hirdetés

 VISSZA

Dohányzásra csábító korhatáros filmek


Dohányzásra csábító korhatáros filmek

| | |
 


A holland és amerikai kutatók tanulmánya kimutatta, hogy a szülők engedékenysége az ilyen filmekkel kapcsolatban azáltal ösztönözheti a dohányzást, hogy a gyerekek dohányzó színészeket látnak, illetve megnyitják az ajtót a veszélykereső viselkedésformák felé.

„A korhatáros filmek tekintetében a szülőknek hozzá kellene járulniuk ahhoz, hogy megakadályozzák gyermeküket az izgalomhajhászás megemelt szintjének vágyától, és a dohányzás ehhez társuló kockázatától” – nyilatkozta a kutatást vezető Rebecca N. H. de Leeuw, a nijmegeni Radboud Egyetem kutatója.

Az amerikai gyerekek átlagosan napi hat és fél órát töltenek a különböző médiák figyelésével. Ennek nagy részében TV-t és mozifilmeket néznek, amelyekben gyakran ábrázolják, sőt időnként idealizálják a dohányzást. A dohányzás ilyen fajta pozitív bemutatása különösen a korhatáros, 17 éven aluliak számára csak nagykorú felügyelete mellett ajánlott (R kategóriás) filmekben gyakori.

De Leeuw és munkatársai 6500 tíz és tizennégy év közötti gyermeket vizsgáltak az 1990-es években két éven keresztül. Az eredmények alapján az derült ki, hogy azok a gyerekek, akiknek szülei teljesen megtiltották a korhatáros filmek nézését, két-háromszor kisebb valószínűséggel kezdtek dohányozni.

Forrás: Medipress


Kapcsolódó anyagok: Gyermekek dohányzással kapcsolatos vélekedéseinek orvosi antropológiai megközelítéseKapcsolódó anyagok

Akkreditált továbbképzés

Igaz-e a „bölcsek próféciája”, hogy a szisztolés vérnyomás célértéke hamarosan 130 Hgmm-nél kevesebb lesz? - Kommentár a Magyar Hypertonia Társaság 11. szakmai irányelvéhez

Ambuláns vérnyomás-monitorozás

Vesebeteg-diéta és a beteg-együttműködés kérdése

Az olmesartan: egy angiotenzinkonvertálóenzim-gátló hatással rendelkező angiotenzin-II-receptor-blokkoló

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
KIADVÁNY TOVÁBBI CIKKEI

Fellép a pápa a prostitúció ellen

Zéró toleranciát hirdet az egyház a prostitúcióval szemben

Tovább


Lehívhatók lesznek a betegek korábbi leletei

Megszavazta az osztrák parlament a betegadatok egységes elektronikus nyilvántartását

Tovább


Kihalt emlősöket is összegző világtérkép

A nagy emlősöket, például az oroszlánt és az elefántot manapság Afrikához kapcsoljuk, de az elmúlt 30 millió év nagy részében a nagy emlősök az egész Földön megtalálhatóak voltak. Csak a közelmúltban következett be, hogy az ember a kihalásba kergette ezeket az állatokat.

Tovább


A szorongók ragaszkodnak a közösségi hálóhoz

A nők hajlamosabbak a Facebook-függőségre

Tovább


Dohányzásra csábító korhatáros filmek