VISSZA

Vizsgálat alatt a háziorvosok| |
 

Nem csak a praxisokat, hanem az alapellátás fenntartására kötelezett önkormányzatokat is átvilágítják az ÁSZ szakemberei abban a most kezdődő vizsgálatban, amelynek során az alapellátás valós helyzetét szeretnék feltérképezni a számvevők.

Az már most látszik, hogy az önkormányzatok tájékozatlanok a háziorvosi praxisok finanszírozását illetően, jóval több bevételt feltételeznek, mint amennyit az orvos valójában megkap – mondta Winter Zsuzsa az Állami Számvevőszék osztályvezető főtanácsosa egy szakmai konferencián.

Az új egészségügyi struktúrában a tervek szerint a drága kórházi ágyak helyett a járóbeteg szakrendelések és az egynapos sebészeti ellátás igénybevételére kívánják ösztönözni az orvosokat és rajtuk keresztül a betegeket. Kiemelt szerepet szánnak így a háziorvosoknak is, akikre ezért nagyobb teher hárul majd. Bár a háziorvosi kassza a tavalyi 63 milliárddal szemben 15 milliárdos növekményt tartalmaz, az egy háziorvosra jutó átlagos bevétel a 1993-as időszakhoz viszonyítva is nagyon alacsony.

A háziorvosok átlagéletkora 54 év, nagy számban praktizálnak 70 év fölöttiek az alapellátásban, de van közöttük 90 éves kolléga is. És bár az egészségügyi szükséglet évről-évre emelkedik, a háziorvosok száma nem követi ezt – mondta rövid összegzésében a főtanácsos.

Az idei vizsgálat során 475 önkormányzatot keresnek majd meg kérdőívek segítségével, ahogyan 6400 háziorvoshoz is megérkeznek majd az információgyűjtő ívek a Számvevőszéktől. Személyesen is vizsgálódnak a számvevők 25 kiválasztott önkormányzatnál, és a hozzájuk tartozó 1-3 háziorvosnál. Arra is keresik most a választ, hogy vajon a praxisok képesek lesznek-e a struktúra átalakítása miatt rájuk háruló többletfeladatok ellátására.

Ahogyan az alapellátás, úgy az egynapos sebészeti ellátás is kiemelt szerepet kaphat a jövőben a szakállamtitkárság tervei szerint. A főosztályvezető így újra ismertette az ÁSZ tavasszal nyilvánosságra hozott, az egynapos sebészeti ellátásokról készült felmérésének adatait is. Ezek alapján szerinte komoly hatással lenne a struktúra átalakítására ennek az ellátási formának, ugyanakkor jelenleg nem látni az egészségügyi vezetés ezzel kapcsolatos koncepcióját. Bár az egynapos sebészet bevezetése komoly munkatervezést igényel, az ágazat számára jelentős megtakarításokat eredményezhetne, ráadásul preferálásával javulhatna a területi hozzáférés a betegek számára. Az egynapos sebészeti ellátás új kapacitások befogadását várja, egyelőre csak félgőzzel működik.

eLitMed.hu – T.O


Kapcsolódó anyagok

Filmet varázsolni az életből

A nyári forróság vonzza a kórokozókat

Szeniortorna - Idősebbek is elkezdhetik

Indulnak az idei MESZK-pályázatok!

Robotoké a jövő a szívsebészetben is

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
KIADVÁNY TOVÁBBI CIKKEI

A passzív dohányzás is függőséghez vezethet

Pozitronemissziós tomográfia (PET) segítségével bizonyította be egy, az Archives of General Psychiatry című folyóiratban megjelent tanulmány, hogy egyórányi zárt térben történő passzív dohányzás során ugyanannyi nikotin éri az agyat, mint azét, aki ténylegesen dohányzik.

Tovább


Szövetség a sürgősségi ellátásért

Világos alternatíva kell a sürgősségi ellátásban dolgozóknak

Tovább


Hatásos étrend szív-érrendszeri betegségek megelőzésére

Olyan alacsony glikémiás, mediterrán stílusú diétát fejlesztettek ki a Florida Egyetem és a Metagenics Rt. kutatói, amely jóval hatásosabb minden eddiginél a szív- és érrendszeri betegségek megelőzése terén. Kutatásuk eredményeit a Journal of Clinical Lipidology című folyóiratban jelentették meg.

Tovább


Civilek sürgetik a földjogi szabályozás átalakítását

Civil szervezetek sürgetik a kormányt, hogy a földjogi szabályozást úgy alakítsa át, hogy az hatékonyan akadályozza meg a magyar termőterületek külföldi kézbe való jutását, illetve járuljon hozzá nagybirtokrendszer lebontásához.

Tovább


Vizsgálat alatt a háziorvosok