hirdetés

 VISSZA

A gyakori alkoholfogyasztás rontja a memóriát


A gyakori alkoholfogyasztás rontja a memóriát

| | |
 


Kutatók összefüggést találtak a gyakori alkoholfogyasztás és a verbális deklaratív memória romlása között. Megfigyeléseiket az Alcoholism: Clinical & Experimental Research című folyóirat augusztusi számában teszik majd közzé.

„Az észak-európai országokban nagy hagyománya van az időnkénti ivászatnak, lerészegedésnek” – magyarázta María Parada, a spanyolországi Universidade de Santiago de Compostela kutatója, a tanulmány egyik szerzője. „Ugyanakkor a mediterrán országokban inkább az volt eddig jellemző, hogy rendszeresebben isznak, de kisebb mennyiséget. Az utóbbi időben azonban az figyelhető meg, hogy Európa szerte terjed a fiatalok között a jelentős mennyiségű alkohol fogyasztása, ezért vált szükségessé egy ilyen jellegű tanulmány elkészítése.”

„Véleményem szerint nagyon fontos megvizsgálni az alkohol hatását a hippokampuszra, mivel az agynak ezen része a legérzékenyebb az alkoholra, ugyanakkor ennek van a legfontosabb szerepe a tanulásban és emlékezésben” – fejtette ki Marina Rodríguez Álvarez, az Universidade de Santiago de Compostela kutatója.

Parada és munkatársai 122 spanyol egyetemistát vizsgáltak, életkoruk 18 és 20 év között volt. Alkoholfogyasztási szokásaik mellett különféle neuropszichológiai teszteket tölttettek ki velük, továbbá vizsgálták verbális és emlékezőképességüket is. Az eredmények egyértelműen kimutatták, hogy minél több alkoholt fogyaszt valaki, annál rosszabban teljesített a teszteken.

A vizsgálatokat követően mind Parada, mind Álvarez hangsúlyozta a megelőző, felvilágosító programok fontosságát mind a fiatalok, mind szüleik körében.


Forrás: Medipress


Kapcsolódó anyagok: Ivási szokások
Megoldások szenvedélybetegségre
Sörhöz láncolt alkoholistákKapcsolódó anyagok

Orális antikoagulánsok hatékonysága és biztonságossága

Az apixaban és a rivaroxaban összehasonlítása a rekurráló vénás tromboembolizáció és a vérzéses események vonatkozásában VTE-ben szenvedő betegeknél

Oltásellenesség - a 10 legnagyobb egészségügyi veszély egyike

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
KIADVÁNY TOVÁBBI CIKKEI

Géncserék: felelősebb antibiotikum-használatra volna szükség!

Talajbaktériumok cserélnek egymás között antibiotikum-rezisztencia géneket

Tovább


Úgy tűnik, a szezonális influenza elleni vakcina némi védelmet nyújt a H1N1-fertőzés ellen

A szezonális influenzát okozó vírustörzsek elleni vakcináció bizonyos védelmet nyújt a H1N1- vírus, különösen az általa okozott súlyos fertőzések ellen- állítják egy retrospektív tanulmányban, melyet online publikáltak a BMJ-ben.

Tovább


"A betegnek jár, de nem jut" - interjú Rácz Jenővel

Finanszírozási paraméterek szűkössége miatt nem minden esetben lehet a deklarált szakmai eljárásrendeket teljes mértékben betartani. Az elmúlt évek rossz gyakorlata hosszútávon nem fenntartható - állítja Dr. Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség elnöke

Tovább


A gyógyszerészi gondozás oktatása Kuvaitban

Az idősebb generációkkal ellentétben, akiket még a gyógyszerész klasszikus szerepkörére (gyógyszerek elkészítése és átadása) készítettek fel, a fiatalabbak már a tanulmányaik során elsajátíthatják azokat az ismereteket, képességeket és attitűdöket, amelyek a pácienssel való kiterjedt körű kommunikációhoz és a terápia hosszú távú felügyeletéhez szükségesek.

Tovább


A gyakori alkoholfogyasztás rontja a memóriát