifikus és aspecifikus derékfájást különböztetnek meg. A specifikus derékfájásnak nevezik azokat a derékfájásformákat, melyek hátterében gyaníthatóan súlyos, gyorsan diagnosztizálandó kórfolyamat áll.

Tovább


Álmodni lehet, de nyesegetik a szárnyakat

A GYEMSZI dönt ki mire pályázhat 2014-től

Tovább


Testület az emberi jogok vizsgálatára

Emberi jogi munkacsoportot alakíthat a kormány

Tovább


A napkrémek többsége nem véd a napsugártól