hirdetés

 VISSZA

Vihar a román egészségügyi reform körül| |
 


Lemondott kedden a román egészségügyi minisztérium egyik államtitkára, mert nem értett egyet azzal, hogy a romániai sürgősségi mentőszolgálat feladatait magáncégek is elláthassák.

Romániában erőteljes visszhangot váltott ki, hogy lemondott Raed Arafat államtitkár, ő ugyanis nem politikus, hanem egy szíriai származású, román állampolgárságú orvos, aki meglehetősen nagy köztiszteletnek örvend Romániában amiatt, hogy rendszerváltás után ő építette ki a hatékony sürgősségi mentőszolgálatot, amely nemzetközileg is elismert.

Arafat doktor bosszúságát a román egészségügy reformjáról szóló törvénytervezet váltotta ki, amely egyebek között a mentőszolgálat privatizálását is előírja. A tervezet szerint magáncégek által működtetett mentőszolgálatok is beléphetnek a piacra. Az így kialakult verseny a szolgáltatás minőségének javításához vezet - állítják a törvény megalkotói. A jogszabályt a román elnöki hivatal keretében működő egészségügyi szakbizottság dolgozta ki.

Az egészségügyi minisztériumban a törvény egyik legnagyobb bírálója Arafat volt, aki szerint a privatizáció tönkreteszi a jelenleg jól működő sürgősségi ellátási rendszert. Az államtitkár Traian Basescu román államfővel keveredett éles szóváltásba egy televíziós műsorban, és ezt követően nyújtotta be lemondását. Basescu a teljes román egészségügy privatizálásának híve.
A lemondott államtitkár szerint a rendőrség, a tűzoltóság és a mentősök összehangolt sürgősségi ellátási rendszerének a működtetésére kevesebb pénz jut majd az új szolgáltatók megjelenésével, amit a betegeknek kell megszenvedniük. Arafat szerint a magánmentők csak azokhoz az esetekhez fognak kiszállni, ahol biztosan számíthatnak elszállítható betegre, ugyanis a mentőszolgálatok az ellátott betegek száma alapján kapnak majd finanszírozást.

A társadalmi vita alatt lévő egészségügyi kerettörvény radikálisan megváltoztatná a jelenlegi rendszer működését, hiszen az egészségügyi biztosítás piacát is magánosítaná. Így a jelenlegi országos biztosítási pénztár helyét nyolc regionális magánbiztosító venné át. A tervezet lehetőséget teremt arra is, hogy a jelenleg állami vagy önkormányzati tulajdonban lévő kórházakat egyesületek vagy alapítványok vegyék át, ha az állam vagy az önkormányzat ezt célszerűnek tartja.

A román kormánykoalícióban sem alakult ki még egységes álláspont az új törvénytervezetről. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) január végéig alakítja ki testületi álláspontját erről a kérdésről, hiszen a szövetség szerint a tervezet eredeti formájában számos olyan kérdést vet fel, amelyek tisztázásra szorulnak. Az RMDSZ azt akarja, hogy a magánvállalatok által működtetett egészségügyet hatékonyan ellenőrizhesse az állam, és közbeléphessen, ha a betegek érdekei sérülnek.MTI 2012. január 10., kedd

Kapcsolódó anyagok

Orális antikoagulánsok hatékonysága és biztonságossága

Az apixaban és a rivaroxaban összehasonlítása a rekurráló vénás tromboembolizáció és a vérzéses események vonatkozásában VTE-ben szenvedő betegeknél

Oltásellenesség - a 10 legnagyobb egészségügyi veszély egyike

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
KIADVÁNY TOVÁBBI CIKKEI

Timosenkót nem engedték kivizsgálni a börtönben

Kanadai orvosoknak nem engedélyezték Timosenko kivizsgálását

Tovább


A TIPS korai használata cirrhosisos és varixvérző betegeknél.

A korai TIPS-beültetés eredményességét vizsgálták varixvérzéssel kórházba került betegekben spanyol kutatók.

Tovább


Parlamenti fórum a cukorbetegekért

A diabetes mellitus betegségterhe jelentős. A gyógyszerrel kezelt betegek kezelési költsége meghaladja az OEP természetbeni ellátásokra fordított kiadásainak a 13%-át, azaz a GDP 0,65%-át. A szövődmények a halálozás kockázatának növelése mellett jelentősen rontják a beteg életminőségét, a kezelés, ápolás, gondozás súlyos terhet ró a társadalomra és a közvetlen családra is. A lakosság öregedésével és az elhízás egyre gyakoribbá válásával pedig ez a teher a következő években várhatóan emelkedni fog.

Tovább


Csekély a H1N1- influenza diagnosztikai próbainak szenzitivitása

Milliós tételekben gyártják a H1N1- influenza kimutatására szolgáló teszteket, 1–2 hónap múlva forgalomba is kerülnek, a legújabb adatok szerint azonban az érzékenységük elmarad a kívánatostól.

Tovább


Vihar a román egészségügyi reform körül