VISSZA

Kritikus helyzetet teremt az orvoshiány Romániában is


MTI
| |
 


Romániában is előfordulhat, hogy kórházi osztályok tevékenységét kell felfüggeszteni, ha továbbra is folytatódik a jelenlegi orvoselvándorlás – írta a Krónika című napilap.

Az erdélyi újság szerdai tudósítása szerint Eugen Nicolaescu volt román egészségügyi miniszter arra hívta fel a figyelmet, hogy az elmúlt három évben mintegy tízezer orvos távozott Romániából. A jelenleg ellenzéki parlamenti képviselő szerint egy orvosnak legkevesebb 6000 lejes (mintegy 425 ezer forint)bért kellene biztosítani a mostani 1500–1800 lej (107-128 ezer forint) helyett.

Az idén számos orvos igényelte a megyei egészségügyi hatóságoknál a külföldi munkavégzéshez szükséges bizonylatot. Arad megyében például több mint 170 orvos és egészségügyi asszisztens kérvényezte a dokumentumokat. A külföldre távozók többsége Németországban, Olaszországban és Angliában gyakorolja a szakmát.

A partiumi megyében nagy a szakemberhiány, csupán az állások 60 százaléka van betöltve. Jelenleg az üres helyeket nem lehet betölteni, mivel a kormány már tavaly óta létszámstopot rendelt el a közszférában, így egy intézményben csak minden hetedik megüresedett hely után lehet alkalmazni egy embert.

Vasile Neagovici, a Sanitas egészségügyi szakszervezet Kovászna megyei elnöke szerint az egészségügyi ellátás minőségének rovására megy, hogy a rendszerből kilépett alkalmazottak helyére nem lehet másokat alkalmazni. A szakszervezeti vezető szerint a térségből nem vándorolnak el tömegesen az orvosok, mégis szinte naponta csökken a számuk, ugyanis sokan kérték előrehozott nyugdíjazásukat. A Kovászna megyei egészségügyben jelenleg 2400-an dolgoznak, de még legalább 600 szakemberre lenne szükség.

Romániában elsősorban a kisebb kórházakban áll fenn annak a veszélye, hogy ha nem is a teljes intézmény, de osztályok tevékenységét fel kell függeszteni, ha az ott dolgozó egyetlen orvos kilép a rendszerből vagy megbetegszik.

MTI

Kapcsolódó anyagok

Filmet varázsolni az életből

A nyári forróság vonzza a kórokozókat

Szeniortorna - Idősebbek is elkezdhetik

Indulnak az idei MESZK-pályázatok!

Robotoké a jövő a szívsebészetben is

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
KIADVÁNY TOVÁBBI CIKKEI

Az expediálás során bekövetkező hibák megelőzése

Az expediálás során bekövetkező leggyakoribb, következménnyel járó hiba a nem megfelelő gyógyszer, illetve a nem megfelelő erősségű vagy formájú gyógyszer kiadása. Egyesült államokbeli felmérés szerint a patikákban 250 receptből átlagosan 4 kerül tévésen kiadásra (1,6%), míg egy hollandiai felmérés szerint a hibás diszpenzációk 41%-a esetében nem megfelelő gyógyszer kiadása volt a hiba. A hibák egyharmada következik be hasonló gyógyszernevek miatt, és majdnem a hibák fele esetében nem megfelelő erősségű gyógyszer kerül kiadásra.

Tovább


Kézmosásért prémium

A kórházi fertőzések 30 százalékos visszaesését tapasztalták abban a milánói kórházban, ahol a koraszülöttekkel dolgozó ápolónők 3 ezer eurós éves prémiumot kapnak, ha megfelelően mosnak kezet.

Tovább


Összefüggés van a sárgafolt-degeneráció és az agyvérzés között?

Az idős emberek egyik gyakori szemelváltozása, a sárgafolt-degeneráció kapcsolatba hozható az agyvérzéssel – hangzott el az Amerikai Stroke Társaság 2011-es nemzetközi konferenciáján.

Tovább


Mindegy, mint fúj, csak fújja jó hangosan

A felnőtt agyba ültetett idegsejtek közül a legaktívabbaknak van legnagyobb esélyük a túlélésre.

Az agyi idegsejtpótló terápiák egyik legfőbb problémája, hogy a beültetett neuronok túlnyomó többsége nem integrálódik a meglévő neuronális hálózatba...

Tovább


Kritikus helyzetet teremt az orvoshiány Romániában is