VISSZA

Vihar a román egészségügyi reform körül| |
 


Lemondott kedden a román egészségügyi minisztérium egyik államtitkára, mert nem értett egyet azzal, hogy a romániai sürgősségi mentőszolgálat feladatait magáncégek is elláthassák.

Romániában erőteljes visszhangot váltott ki, hogy lemondott Raed Arafat államtitkár, ő ugyanis nem politikus, hanem egy szíriai származású, román állampolgárságú orvos, aki meglehetősen nagy köztiszteletnek örvend Romániában amiatt, hogy rendszerváltás után ő építette ki a hatékony sürgősségi mentőszolgálatot, amely nemzetközileg is elismert.

Arafat doktor bosszúságát a román egészségügy reformjáról szóló törvénytervezet váltotta ki, amely egyebek között a mentőszolgálat privatizálását is előírja. A tervezet szerint magáncégek által működtetett mentőszolgálatok is beléphetnek a piacra. Az így kialakult verseny a szolgáltatás minőségének javításához vezet - állítják a törvény megalkotói. A jogszabályt a román elnöki hivatal keretében működő egészségügyi szakbizottság dolgozta ki.

Az egészségügyi minisztériumban a törvény egyik legnagyobb bírálója Arafat volt, aki szerint a privatizáció tönkreteszi a jelenleg jól működő sürgősségi ellátási rendszert. Az államtitkár Traian Basescu román államfővel keveredett éles szóváltásba egy televíziós műsorban, és ezt követően nyújtotta be lemondását. Basescu a teljes román egészségügy privatizálásának híve.
A lemondott államtitkár szerint a rendőrség, a tűzoltóság és a mentősök összehangolt sürgősségi ellátási rendszerének a működtetésére kevesebb pénz jut majd az új szolgáltatók megjelenésével, amit a betegeknek kell megszenvedniük. Arafat szerint a magánmentők csak azokhoz az esetekhez fognak kiszállni, ahol biztosan számíthatnak elszállítható betegre, ugyanis a mentőszolgálatok az ellátott betegek száma alapján kapnak majd finanszírozást.

A társadalmi vita alatt lévő egészségügyi kerettörvény radikálisan megváltoztatná a jelenlegi rendszer működését, hiszen az egészségügyi biztosítás piacát is magánosítaná. Így a jelenlegi országos biztosítási pénztár helyét nyolc regionális magánbiztosító venné át. A tervezet lehetőséget teremt arra is, hogy a jelenleg állami vagy önkormányzati tulajdonban lévő kórházakat egyesületek vagy alapítványok vegyék át, ha az állam vagy az önkormányzat ezt célszerűnek tartja.

A román kormánykoalícióban sem alakult ki még egységes álláspont az új törvénytervezetről. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) január végéig alakítja ki testületi álláspontját erről a kérdésről, hiszen a szövetség szerint a tervezet eredeti formájában számos olyan kérdést vet fel, amelyek tisztázásra szorulnak. Az RMDSZ azt akarja, hogy a magánvállalatok által működtetett egészségügyet hatékonyan ellenőrizhesse az állam, és közbeléphessen, ha a betegek érdekei sérülnek.MTI 2012. január 10., kedd

Kapcsolódó anyagok

Filmet varázsolni az életből

A nyári forróság vonzza a kórokozókat

Szeniortorna - Idősebbek is elkezdhetik

Indulnak az idei MESZK-pályázatok!

Robotoké a jövő a szívsebészetben is

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
KIADVÁNY TOVÁBBI CIKKEI

Mégis a H1N1-influenza fertőz Ukrajnában!

Egy londoni laboratóriumban kimutatták, hogy nem egy titokzatos vírus, hanem a H1N1-influenza fertőz Ukrajnában.

Tovább


Ivási szokások

Génjeink határozhatják meg, hogy milyen valószínűséggel fogjuk utánozni mások ivási szokásait - állítja egy új kutatás.

Tovább


Száz év életképei

Debreceni orvoscentrum: száz év képekben

Tovább


Éva lányom a Die Weltben

A Die Welt "a magyar Anna Frank" naplóját méltatta

Tovább


Vihar a román egészségügyi reform körül