VISSZA

Összefügg a tengerszint feletti magasság és az öngyilkosság?| |
 

Az amerikai tudósok már régen megfigyelték, hogy az ország Sziklás-hegység környéki részén a legmagasabb az öngyilkosság előfordulása az országban. Egy új kutatás szerint ennek oka a nagyobb tengerszint feletti magasság, ehhez hozzájárulhat még az alacsony népsűrűség és a rendkívül elterjedt fegyvertartás is.

Az American Journal of Psychiatry folyóirat legfrissebb számában közzétett kutatás alapján a nagyobb tengerszint feletti magasság miatti elégtelen oxigénbevitel megterheli az anyagcserét, ez pedig külön terhet ró a különböző hangulati zavarokban és/vagy depresszióban szenvedőkre.

Az asztmát és a légszennyezést korábban már kapcsolatba hozták az öngyilkosság gyakoriságának növekedésével szerte a világon, ez is bizonyítja, hogy a fizikai környezet valóban szerepet játszik a kockázat kialakulásában.

Dr. Perry F. Renshaw, az Utahi Egyetem Orvosi Karának pszichiátria professzora munkatársaival 20 év adatait dolgozta fel és feltárta, hogy kilenc, az Egyesült Államok nyugati részén fekvő állam, plusz Alaszka vezeti az öngyilkossági listát. Ezen államokban találhatók az ország legmagasabban fekvő területei.

A kutatók azt is megállapították, hogy az öngyilkosság előfordulása mind a vidéken élők, mind a fegyverrel rendelkezők körében magasabb. Ez a két tényező azonban önmagában nem magyarázza a gyakoribb öngyilkosságot, figyelembe kell venni a nagyobb tengerszint feletti magasságot is.

Utah államban például az átlagos tengerszint feletti magasság 1980 méter, az ezen a magasságon élők öngyilkossági aránya egyharmaddal magasabb, mint a tengerszinten élőké.

Bár ugyanezt az összefüggést Dél-Koreában is sikerült igazolni, a tudósok arra figyelmeztetnek, hogy számos más tényezőt, így a nemet, az életkort, a kulturális hátteret, a származást, a családi kórtörténetet, a társadalmi, illetve gazdasági státuszt is figyelembe kell venni a kockázat megállapításakor.

„Jól ismert, hogy a városiasabb területeken alacsonyabb az öngyilkosság aránya” – mondta el Alan L. Berman, az Amerikai Szuicidológiai Szövetség vezetője. „A tengerszint feletti magassággal szemben valószínűleg az is szerepet játszik, hogy a ritkábban lakott területeken nagyobb távolságokat kell megtenni a pszichiátriai betegeknek, hogy ellátáshoz jussanak, így meg sem próbálják azt. Számos tényezőt kell tehát figyelembe vennünk, a nagyobb tengerszint feletti magasság önmagában nem magyarázza a gyakoriságot.”


Forrás: Medipress

Kapcsolódó anyagok:
Pszichoszociális foglalkozás és folyamatos kapcsolattartás öngyilkossági kísérletek esetén
Kapcsolódó anyagok

Paracelsus Magyarországon 24 igaz történet

Georg - Sotiris Bekas portréfilmje Lukácsról

Evolúciós folyamatok a mindennapokban

Leletrendezés és betegtámogatás a laborom mobilapplikációval

A praxis Achilles-sarka: a betegtájékoztatás

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
KIADVÁNY TOVÁBBI CIKKEI

Hét év után kezdődhet az építkezés az OMSZ-nál

A prehospitális sürgősségi ellátás egykapus modellje még várat magára

Tovább


Orvosi Nobel-díj agykutatóknak

Agykutatásért hárman kapták megosztva az orvosi Nobel-díjat

Tovább


A terhesség előtt fennálló cukorbetegség több születési rendellenességet okoz, mint a gestatiós diabetes

Az anya cukorbetegsége köztudottan növeli a születési rendellenességek kockázatát, ám nincsenek pontos adataink arról, hogy melyikekét és mekkora mértékben. Az Amerikai Egyesült Államokban egy lakosságszintű eset-kontroll vizsgálat kutatói a National Birth Defects Prevention Study adatai alapján értékelték a terhesség előtt fennálló (pregestatiós) diabetes mellitus (PGDM) - akár 1-es, akár 2-es típusú - és a gestatiós diabetes mellitus (GDM) összefüggését a különböző születési rendellenességek előfordulásával.

Tovább


Három nemátalakító műtét után elhunyt

Halálba segítettek egy boldogtalan transzszexuálist az orvosok Belgiumban

Tovább


Összefügg a tengerszint feletti magasság és az öngyilkosság?