hirdetés

 VISSZA

Antiepileptikumok és az öngyilkosság kockázata| |
 

Az Amerikai Egyesült Államok gyógyszerügyi hatósága (Federal Drug Agency, FDA) körülbelül 200 vizsgálatot tekintett át, amelyek összesített eredménye szerint a placebo helyett antiepileptikumot szedő betegek körében 500 betegenként eggyel több esetben fordult elő öngyilkossági gondolat vagy öngyilkossági kísérlet.

„Az antiepileptikummal kezelt betegeket ellenőrizni kell a depresszió kialakulása vagy súlyosbodása, illetve a hangulat és a viselkedés bármilyen szokatlan megváltozása szempontjából,” mondta Russel Katz, az FDA idegrendszeri gyógyszerekkel foglalkozó részlegének igazgatója.

A hatóság már a tavalyi év elején közölte korábbi elemzésének eredményeit, amelyek szerint bizonyos antiepileptikumok (carbamazepin, felbamat, gabapentin, lamotrigin, levetiracetam, oxcarbazepin, pregabalin, tiagabin, topiramat, valproat, zonisamid) alkalmazása kétszeresére (0,22%-ról 0,43%-ra) növeli az öngyilkossággal kapcsolatos gondolkodás vagy viselkedés kockázatát.

A tavalyi év végén az FDA független szakértőket hívott meg tanácskozásra az antiepileptikumok és az öngyilkosság kockázata kérdésének kapcsán. A bizottság döntésének megfelelően az FDA kötelezővé tette, hogy az öngyilkosság fokozott veszélyére vonatkozó figyelmeztetést kell felvenni minden az Egyesült Államokban antiepileptikum alkalmazási előiratába.


Szemlézte: eLitMed.hu, dr. Kern Dávid

Forrás:
Az FDA sajtóközleménye, 2008. jan. 31.
Az FDA sajtóközleménye, 2008. dec. 16.


Kulcsszavak

antiepileptikumok, öngyilkosság, FDA, hangulatzavar

Kapcsolódó anyagok

Mi volt Donizetti baja: lues, kedélyzavar, vagy Barbaja?

Meghaláshoz nyújtott orvosi segítség vagy orvosi közreműködéssel elkövetett öngyilkosság?

A depresszió az orvosi gyakorlatban - a felismerés és a kezelés lehetőségei

Az új antiepileptikumok alkalmazásának szempontjai felnőttkori epilepsziákban

Hozzászólások:

Nincs jogosultsága ehhez a cikkhez hozzászólni.


Extra tartalom:

 
KIADVÁNY TOVÁBBI CIKKEI

Az élet betegség

"Az élet betegség, melyből tizenhat óránként folyton kigyógyít minket az álom. Tüneti kezelés; valódi gyógyszer a halál” – mondja Samuel Beckett.

Tovább


Az élő város

Eberhard Straub könyve a városok történetét, az egymásra rakódott, és ugyanakkor dinamikusan változó legfontosabb kultúraformáló tényezők mentén mutatja be. Miközben áttekintést ad az európai városok fejlődésének legfontosabb narratív kereteiről, felvázolja az életmódokat és széles ecsetvonásokkal azok társadalompolitikai kontextusát.

Tovább


Az énkép zavara autistákban

Az autistákban kisebb agyi aktivitás mutatható ki, miközben saját magukra gondolnak, mint az egészséges emberekben.

Tovább


Megvannak a személyek gazdasági vezetői posztokra is

Húsz kórházban a frissen kinevezett főigazgatók mellé az új gazdasági igazgatókat is megtalálták

Tovább