hirdetés

 VISSZA

A gyakori alkoholfogyasztás rontja a memóriát


A gyakori alkoholfogyasztás rontja a memóriát

| | |
 


Kutatók összefüggést találtak a gyakori alkoholfogyasztás és a verbális deklaratív memória romlása között. Megfigyeléseiket az Alcoholism: Clinical & Experimental Research című folyóirat augusztusi számában teszik majd közzé.

„Az észak-európai országokban nagy hagyománya van az időnkénti ivászatnak, lerészegedésnek” – magyarázta María Parada, a spanyolországi Universidade de Santiago de Compostela kutatója, a tanulmány egyik szerzője. „Ugyanakkor a mediterrán országokban inkább az volt eddig jellemző, hogy rendszeresebben isznak, de kisebb mennyiséget. Az utóbbi időben azonban az figyelhető meg, hogy Európa szerte terjed a fiatalok között a jelentős mennyiségű alkohol fogyasztása, ezért vált szükségessé egy ilyen jellegű tanulmány elkészítése.”

„Véleményem szerint nagyon fontos megvizsgálni az alkohol hatását a hippokampuszra, mivel az agynak ezen része a legérzékenyebb az alkoholra, ugyanakkor ennek van a legfontosabb szerepe a tanulásban és emlékezésben” – fejtette ki Marina Rodríguez Álvarez, az Universidade de Santiago de Compostela kutatója.

Parada és munkatársai 122 spanyol egyetemistát vizsgáltak, életkoruk 18 és 20 év között volt. Alkoholfogyasztási szokásaik mellett különféle neuropszichológiai teszteket tölttettek ki velük, továbbá vizsgálták verbális és emlékezőképességüket is. Az eredmények egyértelműen kimutatták, hogy minél több alkoholt fogyaszt valaki, annál rosszabban teljesített a teszteken.

A vizsgálatokat követően mind Parada, mind Álvarez hangsúlyozta a megelőző, felvilágosító programok fontosságát mind a fiatalok, mind szüleik körében.


Forrás: Medipress


Kapcsolódó anyagok: Ivási szokások




Megoldások szenvedélybetegségre




Sörhöz láncolt alkoholisták











Kapcsolódó anyagok

Hogyan éljék túl lelkileg a dolgozók a krízishelyzetet?

Semmilyen orvosi kezelést ne hagyjunk abba!

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
KIADVÁNY TOVÁBBI CIKKEI

Áthallásos történet

Black Comedy - Bemutató a Centrál Színházban

Tovább


Verskommandó

Versmondó maraton a soproni színházban a költészet hetén

Tovább


Állami intézményben nem működhet magánszolgáltató

Állami intézményben nem működhet magánszolgáltató, és OEP finanszírozásból sem részesülhet a privát szektor – jelentette be a Napi Gazdaság szerdai konferenciáján Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár

Tovább


A gyakori alkoholfogyasztás rontja a memóriát