VISSZA

AMPA receptorok| |
 

Garvan intézet kutatói úgy vélik, sikerült izolálniuk egy olyan új mechanizmust, amellyel az agyunk tanul és emlékeket tárol. Az eredmény segíthet az agysérülések és rendellenességek kezelésében.

Bryce Vissel, a sydney-i Garvan Intézet vezetője szerint a felfedezés megkérdőjelezi az arról szóló régóta elfogadott elméletet, hogyan ragadja meg és kódolja az agy az információkat. „Az agyban lezajló tanulási és emlékezeti mechanizmusok tekintetében az eredmények alapvető változást jelentenek értelmezésünkben...Úgy vélem, fennáll a lehetősége annak, hogy nem csak az agyműködés megértését befolyásolhatja, hanem a gyógyszerfejlesztéseket és az Alzheimer-kórban szenvedő betegek kezelésének pszichológiai megközelítésmódjait is.” - nyilatkozta a kutató.


A hatéves program során az egerek agyműködésére gyakorolt hatást vizsgálták akkor, amikor egy bizonyos receptort, amelyet korábban kulcsfontosságúnak tartottak az első alkalommal történő tanulás esetében, kémiai úton kikapcsoltak.

Kiderült, hogy az agy akkor használja ezeket a receptorokat, amikor első alkalommal tanul egy tapasztalatot, de nem lényegesek egy hasonló esemény későbbi megtanulásának kezelésében, mert ez esetben más molekuláris mechanizmusokat alkalmazunk.

A kutatók azt remélik, hogy ez a második útvonal gyógyszerekkel vagy más terápiákkal másolható, és így kezelni lehet az agysérülést szenvedett, illetve az Alzheimer-kórban, Parkinson-kórban és más hasonló betegségekben szenvedő betegeket. Vissel hozzátette, hogy a PLoS ONE folyóiratban publikált eredmények egyelőre a felfedezés szakaszában vannak, de reménnyel kecsegtetnek új gyógyszerek és viselkedésterápiák kifejlesztésében a neurológiai betegségekben és sérülésekben szenvedő betegek számára, illetve az egészséges agyműködésű emberek tanulásának fejlesztésében.

„A kutatás azért különösen jelentős, mert kiderült, hogy létezik egy különálló mechanizmus a tanulásra az agyban, amelyet a második tanulásnak nevezett folyamathoz használunk” – mondta Vissel. „Olyan ez, mint egy új lencse a fényképezőgépen. Újszerűen tekintünk a tanulásra és az emlékezetre. Rögtön az jut az eszünkbe, hogy milyen sokféleképpen lehet ezt felhasználni.”

A legutóbbi kutatások szerint az Alzheimer-kórban szenvedő betegek száma a várható élettartam emelkedésével a következő 20 évben megkétszereződik, és több mint 65 millió főre ugrik.

Forrás:medipress.hu

Eredeti közlemény: A Role for Calcium-Permeable AMPA Receptors in Synaptic Plasticity and LearningKapcsolódó anyagok

USA: Tíz hét a görbe letöréséig?

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A COVID-19 kezelésére vonatkozó pulmonológiai konszenzus dokumentum

Járványkrízis: információs és segélyvonal SM betegeknek

NEJM: COVID-19 – ismeretlen vizeken hajózva

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
KIADVÁNY TOVÁBBI CIKKEI

COVID-19: mit tegyenek a kormányok és a tudományos tanácsadók?

A Nature szerkesztői cikke három pontban foglalja össze a tudományos tanácsadók feladatát: kövessék az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tanácsait, vessenek véget a titkos döntéshozatalnak, és működjenek együtt globális szinten.

Tovább


Növelnék a donációt

A donorok létszámának növelését célzó új jogszabály értelmében minden jogosítványért folyamodó brit jelentkezőt felkérnek arra, hogy csatlakozzon egy szervadományozási programhoz.

Tovább


Új antitestek a HIV-vírus ellen

Amerikai kutatók két erős antitestet fedeztek fel, amelyek laboratóriumi körülmények között a HIV-vírus ismert törzseinek 90 százalékát semlegesítik.

Tovább


Hogyan lehet kialakítani a gyógyszerészek betegekkel való kommunikációs képességeit?

A hatékony gyógyszerész–beteg kommunikációt a gyógyszerész egyetemi tanulmányai, a gyakorlatorientált képzés, majd a folyamatos, élethosszig tartó szakmai továbbképzés során tanulja meg.

Tovább


AMPA receptorok