VISSZA

Dohányzásra csábító korhatáros filmek


Dohányzásra csábító korhatáros filmek

| | |
 


A holland és amerikai kutatók tanulmánya kimutatta, hogy a szülők engedékenysége az ilyen filmekkel kapcsolatban azáltal ösztönözheti a dohányzást, hogy a gyerekek dohányzó színészeket látnak, illetve megnyitják az ajtót a veszélykereső viselkedésformák felé.

„A korhatáros filmek tekintetében a szülőknek hozzá kellene járulniuk ahhoz, hogy megakadályozzák gyermeküket az izgalomhajhászás megemelt szintjének vágyától, és a dohányzás ehhez társuló kockázatától” – nyilatkozta a kutatást vezető Rebecca N. H. de Leeuw, a nijmegeni Radboud Egyetem kutatója.

Az amerikai gyerekek átlagosan napi hat és fél órát töltenek a különböző médiák figyelésével. Ennek nagy részében TV-t és mozifilmeket néznek, amelyekben gyakran ábrázolják, sőt időnként idealizálják a dohányzást. A dohányzás ilyen fajta pozitív bemutatása különösen a korhatáros, 17 éven aluliak számára csak nagykorú felügyelete mellett ajánlott (R kategóriás) filmekben gyakori.

De Leeuw és munkatársai 6500 tíz és tizennégy év közötti gyermeket vizsgáltak az 1990-es években két éven keresztül. Az eredmények alapján az derült ki, hogy azok a gyerekek, akiknek szülei teljesen megtiltották a korhatáros filmek nézését, két-háromszor kisebb valószínűséggel kezdtek dohányozni.

Forrás: Medipress


Kapcsolódó anyagok: Gyermekek dohányzással kapcsolatos vélekedéseinek orvosi antropológiai megközelítéseKapcsolódó anyagok

Újra itt a nyár!

Alattomos betegség a Lyme-kór

A munka fáradalmait a festés oldja

Ezt fél gőzzel nem lehet csinálni!

Egy film rólunk, értünk

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
KIADVÁNY TOVÁBBI CIKKEI

Mosolyt a kórházkba - jótékonysági futás mikulás előestéjén

A 21 Nő az egészségügyért alapítvány és az AKUT szakasz kommunikációs közösség December 5-én jótékonysági futással fejezi ki szimpátiáját mindazokkal a betegekkel és az egészségügyi szakdolgozókkal, orvosokkal, akik ezt az éjszakát kórházban töltik. A futócsapat négy kórházba visz el 1-1 nagy Mikulászsákot.

Tovább


A probléma mögé látni - videointerjú Kapócs Gáborral

Interjú Kapócs Gáborral a Marmot-jelentés kapcsán. Egy városon belül is óriásiak a különbségek, a II. kerületben a várható életkilátások olyanok, mint Belgiumban, a VIII. kerületben pedig kis túlzással, mint mondjuk Indiában.

Tovább


Novák Krisztina lett az OBDK vezetője

Kinevezték az új országos betegjogi központ vezetőjét

Tovább


Gyógyszergyári befizetések?

Meghaladta a 100 milliárd forintot az egészségbiztosítási alap hiánya az év első kilenc hónapjában, és már túllépés van a gyógyszerkasszában.

Tovább


Dohányzásra csábító korhatáros filmek