VISSZA

Összefügg az alkoholizmus és az elhízás?| | |
 


Kapcsolatot találtak a St. Louis-i Washington Orvosi Egyetem kutatói az alkoholizmus családi előfordulása és az elhízás kockázata között.

Az összefüggés az alkoholizmus családi előfordulása és az elhízás között az utóbbi években vált ismertté. Dr. Richard A. Grucza pszichiáter és kutatócsoportja az utóbbi két évtized két legnagyobb alkoholizmussal foglalkozó tanulmányát vizsgálta át. Az első 1991 és 1992 között zajlott, a másik 2001 és 2002 között. A kettőben összesen majdnem 80 000 ember vett részt.

„Ha valakinek a családjában előfordult alkoholizmus, akkor ezt a kockázat jelzőjének tekintettük. Azt találtuk, hogy 2001 és 2002 között az ilyen előzményekkel rendelkező nők között 49 százalékkal magasabb volt az elhízottak aránya, mint azok között, akiknek családjában nem fordult elő alkoholizmus. Hasonlót találtunk férfiakkal kapcsolatban is, de ez nem volt ennyire szembetűnő.” Kiemelte, hogy elsősorban a környezet változott meg 1992 és 2002 között és nem az emberi gének. Ez az elfogyasztott táplálék változásában, ill. elérhetőségében nyilvánult meg. „Napjainkban az elfogyasztott táplálék kalóriában gazdagabb, mint a 70-es vagy a 80-as években volt. A táplálékban több a cukor, a só és a zsír. Ezek az agy jutalmazó központját ingerlik az alkoholhoz és a drogokhoz hasonlóan – mondta Dr. Grucza. - Ezért úgy gondoljuk, hogy akikben nagyobb a hajlam az alkoholizmusra, nagyobb a hajlam a túlzott táplálékbevitelre, így az elhízásra.”

Az Archives of Genereal Psychiatry című szaklapban nemrégen megjelent cikkük szerint az egyik lehetséges magyarázat, hogy azok, akiknek családjában előfordult alkoholizmus, az egyik függőséget egy másikkal cserélik fel. Akik közeli kapcsolatba kerültek az alkohol okozta problémákkal lehet, hogy nem mernek az alkoholhoz nyúlni. Ezzel szemben a kalóriadús, „hiperízletes” ételek ugyanúgy ingerelhetik az agy jutalmazó központját és ugyanazt a függőséget okozhatják, mint az alkohol.

Forrás: Medipress


Kapcsolódó anyagok: Az alkoholizmus globális választ igényel


Kapcsolódó anyagok

USA: Tíz hét a görbe letöréséig?

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A COVID-19 kezelésére vonatkozó pulmonológiai konszenzus dokumentum

Járványkrízis: információs és segélyvonal SM betegeknek

NEJM: COVID-19 – ismeretlen vizeken hajózva

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
KIADVÁNY TOVÁBBI CIKKEI

Évekig tarthat a kompetenciabővítés

Szakdolgozók tudományos kongresszusa

Tovább


NIWA: 400ppm feletti légköri szén-dioxid-szint

Először mértek 400 ppm-et (milliomod térfogatrész) meghaladó, vagyis küszöbérték feletti légköri szén-dioxid-szintet az új-zélandi Északi-sziget déli csücskében lévő Baring Head-i tisztalevegő-megfigyelő állomás műszerei - jelentették be az új-zélandi Országos Víz- és Légkörkutatási Intézet (NIWA) szakemberei.

Tovább


Az alvás jó hatással van az emlékezetre

Az elmúlt években sokat foglalkoztak az alvás és az emlékezet kapcsolatával. A Massachusetts Amherst Egyetem munkatársai Rebecca Spencer pszichológus vezetésével felfedezték, hogy az alvás hatással van az összetett kognitív képességekre is, mint például a döntéshozásra.

Tovább


Kínai gyógynövényekkel a cukorbetegség gyógyításában

Az emodin, mely természetes kínai gyógynövényekből (például Rheum palmatum és Polygonum cuspidatum) álló kivonatot tartalmaz, ígéretesnek tűnik 2-es típusú cukorbetegek esetében – olvasható a British Journal of Pharmacology folyóirat augusztusi számában.

Tovább


Összefügg az alkoholizmus és az elhízás?