hirdetés

 VISSZA

Üldözik az orvosokat| |
 

A szíriai rezsim "könyörtelenül leszámol" a harcokban megsérült ellenzékiekkel és azokkal az orvosokkal, akik ellátják őket - erről számolt be a párizsi székhelyű Orvosok Határok Nélkül (MSF) elnevezésű humanitárius szervezet legfrissebb jelentésében, amelyet csütörtökön ismertettek a francia napilapok.

A Le Monde arra emlékeztetett, hogy a Szíriában 11 hónappal ezelőtt kezdődött harcok kezdete óta a rezsim nem kímélte a gyerekeket: az emberi jogi aktivisták adatai szerint az eddigi 7 ezer halálos áldozat között négyszáz a gyermek. Bassár el-Aszad szíriai elnök elnyomó rendszerének azonban van egy másik, eddig kevésbé ismert "sajátossága" is: a sérülteket és az őket ellátó orvosokat és ápoló személyzetet különösen üldözi.

"Szíriában a sebesülteket és az orvosokat folyamatosan keresik, letartóztatással és a titkosszolgálatok kínzásaival kell szembenézniük. A korházi ellátás messze nem kielégítő. A rezsim biztonsági gépezete az orvosi ellátást az üldöztetés fegyvereként használja" - mondta Marie-Pierre Allié, az MSF elnöke a jelentést ismertető sajtótájékoztatóján. "Csak azok a sérültek részesülnek megfelelő ellátásban, akiknek sikerül átjutniuk a szomszédos országokba" - hangsúlyozta a jelentés.

A Le Monde szerint a tanulmány bizonyítéka annak, hogy a szíriai biztonsági erők szisztematikusan megakadályozzák a sérült tüntetők ellátását, a kórházakban is üldözik és letartóztatják őket, ahogy az orvosokat is, akik ezért arra kényszerülnek, hogy illegális körülmények között dolgozzanak. Ebből fakadóan katasztrofális egészségügyi helyzet alakult ki az orvosi személyzet és az eszközök tekintetében is, miközben az országban feltehetően több tízezerre tehető a lőtt sérülésektől szenvedők száma. A halálos áldozatok száma pedig egy hete meghaladja a napi százat.

Az MSF hónapok óta nem kap engedélyt arra a szíriai rezsimtől, hogy humanitárius feladatokat lásson el az országban. A szomszédos országokban (Törökországban, Líbiában, Jordániában) ellátott szíriai sebesültek viszont arról számoltak be a szervezetnek, hogy "a sérültek nagy része nem megy el az állami kórházakba, mert attól fél, hogy ott megkínozzák vagy letartóztatják". Az orvosok titokban és illegálisan látják el a sérülteket olyan helyeken, ahol hiányoznak a steril eszközök, az antibiotikumok, a vérpótló szerek.

Az MSF biztonsági okokból névtelen tanúvallomások alapján állította össze jelentését. Egy orvos ebben azt mondta, hogy amikor olyan súlyos betege van, akit kórházba kellene küldeni, két lehetősége van: vagy hagyja meghalni, vagy beküldi a kórházba azzal a tudattal, hogy kiszámíthatatlan, mi lesz vele. Egy másik orvos egy olyan esetről számolt be, amikor a biztonsági erők betörtek a műtőbe és elvitték a már elaltatott beteget azért, mert a tüntetéseken való részvétel miatt keresték.

MTI

Kapcsolódó anyagok

Akkreditált továbbképzés

Igaz-e a „bölcsek próféciája”, hogy a szisztolés vérnyomás célértéke hamarosan 130 Hgmm-nél kevesebb lesz? - Kommentár a Magyar Hypertonia Társaság 11. szakmai irányelvéhez

Ambuláns vérnyomás-monitorozás

Vesebeteg-diéta és a beteg-együttműködés kérdése

Az olmesartan: egy angiotenzinkonvertálóenzim-gátló hatással rendelkező angiotenzin-II-receptor-blokkoló

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
KIADVÁNY TOVÁBBI CIKKEI

Éger: hagyjanak már dolgozni!

A MOK nem politizál, nem beszél a levegőbe, és az erőforrás miniszterhez fordul segítségért.

Tovább


Szócska: az egészségügyet nem érintheti a kötelező nyugdíjaztatás

Az államtitkár megerősítette: a 62 évesnél idősebb közszolgák kötelező nyugdíjba vonulásának ügyében folytatott tárgyalásokon azt az álláspontot képviseli, hogy az egészségügyben dolgozók kapjanak mentességet a nyugdíjazás alól.

Tovább


Antiepileptikumok és az öngyilkosság kockázata

Az Egyesült Államok gyógyszerügyi hatósága az öngyilkosság fokozott veszélyére vonatkozó figyelmeztetést tett kötelezővé minden antiepileptikum alkalmazási előiratában.

Tovább


A Nemzeti Rákregiszter

Magyarországon az idő előtti elhalálozások jelentős részéért a rosszindulatú daganat a felelős. A betegség okainak, kialakulásának és gyógyításának kutatása tehát elismerésre méltó, fontos, szép feladat.

Tovább


Üldözik az orvosokat