hirdetés

 VISSZA

A kimerültség mérhető a beszéden át



| | |
 


Mit tudhat meg egy kutató abból, hogy emberek egy csoportja összeül beszélgetni, filmet nézni, olvasni, barátkozni? Nagyon is sokat - állítja a Melbourne-i Egyetem akusztikusa, Adam Vogel, aki egy fáradtságkezelő tanulmány során hasonló környezetben végzett megfigyeléseket.

A Journal of the Acoustical Society of America című folyóiratban olvasható jelentés bemutatja a virrasztás beszédre gyakorolt hatásait, továbbá leír egy új módszert, amely akusztikusan elemzi a beszédet, hogy kutatási eredményeiből következtetéseket vonjon le, miként hat a kimerültség a központi idegrendszerre. Az eredmények jelentősek a munkavállalók, munkaadók, biztonsági szakemberek és katonai vezetők számára, akiknek a hosszú műszakok alatt meg kell küzdeniük a kimerültséggel - jegyezte meg Vogel. - Egyre nagyobb az érdeklődés az objektív, non-invazív rendszerek iránt, melyek segítségével felismerhető és kezelhető a fáradtság mind egészségügyi mind munkahelyi értelemben – mondta.

Az egyén beszédének elemzésével a normál, nyugodt beszédtempótól való eltérés mérésével lehetővé válik az orvosok számára, hogy objektív döntéseket hozzanak a munkaképesség szempontjából. Klinikai kísérletek során is monitozorható vele a kimerültség, ahol a figyelem kulcsfontosságú a mért eredményeknél. Az ausztrál tanulmányban 18 fiatal felnőtt vett részt, akiktől beszédmintákat gyűjtöttek be kétóránként.

Vogel munkatársaival együtt a beszéd elemeit vizsgálta, mint például a szünetek hosszát, a beszédet igénylő feladat végrehajtásának teljes idejét. Az eredményekből kiderült, hogy minél fáradtabb valaki, annál lassabban beszél, továbbá gyakrabban változik a hangmagasság, elmosódik a tónus. A kísérletet vezetők azt a következtetést vonták le, hogy a kimerültség miatt nehezebb kontrollálni a beszédben résztvevő izmok munkáját. „Habár 24 órán át ébren maradni testileg és lelkileg is fárasztó, ez nagyszerű módja annak, hogy új barátokra tegyünk szert – jegyezte meg Vogel. - A legtöbb kísérleti alany nagyon jól szórakozott a tesztek között, filmet néztek, olvastak és beszélgettek.

Forrás: Medipress



Kapcsolódó anyagok: Interdiszciplinaritás, munkahelyi stressz, holisztikus szemléletű ellátás







Kapcsolódó anyagok

Hogyan éljék túl lelkileg a dolgozók a krízishelyzetet?

Semmilyen orvosi kezelést ne hagyjunk abba!

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
KIADVÁNY TOVÁBBI CIKKEI

Gyógyító magyar mágiák

A mágikus gondolkodásmód máig föllelhető köznapi viszonyrendszerünk mélyén, és életünk nehéz pillanataiban mindannyian fordultunk már megnyugtató eszköztárához.

Tovább


Stresszcsökkentő toll

Olyan tollat fejlesztett ki Miguel Bruns Alonso, a hollandiai Delfti Technológiai Egyetem ipari tervezés szakos PhD hallgatója, amely képes megmérni és enyhíteni a használója stressz szintjét, valamint még a szívritmusát is csökkenteni tudja.

Tovább


Elhunyt Rigó János akadémikus

Életének 90. évében, április 30-án elhunyt Rigó János, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, nyugalmazott dietetika szak- és tanszékvezető főiskolai tanár, a Országos Dietetikai Intézet egykori igazgatója.

Tovább


Magyar diáklány az emberi jogokért

Másodszor is első díjat nyert egy magyar diáklány egy emberi jogi rövidfilmfesztiválon

Tovább


A kimerültség mérhető a beszéden át