VISSZA

Máshogyan látják a gyermekek a világot| |
 

Máshogyan látják a gyermekek a világot, mint a felnőttek – a 12 évnél fiatalabbak a felnőttekkel ellentétben ugyanis nem szintetizálják a különböző érzékszervekből származó információkat, hogy megismerjék környezetüket.

Két új vizsgálat során brit kutatók megállapították, hogy a gyermekek nemcsak hogy különállóként kezelik a különböző érzékszervekből, például a szemből és a fülből származó információkat, de agyuk másképpen kezeli az egy szemből, mint a két szemből jövő ingereket is.

Az egyik tanulmány azt hasonlította össze, hogyan szintetizálják a gyermekek és felnőttek a perspekítvikus és a mélységi információkat és azt állapította meg, hogy a kétféle információt a 12 év alattiak nem képesek összedolgozni.

A második vizsgálatból kiderült, hogy a 6 évnél fiatalabb gyermekek képesek külön-külön kezelni a kétféle információt, míg a felnőttek nem rendelkeznek ezzel a képességgel. Mindkét tanulmány a Proceedings of the National Academy of Sciences folyóiratban jelent meg.

„A kisbabáknak meg kell tanulniuk, hogyan viszonyulnak a különböző érzékszervekből származó információk egymáshoz és a külvilághoz” – magyarázta Denis Marechal, a Londoni Egyetem Agyi és Kognitív Fejlődéstani Központ kutatója a folyóirat sajtóközleményében. „A gyermekek fejlődése során az agynak meg kell tanulnia ezeket a kapcsolatokat. A tanulási folyamat során azonban ésszerűenk tűnik az információk külön-külön történő kezelése.”Forrás: Medipress

Kapcsolódó anyag: Szinkronizált, oszcillatorikus agyi elektromos aktivitás a vizuális percepcióbanKapcsolódó anyagok

Mivel érdemes kezdeni a vérnyomáscsökkentő terápiát?

Neurofiziológiai agyújraélesztés

Reflexiók a kibontakozó ökológiai krízisre az 1970-es évek művészetében

Tudományos program

Absztraktok

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
KIADVÁNY TOVÁBBI CIKKEI

Retinát alkottak őssejtekből

Állati őssejtekből sikerült létrehozni a szem a látás szempontjából kulcsfontosságú részét, ami új reményt adhat a vakoknak és a látássérülteknek.

Tovább


A bíróság a Pfizer DNS-vizsgálatát ellenző indítványt mérlegeli

A nigériai bíróság a jövő hónapban foglalkozik azzal az indítvánnyal, amely szeretné megakadályozni, hogy az amerikai Pfizer gyógyszergyár DNS-vizsgálatot használhasson a kártérítések megítéléséhez azoknak a gyerekeknél, akik egy gyógyszerkísérlet következtében haltak meg illetve bénultak le.

Tovább


Legalább egymillió fertőzött lehetett eddig az Egyesült Államokban

Becslések szerint legalább egymillió amerikai fertőződhetett meg eddig az "új influenza" vírusával, amely három hónappal ezelőtt jelent meg az USA-ban - ezt közölték a hatóságok.

Tovább


Táblák helyett érintőképernyők a koppenhágai kórházakban

Dánia központi régiójában a kórházakon belüli tájékozódást segítő régi táblák a múzeumba kerültek, és helyükbe új, interaktív képernyőket helyeztek. Az érintőképernyők jobban segítik a munkát azzal, hogy a nővérek és az orvosok számára áttekintést adnak a betegek, a személyzet és az egész osztály felett, ahogy éppen szükséges.

Tovább


Máshogyan látják a gyermekek a világot