VISSZA

Minden hatodik polgár alkoholista| |
 


A negyedik helyen áll Szerbia az alkoholfogyasztás terén Európában, és átlag minden hatodik polgár alkoholista, a lakosság öt százaléka pedig súlyosan alkoholfüggő.

A felmérések szerint a szerbiai fiatalok egy része először átlagosan 13 és fél éves korában ismerkedik meg alaposabban az alkoholos állapot érzésével, és a középiskolás diákok közül minden negyedik tanuló 16 éves korától már rendszeresen fogyaszt alkoholt.
A Blic című belgrádi újság beszámolója szerint egy, az alkoholizmusról és az italfogyasztási szokásokról nemrég végzett felmérés adatai arról árulkodnak, hogy Szerbiában növekszik az alkoholisták száma.

Ennek hátterében a szakemberek a frusztrációt, a szégyenérzetet és a bűntudatot, a kisebbrendűségi érzést, a rettegést és a stresszes állapotot vélik felfedezni.
Zarko Trebjesanin professzor szerint "félő, hogy ha a gazdasági válság tovább tart, akkor növekedni fog az alkoholisták száma is, mert sokan az italban keresnek vigaszt".
"A szerbiai alkoholisták átlagos életkora 45 év" - jelentette a Beta hírügynökség egy alkoholizmusról tartott sajtótájékoztatóról.

A felmérések szerint a férfiak többnyire 25 és 35 év között, míg a nők 36 és 45 év között válnak alkoholfüggővé Szerbiában. Az alkoholisták többsége az alkoholizmus kettes vagy hármas típusú kategóriájába tartozik.
A kettes típusú alkoholisták többnyire azért nyúlnak a pohárhoz, hogy feloldják a feszültséget. Ezek az emberek érzékenyen reagálnak mindenre, ingadozó a hangulatuk, gyakran szélsőségesen viselkednek: hol sírnak, hol agresszívvá válnak és dühkitöréseik vannak.

A hármas típusú kategóriába azok tartoznak, akik számára az alkohol egyfajta antidepresszánsként szolgál. Ezekre az emberekre általában a nyugtalan és agresszív viselkedés a jellemző, öngyilkosságra is hajlamosak.
Perisa Simonovic, a szerb egészségügyi minisztérium államtitkára bejelentette, hogy egy köztársasági szakbizottság javaslattervezetet dolgozott ki, amelynek alapján országos akciót indítanak az alkoholfogyasztás csökkentése érdekében.

MTI

Kapcsolódó anyagok

Paracelsus Magyarországon 24 igaz történet

Georg - Sotiris Bekas portréfilmje Lukácsról

Evolúciós folyamatok a mindennapokban

Leletrendezés és betegtámogatás a laborom mobilapplikációval

A praxis Achilles-sarka: a betegtájékoztatás

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
KIADVÁNY TOVÁBBI CIKKEI

Mentális zavarokkal küzd a lakosság egyharmada

Pszichiátriai konferencia: a magyarok lakosság csaknem egyharmadát érinti a depresszió

Tovább


Vizsgálat alatt a háziorvosok

A háziorvosok munkáját veszi górcső alá az Állami Számvevőszék.

Tovább


Az EU pozitív hatásai

Pozitívan vélekednek a magyar fiatalok az Európai Unióról

Tovább


Isten felfedezése

Karinthy Frigyes és a természettudomány

Tovább


Minden hatodik polgár alkoholista