VISSZA

Összefüggés van a sárgafolt-degeneráció és az agyvérzés között?


Összefüggés van a sárgafolt-degeneráció és az agyvérzés között?

| | |
 


Az idős emberek egyik gyakori szemelváltozása, a sárgafolt-degeneráció kapcsolatba hozható az agyvérzéssel – hangzott el az Amerikai Stroke Társaság 2011-es nemzetközi konferenciáján.

Más tanulmányok már kimutatták az összefüggést az időskori makula-degeneráció és a stroke között, azonban Dr. Renske G. Wieberdink és az Erasmus Orvosi Központ (Rotterdam) munkatársai voltak az elsők, akik különbséget tudtak tenni stroke két formája, az agyi infarktus és az agyvérzés között: az időskori makula-degeneráció (AMD) egyértelműen az agyvérzéssel áll kapcsolatban. Az AMD során a látótér centrális része esik ki, azonban az állapot hosszú idő alatt alakul ki, és fájdalmatlan, mely kezdetben árnyékokkal, homályokkal jár.

A holland kutatók saját bevallásuk szerint kis mintaszámmal végezték vizsgálataikat, azonban munkájukat már ebben a korai stádiumban is figyelemfelkeltőnek szánják. 1990 óta elemezték a betegek szív- és érrendszeri, idegrendszeri, szemészeti, hormonális és pszichiátriai státuszát. A vizsgálatban 6207 ötvenöt éves, illetve annál idősebb egyén vett részt, akiknél korábban stroke-os esemény nem volt. Az alanyokat szemvizsgálatnak vetették alá, és az AMD súlyossága alapján öt csoportra osztották. Az átlagos 13 éves utánkövetési időszak alatt 726 esetben alakult ki stroke, 397-ben infarktus, 59-ben agyvérzés, míg 270 esetben az orvosi dokumentáció nem tett különbséget a két forma között.

A statisztikai elemzések alapján az AMD legsúlyosabb, IV. stádiuma 56 százalékkal fokozta a stroke kialakulásának kockázatát, azonban elkülönítve a két formát, az agyvérzésnél hatszoros volt a kockázat, míg az infarktust nem befolyásolta. Az összefüggés mind a száraz, mind a nedves típusú AMD-re fennállt. Az elemzés statisztikailag súlyozott társbetegségek, például cukorbetegség és magas vérnyomás, gyógyszerszedés, alkoholhasználat, testtömeg-index, és a gyulladásos C-reaktív fehérje szintje alapján.

A kutatók nem gondolják, hogy az agyvérzés és az AMD között ok-okozati viszony állna fenn, inkább arra gyanakodnak, hogy mindkét állapotot ugyanaz a mechanizmus hozná létre. Azonban ennek tisztázása további vizsgálatokat igényel.

Forrás: Medipress


Kapcsolódó anyagok: Az omega3 véd a szembetegségek ellen

Kapcsolódó anyagok

Újra itt a nyár!

Alattomos betegség a Lyme-kór

A munka fáradalmait a festés oldja

Ezt fél gőzzel nem lehet csinálni!

Egy film rólunk, értünk

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
KIADVÁNY TOVÁBBI CIKKEI

Az orális antikoagulánsok hosszú távú alkalmazhatósága idős korban PF esetén nemzetközi konszenzusdokumentum eredményei alapján (OAC-FORTA 2016)

Az oralis antikoagulánsokat gyakran alkalmazzuk az idős betegeknél is, hiszen előnyük bizonyított a stroke-prevencióban. A hatékonyság, a tolerálhatóság és a biztonságosság alapján létrehozott FORTA (Fit fOR The Age) klasszifikáció során 4 alkalmazhatósági kategóriába sorolták a jelenleg széles körben használt antikoagulánsokat. A szavazás alapjául szolgáló bizonyítékokat nagy klinikai RC-tanulmányokból választották ki. 10 nyugat-európai szakértő egymástól függetlenül értékelte használhatóságukat az idős populációban.

Tovább


Dán gyermekek egészségmagatartása

Koppenhágában az Iskoláskorú Gyerekek Egészségmagatartása (Health Behaviour in School-aged Children – HBSC) munkacsoport megvitatta 2011-ben kiadásra kerülő jelentésüket. A jelentés kitér az életmódra, az életkörülményekre és különös tekintettel az egészséget befolyásoló tényezőkre is.

Tovább


Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Tovább


Magyar gyerekek: sok cukor, kevés mozgás

Nemzetközi programban vizsgálták a magyar gyerekek egészségi állapotát

Tovább


Összefüggés van a sárgafolt-degeneráció és az agyvérzés között?