VISSZA

Üldözik az orvosokat| |
 

A szíriai rezsim "könyörtelenül leszámol" a harcokban megsérült ellenzékiekkel és azokkal az orvosokkal, akik ellátják őket - erről számolt be a párizsi székhelyű Orvosok Határok Nélkül (MSF) elnevezésű humanitárius szervezet legfrissebb jelentésében, amelyet csütörtökön ismertettek a francia napilapok.

A Le Monde arra emlékeztetett, hogy a Szíriában 11 hónappal ezelőtt kezdődött harcok kezdete óta a rezsim nem kímélte a gyerekeket: az emberi jogi aktivisták adatai szerint az eddigi 7 ezer halálos áldozat között négyszáz a gyermek. Bassár el-Aszad szíriai elnök elnyomó rendszerének azonban van egy másik, eddig kevésbé ismert "sajátossága" is: a sérülteket és az őket ellátó orvosokat és ápoló személyzetet különösen üldözi.

"Szíriában a sebesülteket és az orvosokat folyamatosan keresik, letartóztatással és a titkosszolgálatok kínzásaival kell szembenézniük. A korházi ellátás messze nem kielégítő. A rezsim biztonsági gépezete az orvosi ellátást az üldöztetés fegyvereként használja" - mondta Marie-Pierre Allié, az MSF elnöke a jelentést ismertető sajtótájékoztatóján. "Csak azok a sérültek részesülnek megfelelő ellátásban, akiknek sikerül átjutniuk a szomszédos országokba" - hangsúlyozta a jelentés.

A Le Monde szerint a tanulmány bizonyítéka annak, hogy a szíriai biztonsági erők szisztematikusan megakadályozzák a sérült tüntetők ellátását, a kórházakban is üldözik és letartóztatják őket, ahogy az orvosokat is, akik ezért arra kényszerülnek, hogy illegális körülmények között dolgozzanak. Ebből fakadóan katasztrofális egészségügyi helyzet alakult ki az orvosi személyzet és az eszközök tekintetében is, miközben az országban feltehetően több tízezerre tehető a lőtt sérülésektől szenvedők száma. A halálos áldozatok száma pedig egy hete meghaladja a napi százat.

Az MSF hónapok óta nem kap engedélyt arra a szíriai rezsimtől, hogy humanitárius feladatokat lásson el az országban. A szomszédos országokban (Törökországban, Líbiában, Jordániában) ellátott szíriai sebesültek viszont arról számoltak be a szervezetnek, hogy "a sérültek nagy része nem megy el az állami kórházakba, mert attól fél, hogy ott megkínozzák vagy letartóztatják". Az orvosok titokban és illegálisan látják el a sérülteket olyan helyeken, ahol hiányoznak a steril eszközök, az antibiotikumok, a vérpótló szerek.

Az MSF biztonsági okokból névtelen tanúvallomások alapján állította össze jelentését. Egy orvos ebben azt mondta, hogy amikor olyan súlyos betege van, akit kórházba kellene küldeni, két lehetősége van: vagy hagyja meghalni, vagy beküldi a kórházba azzal a tudattal, hogy kiszámíthatatlan, mi lesz vele. Egy másik orvos egy olyan esetről számolt be, amikor a biztonsági erők betörtek a műtőbe és elvitték a már elaltatott beteget azért, mert a tüntetéseken való részvétel miatt keresték.

MTI

Kapcsolódó anyagok

A gyógyszergyár és az egyetem összefogása – ahol a tudás és a tőke találkozik

A Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetségének új elnöksége

Immunonkológiai terápia a nem kissejtes tüdőrákban szenvedő betegeknél

Az art brut és a spiritiszta festészet

Bájos portrék, véres háborúk, pusztító járványok

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
KIADVÁNY TOVÁBBI CIKKEI

Túlfogyasztás és lelki kiteljesedés – Gyulai Iván új kötetéről

A könyv a fenntartható fejlődés koncepcióját mutatja be.Nagyon világosan, közérthetően, rendszerszemléletben...

Tovább


Halálos mozgáshiány

Az elhízásnál is halálosabb a mozgáshiány egy tanulmány szerint

Tovább


A gyermekek felé kíván fordulni a tárca

Emmi: a magyar kormány kiemelt figyelmet szentel a gyermekek jövőjének

Tovább


Üldözik az orvosokat