VISSZA

„Nem bizonyított hatású” béta-blokkolók a szívelégtelenség kezelésében| |
 

Már régebb óta tudjuk, hogy a szisztolés szívelégtelenség kezelésében a béta-blokkolók hatásosak, és első vonalban alkalmazandók minden olyan esetben, amikor nem áll fenn ennek ellenjavallata. Részletes és megbízható bizonyítékok azonban csak a carvedilollal, a metoprolol-szukcináttal és a bisoprolol-fumaráttal kapcsolatban állnak rendelkezésre, e három szert sorolják a „bizonyított hatásosságú béta-blokkolók” csoportjába.

Az Archives of Internal Medicine e heti számában két közlemény is megjelent, amelyekben a hiányzó bizonyítékok pótlására közvetlenül összehasonlították különböző béta-blokkolókkal kezelt betegek prognózisát.

Az első vizsgálat szerzői 8000, szívelégtelenség miatt kórházba került beteg halálozási arányát hasonlították össze a hazabocsátás utáni 12 hónapban. A betegek atenololt, metoprolol-tartarátot vagy carvedilolt kaptak. Az atenolol és a carvedilol hatása egyformának bizonyult, a metoprolol-tartarát hatékonysága csak kissé, a szignifikancia határát elérő mértékben volt gyengébb.

A másik vizsgálatban 12 000 beteg halálozását hasonlították össze aszerint, hogy „bizonyított hatásosságú béta-blokkolót” szedtek, egyéb béta-blokkolót kaptak, vagy semmilyen béta-blokkolót nem szedtek. A bizonyított és a nem bizonyított hatásosságú béta-blokkolóval kezelt betegek halálozása egyformának adódott, és mindkét csoport prognózisa szignifikánsan jobb volt, mint a béta-blokkolót nem szedő alanyoké.

Ugyanabban a lapszámban két kommentárt is közöltek, amelyek szerzői eltérőképpen értékelték az eredmények gyakorlati jelentőségét. Egyikük továbbra is csak a „bizonyított hatásosságú” szerek alkalmazását javasolja, míg a másik kommentátor véleménye szerint indokolt az eredmények gyakorlatba való átültetése: „A klinikusok nyugodt lelkiismerettel adhatják betegeiknek a „nem bizonyított hatásosságú” csoportba sorolt szereket is.

Forrás:
Arch Intern Med. 2008;168(22):2415-2421.
Arch Intern Med. 2008;168(22):2422-2428.
Arch Intern Med. 2008;168(22):2431-2432.
Arch Intern Med. 2008;168(22):2422-2428.
Arch Intern Med. 2008;168(22):2428-2431.

Szemlézte: eLitMed.hu, dr.Kern Dávid


Kulcsszavak

szívelégtelenség, béta-blokkolók, bizonyított hatásosságú béta-blokkolók, bizonyítékokon alapuló kezelés

Kapcsolódó anyagok

Újra itt a nyár!

Alattomos betegség a Lyme-kór

A munka fáradalmait a festés oldja

Ezt fél gőzzel nem lehet csinálni!

Egy film rólunk, értünk

Hozzászólások:

Nincs jogosultsága ehhez a cikkhez hozzászólni.


Extra tartalom:

 
KIADVÁNY TOVÁBBI CIKKEI

Kezdődhet a találgatás: ki lesz Zombor utóda?

Lázár kizárta Sonkodi Balázst a lehetséges államtitkárok sorából

Tovább


A költő és az orvos az élet határán

Ugyan már középiskolás korában publikált, és az orvosi és a bölcsészkarra egyaránt felvették, az orvosi tanulmányokat választotta. Választását így indokolta meg egy interjúban: „Hirtelen rájöttem, hogy mielőtt szólnék az emberekhez, előtte tennem is kellene valamit értük.”

Tovább


Veszélyes a levegő

Szálló por - OKI: már hat településen számít veszélyesnek a levegő minősége

Tovább


A gránátalma hatékony lehet az emlőrák ellen?

A legújabb kutatások szerint egy gránátalmában található vegyület gátolhatja az ösztrogénreceptor-pozitív emlőrák kialakulását.

Tovább