hirdetés

 VISSZA

Antiepileptikumok és az öngyilkosság kockázata| |
 

Az Amerikai Egyesült Államok gyógyszerügyi hatósága (Federal Drug Agency, FDA) körülbelül 200 vizsgálatot tekintett át, amelyek összesített eredménye szerint a placebo helyett antiepileptikumot szedő betegek körében 500 betegenként eggyel több esetben fordult elő öngyilkossági gondolat vagy öngyilkossági kísérlet.

„Az antiepileptikummal kezelt betegeket ellenőrizni kell a depresszió kialakulása vagy súlyosbodása, illetve a hangulat és a viselkedés bármilyen szokatlan megváltozása szempontjából,” mondta Russel Katz, az FDA idegrendszeri gyógyszerekkel foglalkozó részlegének igazgatója.

A hatóság már a tavalyi év elején közölte korábbi elemzésének eredményeit, amelyek szerint bizonyos antiepileptikumok (carbamazepin, felbamat, gabapentin, lamotrigin, levetiracetam, oxcarbazepin, pregabalin, tiagabin, topiramat, valproat, zonisamid) alkalmazása kétszeresére (0,22%-ról 0,43%-ra) növeli az öngyilkossággal kapcsolatos gondolkodás vagy viselkedés kockázatát.

A tavalyi év végén az FDA független szakértőket hívott meg tanácskozásra az antiepileptikumok és az öngyilkosság kockázata kérdésének kapcsán. A bizottság döntésének megfelelően az FDA kötelezővé tette, hogy az öngyilkosság fokozott veszélyére vonatkozó figyelmeztetést kell felvenni minden az Egyesült Államokban antiepileptikum alkalmazási előiratába.


Szemlézte: eLitMed.hu, dr. Kern Dávid

Forrás:
Az FDA sajtóközleménye, 2008. jan. 31.
Az FDA sajtóközleménye, 2008. dec. 16.


Kulcsszavak

antiepileptikumok, öngyilkosság, FDA, hangulatzavar

Kapcsolódó anyagok

Meghaláshoz nyújtott orvosi segítség vagy orvosi közreműködéssel elkövetett öngyilkosság?

A depresszió az orvosi gyakorlatban - a felismerés és a kezelés lehetőségei

Az új antiepileptikumok alkalmazásának szempontjai felnőttkori epilepsziákban

A kreativitás arculatai a bipoláris hangulatzavar tükrében

Hozzászólások:

Nincs jogosultsága ehhez a cikkhez hozzászólni.


Extra tartalom:

 
KIADVÁNY TOVÁBBI CIKKEI

Az információ feldolgozása nem függ a látástól

Egy vizsgálat szerint a gondolkodási folyamat mind vakoknál, mind látóknál ugyanazon agyterületen megy végbe.

Tovább


Egy szoftver, amely drasztikusan csökkenti a háziorvosok adminisztrációra fordított idejét

A brit háziorvosok számára kifejlesztettek, és felkínáltak egy új szoftvert, amely létrehozza a harmadik fél számára küldendő kötelező jelentéseket, és automatikusan kitörli a nem engedélyezett információkat a betegek adatai közül, mielőtt azokat elektronikusan elküldenék. A külön költséget nem igénylő intelligens GP Reporting - iGPR szoftver, amelyet a Niche Health and Inchware fejlesztett ki az Egyesült Királyság és Észak-Írország háziorvosai számára, segít csökkenteni azt a jelentős mennyiségű időt, amelyet a háziorvosok és az adminisztratív dolgozók töltenek el harmadik féltől származó információ-kérések teljesítésére, miközben megfelelnek az adatvédelmi törvény által támasztott kritériumoknak is.

Tovább


Kiállításajánló: A természet fogaskerekei

Venczel Attila egy autonóm újrakezdő, aki az élete több területén is anakronisztikusnak számító eljárások felé fordult. Hagyományőrző fotográfiával foglalkozik, hagyományőrző lövészettel, és kézműves nyomdát üzemeltet

Tovább


Az utolsó szalmaszál - fogyás, műtéttel

A kóros elhízás népbetegség.

Tovább