hirdetés

 VISSZA

18 millió forintról indít a Vaszary-kép a vasárnapi árverésen| |
 


Kiemelkedő 19. és 20. századi magyar festőművészek alkotásait kínálja vasárnapi árverésén a Virág Judit Galéria: a kétszáz tétel között szerepelnek mások mellett Mednyánszky László, Vaszary János, Berény Róbert, Ámos Imre és Aba Novák Vilmos munkái is.

Miután az őszi, becsértékes árverésén a közönség fogadóképes volt az új ármeghatározásra, a Virág Judit Galéria mostani aukcióját is így, a külföldi gyakorlatban bevált szisztéma szerint bonyolítja le. Az egyes tételek értékének becsült alsó és felső határát adják meg a katalógusban, de a tájékoztatás érdekében még a kezdő árat is feltüntetik.

A legmagasabb összegről, 18 millió forintról Vaszary János Pihenő a kertben című vászna indul, a festmény becsértékét 26 és 35 millió forint közé tették. A nagy színfoltokkal és hangsúlyos kontúrokkal komponált elegáns, franciásan könnyed, dekoratív kerti jelenet az 1935 körüli évekből, Vaszary legjobb korszakából való. A további négy Vaszary-tételben van egy alakok nélküli parkrészlet 6,5 és 8,5 millió közé becsülve, valamint egy harsogóan színes virágcsendélet 14 és 18 milliós becsértékkel.

Nem sokkal marad el az ára egy hasonló korú és hasonlóan izgalmas Berény Róbert-csendéletnek. A híres, sokszor reprodukált Macskás csendélet kisméretű változata 26-32 milliós becsérték mellet 15 millió forintról indul. További négy Berény-festményt is eladásra kínálnak: 7,5 millió a kikiáltási ára az Eta olvas című kép, amely a művész feleségét, Breuer Eta csellóművészt ábrázolja meghitt környezetben, lakásuk asztalánál ülve.
Patkó Károly 1930-as Olasz város című temperáján a monumentális formaképzés expresszív színkezeléssel párosul. A varázslatosan látomásos festmény 14 milliós induló árához 28 milliós felső becsértéket rendeltek.
Aba Novák Vilmos 1933-as Lacikonyha (Parasztmulatság) című képe 6 millió forintról indul. Aba Nováktól egy 500 ezerre árazott, magával ragadó apácaportré is szerepel a listában, a teljes képfelületet betöltő arc rokona a Nevető címen ismert, hasonlóan csak egy arcot mutató festménynek.

Nyolc alkotást kínálnak Kádár Bélától, ez egyik legszebb köztük az aukció címlapjára került Női akt macskával. Az 1927-28-ra datált finoman expresszív, szürreális képen a térbeli formák síkká redukálva, modern nagyvárosi környezetbe helyezve jelennek meg. A kép kikiáltási ára 5 millió forint, becsértékét 10 és 15 millió között határozták meg.
Gyűjtői darab Anna Margit korai, 1935-ös temperája, a világos színekkel festett, finoman stilizált, a valóságtól elemelt Pihenő nő 6 millió forintról indul, a művésztől ezen kívül még öt festmény érhető el egymillió forint körüli árakon.

Szerepel a kínálatban 12 Mednyánszky László-kép, több a nemrég bezárt 121 Legszebb Mednyánszky kiállításról is ismerős. Hat-hat festményt jegyez Iványi Grünwald Béla és Csernus Tibor, Tóth Menyhérttől három mű szerezhető meg. Scheiber Hugó különböző korszakaiból tizenhárom jelentős alkotásra lehet licitálni.
A festmények mellett 13 szecessziós, eozinmázas Zsolnay-műtárgyat is eladásra kínálnak a Virág Judit Galéria téli árverésén.

MTI 2011. december 15., csütörtök

Kapcsolódó anyagok

Nővér folyóirathoz benyújtott közlemények - a lektor szemszögéből

Egy kevésbé ismert probléma: az Inkontinencia Asszociált Dermatitis

A hatékony dolgozói teljesítményértékelési rendszerek

A roma kisebbség társadalmi befogadásának kérdése a Cseh Köztársaságban a kulturális és adaptációs modell szempontjából

Ki segít a segítőknek? - Demens betegeket gondozó ápolók pszichoszociális jellemzői

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
KIADVÁNY TOVÁBBI CIKKEI

Az óriási GYEMSZI

Bemutatták a Semmelweis Terv végrehajtására felállított új szervezeti világot.

Tovább


Egypercesek telefonon

Örkény-emlékmű Remeteszőlősön: egypercesek telefonon

Tovább


Jódhiányos a serdülő lányok kétharmada

A serdülő lányok kétharmadának alacsony a jódszintje, mely veszélyezteti a megszületendő generáció egészségét - figyelmeztetnek az orvosok. Hétszáz angliai diáklány hetven százaléka jódhiányos, pedig a jód nélkülözhetetlen az agy méhen belüli fejlődéséhez.

Tovább


Római kori települést tártak fel Tolnában

Iovia római kori település részleteit tárták fel régészek a Tolna megyei Szakcs mellett, az ásatáson freskótöredékek, épület- és oszlopmaradványok kerültek felszínre.

Tovább


18 millió forintról indít a Vaszary-kép a vasárnapi árverésen