hirdetés

 VISSZA

Kritikus helyzetet teremt az orvoshiány Romániában is


MTI
| |
 


Romániában is előfordulhat, hogy kórházi osztályok tevékenységét kell felfüggeszteni, ha továbbra is folytatódik a jelenlegi orvoselvándorlás – írta a Krónika című napilap.

Az erdélyi újság szerdai tudósítása szerint Eugen Nicolaescu volt román egészségügyi miniszter arra hívta fel a figyelmet, hogy az elmúlt három évben mintegy tízezer orvos távozott Romániából. A jelenleg ellenzéki parlamenti képviselő szerint egy orvosnak legkevesebb 6000 lejes (mintegy 425 ezer forint)bért kellene biztosítani a mostani 1500–1800 lej (107-128 ezer forint) helyett.

Az idén számos orvos igényelte a megyei egészségügyi hatóságoknál a külföldi munkavégzéshez szükséges bizonylatot. Arad megyében például több mint 170 orvos és egészségügyi asszisztens kérvényezte a dokumentumokat. A külföldre távozók többsége Németországban, Olaszországban és Angliában gyakorolja a szakmát.

A partiumi megyében nagy a szakemberhiány, csupán az állások 60 százaléka van betöltve. Jelenleg az üres helyeket nem lehet betölteni, mivel a kormány már tavaly óta létszámstopot rendelt el a közszférában, így egy intézményben csak minden hetedik megüresedett hely után lehet alkalmazni egy embert.

Vasile Neagovici, a Sanitas egészségügyi szakszervezet Kovászna megyei elnöke szerint az egészségügyi ellátás minőségének rovására megy, hogy a rendszerből kilépett alkalmazottak helyére nem lehet másokat alkalmazni. A szakszervezeti vezető szerint a térségből nem vándorolnak el tömegesen az orvosok, mégis szinte naponta csökken a számuk, ugyanis sokan kérték előrehozott nyugdíjazásukat. A Kovászna megyei egészségügyben jelenleg 2400-an dolgoznak, de még legalább 600 szakemberre lenne szükség.

Romániában elsősorban a kisebb kórházakban áll fenn annak a veszélye, hogy ha nem is a teljes intézmény, de osztályok tevékenységét fel kell függeszteni, ha az ott dolgozó egyetlen orvos kilép a rendszerből vagy megbetegszik.

MTI

Kapcsolódó anyagok

Hogyan éljék túl lelkileg a dolgozók a krízishelyzetet?

Semmilyen orvosi kezelést ne hagyjunk abba!

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
KIADVÁNY TOVÁBBI CIKKEI

Öngyilkos kínaiak

Egyre nő az öngyilkosságok száma az idős kínaiak körében

Tovább


Milliárdos csalás: fiktív vények, fiktív bizonylatok

Vádat emelt az ügyészség az eddigi legnagyobb tb-csalás ügyében

Tovább


Bifurkációs pont: vagy változunk, vagy elpusztulunk

Az akadémiai székfoglaló előadása kapcsán a fenntarthatóság problémaköréről kérdeztük László Ervint.

Tovább


Tájfestés új médiumok által

A tájábrázolás remekei a Déri Múzeumban

Tovább


Kritikus helyzetet teremt az orvoshiány Romániában is