VISSZA

A kimerültség mérhető a beszéden át| | |
 


Mit tudhat meg egy kutató abból, hogy emberek egy csoportja összeül beszélgetni, filmet nézni, olvasni, barátkozni? Nagyon is sokat - állítja a Melbourne-i Egyetem akusztikusa, Adam Vogel, aki egy fáradtságkezelő tanulmány során hasonló környezetben végzett megfigyeléseket.

A Journal of the Acoustical Society of America című folyóiratban olvasható jelentés bemutatja a virrasztás beszédre gyakorolt hatásait, továbbá leír egy új módszert, amely akusztikusan elemzi a beszédet, hogy kutatási eredményeiből következtetéseket vonjon le, miként hat a kimerültség a központi idegrendszerre. Az eredmények jelentősek a munkavállalók, munkaadók, biztonsági szakemberek és katonai vezetők számára, akiknek a hosszú műszakok alatt meg kell küzdeniük a kimerültséggel - jegyezte meg Vogel. - Egyre nagyobb az érdeklődés az objektív, non-invazív rendszerek iránt, melyek segítségével felismerhető és kezelhető a fáradtság mind egészségügyi mind munkahelyi értelemben – mondta.

Az egyén beszédének elemzésével a normál, nyugodt beszédtempótól való eltérés mérésével lehetővé válik az orvosok számára, hogy objektív döntéseket hozzanak a munkaképesség szempontjából. Klinikai kísérletek során is monitozorható vele a kimerültség, ahol a figyelem kulcsfontosságú a mért eredményeknél. Az ausztrál tanulmányban 18 fiatal felnőtt vett részt, akiktől beszédmintákat gyűjtöttek be kétóránként.

Vogel munkatársaival együtt a beszéd elemeit vizsgálta, mint például a szünetek hosszát, a beszédet igénylő feladat végrehajtásának teljes idejét. Az eredményekből kiderült, hogy minél fáradtabb valaki, annál lassabban beszél, továbbá gyakrabban változik a hangmagasság, elmosódik a tónus. A kísérletet vezetők azt a következtetést vonták le, hogy a kimerültség miatt nehezebb kontrollálni a beszédben résztvevő izmok munkáját. „Habár 24 órán át ébren maradni testileg és lelkileg is fárasztó, ez nagyszerű módja annak, hogy új barátokra tegyünk szert – jegyezte meg Vogel. - A legtöbb kísérleti alany nagyon jól szórakozott a tesztek között, filmet néztek, olvastak és beszélgettek.

Forrás: MedipressKapcsolódó anyagok: Interdiszciplinaritás, munkahelyi stressz, holisztikus szemléletű ellátásKapcsolódó anyagok

Ha értjük a terápiát, könnyebb a lelki teher

Hatékony orvos-beteg kapcsolat a betegszervezetek közreműködésével

Az osztály, ahol beteg, orvos, szakdolgozó is figyelemre számíthat

Immunterápiás újdonságok a gyakorlatban

Harmadvonalbeli alkalmazott immmunterápiával elért komplett remisszió vesetumoros nőbetegnél

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
KIADVÁNY TOVÁBBI CIKKEI

Az Influenzajárvány

Az elmúlt 24 óra főbb hírei, az ECDC napi összefoglaló jelentése alapján

Tovább


A globális felmelegedés hatása az óceánokra

A klímaváltozás hatásait vizsgáló korábbi kutatások alábecsülték azt, miként járul hozzá a melegedő óceánok és tengerek vízének térfogat-növekedése a tengerszint emelkedéséhez.

Tovább


Bizonyítékot találtak a Wigner-kristály létezésére

Wigner Jenő egy nyolcvanéves jóslatát sikerült igazolniuk magyar és izraeli kutatóknak. A Nobel-díjas fizikus által megjósolt "Wigner-kristályt" (elektronok alkotta, különleges kvantumkristályt) egy szén nanocsőben figyelték meg.

Tovább


A boldogság ellensúlyozhatja az alacsonyabb iskolázottságot

A komoly emberi kapcsolatok és a céltudatosság csökkenthetik az alacsonyabb iskolázottság negatív egészségi hatásait – egy új tanulmány szerint.

Tovább


A kimerültség mérhető a beszéden át