hirdetés

 VISSZA

50 éves kor után sokkal gyakoribb a fekélyes vastagbélgyulladás remissziója| |
 

A legújabb kutatások szerint az 50 éves kor után diagnosztizált colitis ulcerosában szenvedők körében sokkal gyakrabban fordul elő a tünetek enyhülése, mint fiatalabb korban regisztrált esetekben, még hasonló orvosi ellátás mellett is.

A körülbelül egymillió amerikait érintő colitis ulcerosa a vasatagbél gyulladásos megbetegedése. Leggyakoribb tünetei a hasmenés, véres széklet, fogyás és a láz. Súlyos esetekben szükség lehet a vastagbél eltávolítására is.

A mostani vizsgálatok során 295 beteget figyeltek meg a Washington Orvosi Egyetem kutatói 2001 és 2008 között. A vizsgálatok kezdetén a betegek állapota hasonló volt. Egy évvel a kezelések megkezdése után az 50 éves kor után diagnosztizált betegek 64 százalékánál a tünetek jelentős enyhülése jelentkezett. Ugyanez az arány a fiatalabb betegek esetében csak 49 százalék volt.

A remissziós páciensek nem szenvedtek többé a fekélyes gyulladás elsődleges tüneteitől és abbahagyhatták az immunszupresszáns szteroidok szedését, bár az 5-aminoszalikát (5-ASA) kezelést folytatniuk kellett.

"A betegség által érintett korosztályok, vagyis a 18-25 év közöttiek és az 50 felettiek közül az utóbbiak a szerencsésebbek, ha lehet ilyet mondani - nyilatkozta Dr. Matthew A. Ciorba, az egyetem vezető kutatója - Az idő múlásával ugyanis immunrendszerünk egyre kevésbé reagál hevesen a külső ingerekre, ez pedig segíti a colitis ulcerosához hasonló autoimmun betegségekben szenvedők állapotának javulását."

A kutatás részletes leírása a Clinical Gastroenterology and Hepatology című szaklap augusztusi számában olvasható

Forrás: Medipress

Kapcsolódó link: Clinical Gastroenterology and Hepatology

Kapcsolódó anyagok

Orális antikoagulánsok hatékonysága és biztonságossága

Az apixaban és a rivaroxaban összehasonlítása a rekurráló vénás tromboembolizáció és a vérzéses események vonatkozásában VTE-ben szenvedő betegeknél

Oltásellenesség - a 10 legnagyobb egészségügyi veszély egyike

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
KIADVÁNY TOVÁBBI CIKKEI

A tumornecrosis-faktor-α-gátlók hatása a csontra - A Figyelő 2015;1

Ismert és igazolt tény, hogy szisztémás krónikus gyulladásos betegségekben, elsősorban az ezeket leggyakrabban képviselő rheumatoid arthritisben szenvedőknél fokozott a csontvesztés és nagyobb a törési kockázat. A fokozott csontvesztés és a progresszív osteoporosis kialakulása – in vitro és állatkísérletek alapján – több tényezővel magyarázható...

Tovább


Gyermeksorsok

Az UNICEF „nagyrabecsülésének csokrát” Moldoványi Ferenc filmrendező kapta gyermekekkel foglalkozó dokumentum játékfilmjeiért.

Tovább


Problémamegoldó terápia depressziós vagy idősebb betegeknél

A problémamegoldó terápia hatékony eszköz-e idősebb depressziós, vagy kivitelezési zavaros (executive dysfunction) betegek kezelésére, akiknél az antidepresszáns gyógyszeres kezelés valószínűleg nem válik be? – vizsgálták USA kutatók.

Tovább


Lesz másik! – alakul a „NET 2”

Megszűnik, de a miniszter kérésére továbbra is dolgozik a Nemzeti Egészségügyi Tanács.

Tovább


50 éves kor után sokkal gyakoribb a fekélyes vastagbélgyulladás remissziója