hirdetés

 VISSZA

„Nem bizonyított hatású” béta-blokkolók a szívelégtelenség kezelésében| |
 

Már régebb óta tudjuk, hogy a szisztolés szívelégtelenség kezelésében a béta-blokkolók hatásosak, és első vonalban alkalmazandók minden olyan esetben, amikor nem áll fenn ennek ellenjavallata. Részletes és megbízható bizonyítékok azonban csak a carvedilollal, a metoprolol-szukcináttal és a bisoprolol-fumaráttal kapcsolatban állnak rendelkezésre, e három szert sorolják a „bizonyított hatásosságú béta-blokkolók” csoportjába.

Az Archives of Internal Medicine e heti számában két közlemény is megjelent, amelyekben a hiányzó bizonyítékok pótlására közvetlenül összehasonlították különböző béta-blokkolókkal kezelt betegek prognózisát.

Az első vizsgálat szerzői 8000, szívelégtelenség miatt kórházba került beteg halálozási arányát hasonlították össze a hazabocsátás utáni 12 hónapban. A betegek atenololt, metoprolol-tartarátot vagy carvedilolt kaptak. Az atenolol és a carvedilol hatása egyformának bizonyult, a metoprolol-tartarát hatékonysága csak kissé, a szignifikancia határát elérő mértékben volt gyengébb.

A másik vizsgálatban 12 000 beteg halálozását hasonlították össze aszerint, hogy „bizonyított hatásosságú béta-blokkolót” szedtek, egyéb béta-blokkolót kaptak, vagy semmilyen béta-blokkolót nem szedtek. A bizonyított és a nem bizonyított hatásosságú béta-blokkolóval kezelt betegek halálozása egyformának adódott, és mindkét csoport prognózisa szignifikánsan jobb volt, mint a béta-blokkolót nem szedő alanyoké.

Ugyanabban a lapszámban két kommentárt is közöltek, amelyek szerzői eltérőképpen értékelték az eredmények gyakorlati jelentőségét. Egyikük továbbra is csak a „bizonyított hatásosságú” szerek alkalmazását javasolja, míg a másik kommentátor véleménye szerint indokolt az eredmények gyakorlatba való átültetése: „A klinikusok nyugodt lelkiismerettel adhatják betegeiknek a „nem bizonyított hatásosságú” csoportba sorolt szereket is.

Forrás:
Arch Intern Med. 2008;168(22):2415-2421.
Arch Intern Med. 2008;168(22):2422-2428.
Arch Intern Med. 2008;168(22):2431-2432.
Arch Intern Med. 2008;168(22):2422-2428.
Arch Intern Med. 2008;168(22):2428-2431.

Szemlézte: eLitMed.hu, dr.Kern Dávid


Kulcsszavak

szívelégtelenség, béta-blokkolók, bizonyított hatásosságú béta-blokkolók, bizonyítékokon alapuló kezelés

Kapcsolódó anyagok

Akkreditált továbbképzés

Igaz-e a „bölcsek próféciája”, hogy a szisztolés vérnyomás célértéke hamarosan 130 Hgmm-nél kevesebb lesz? - Kommentár a Magyar Hypertonia Társaság 11. szakmai irányelvéhez

Ambuláns vérnyomás-monitorozás

Vesebeteg-diéta és a beteg-együttműködés kérdése

Az olmesartan: egy angiotenzinkonvertálóenzim-gátló hatással rendelkező angiotenzin-II-receptor-blokkoló

Hozzászólások:

Nincs jogosultsága ehhez a cikkhez hozzászólni.


Extra tartalom:

 
KIADVÁNY TOVÁBBI CIKKEI

A passzív dohányzás agyhártyagyulladásra hajlamosít

Kimutatták, hogy a passzív dohányzásnak kitett gyermekek hajlamosabbak a meningococcus baktériumok által okozott súlyos agyhártyagyulladásra, mint azok, akiknek szülei nem dohányoznak.

Tovább


Globális vakcinahiány

Vakcinahiány miatt átütemezi a BCG-oltásokat az ÁNTSZ

Tovább


Hőségriasztás Franciaországban

A Météo France azt kéri mindenkitől, akinek idős, beteg vagy egyedül élő ember van az ismeretségi körében, hogy naponta legalább kétszer érdeklődjenek a hogylétük felől, vagy személyesen keressék fel őket, s kísérjék őket hűvös helyekre.

Tovább


Tovább füstölögnek a negatív tüdőlelet birtokában

Azok a férfiak, akik tüdőszűrése negatívnak bizonyult, kevésbé hajlamosak abbahagyni a dohányzást, mint azok, akiknél valami gyanúsat találtak, és javasolt az orvosi kontroll – állapították meg holland kutatók.

Tovább