VISSZA

Az ivóvíz fluoridtartalmát tervezi csökkenteni az USA| | |
 


Az ivóvízkészlet fluoridtartalmának csökkentésére tett javaslatot az Egyesült Államok kormánya, hogy elkerülhetők legyenek a túlzott behatás okozta fogbetegségek.

Annak ellenére, hogy a múlt évszázad egyik legnagyobb közegészségügyi vívmányának számított, napjainkban már nincs olyan nagy szükség az ivóvíz fluoridos kezelésére, mert az amerikaiak többsége a fogkrémekből és szájvizekből elegendő mennyiséghez jut – jelentette be közös nyilatkozatában az amerikai egészségügyi minisztérium és a Környezetvédelmi Hivatal (EPA).

„Az egészségügyi minisztérium és az EPA a legújabb tudományos adatok alapján készíti jelentéseit a fluoridtartalomról” – nyilatkozta Peter Silva, a hivatal vízügyi szakembere. „Az EPA új elemzése segítségével biztosíthatjuk, hogy az emberek részesüljenek a fogszuvasodás megelőzésének előnyéből, ugyanakkor elkerüljék a túlzott mennyiségű fluorid nem kívánt egészségügyi hatásait.”

A hatóságok azt is megjegyezték, hogy a víz és a fogkrémek fluoriddal történő dúsítása következtében az Egyesült Államokban jelentős mértékben visszaesett a fogszuvasodás az elmúlt néhány évtizedben. Az amerikaiak azonban ma már sokkal több forrásból szert tesznek fluoridra, mint akkor, amikor a fluoridos dúsítást az 1940-es években először bevezették az országban.

Az új javaslat szerint csupán 0,7 milligramm/liter fluorid hozzáadása ajánlott az ivóvízkészlethez, ami a jelenlegi 0,7 – 1,2 milligramm/liter tartomány alsó határának felel meg.

Forrás: MedipressKapcsolódó anyagok: Rendkívül vékony a fogon lévő fluorid réteg

Kapcsolódó anyagok

Mivel érdemes kezdeni a vérnyomáscsökkentő terápiát?

Neurofiziológiai agyújraélesztés

Reflexiók a kibontakozó ökológiai krízisre az 1970-es évek művészetében

Tudományos program

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
KIADVÁNY TOVÁBBI CIKKEI

Külföldre vándorolnak a magyar patológusok

Pesszimista becslések szerint a magyarországi patológiai diagnózisok fele hibás, vagy hiányos.

Tovább


A tulajdonságok nélküli Musil

Musil a tudomány és művészet határán rögzítette a máig érvényes dilemmát.

Tovább


Az alkohol megváltoztatja az agyműködést

Nyolc férfi és hét nő szűrcsölt alkoholt szívószállal a tudomány nevében, miközben mágneses képalkotó berendezésben feküdtek, német kutatók pedig az agyukban lezajlott változásokat követték nyomon.

Tovább


Interjú Scheiring Gábor közgazdásszal a kilábalás esélyeiről

"Nálunk még mindig a pazarlás példájaként tekintenek az egészségügyre, pedig a ráfordított erőforrásokat a teljesítményhez viszonyítva valójában igen magas hatásfokkal dolgozik a magyar egészségügy ... Az egészségügy nem pazarló fogyasztás, hanem beruházás, amely hosszú távon komolyan javítja a gazdasági fejlődés esélyeit."

Tovább


Az ivóvíz fluoridtartalmát tervezi csökkenteni az USA