hirdetés

 VISSZA

Alzheimer-kórra is jó a pszoriázis gyógyszere| |
 Hatásos lehet az Alzheimer-kór ellen is egy, a pikkelysömör miatti gyulladás csökkentésére kifejlesztett terápiás megközelítés - állapították meg egérkísérletekben német és svájci kutatók.

A Nature Medicine című szakfolyóiratban közzétett tanulmány eredménye szerint csökkent a rágcsálók agyában kirakódott fehérjeplakkok mennyisége, és javult az állatok rövidtávú memóriája is, amikor az immunrendszer egyes molekuláit blokkoló antitesteket adagolták nekik.
A pikkelysömör (pszoriázis) gyulladásos betegség, amelyben az immunrendszer megtámadja az egészséges bőrsejteket, és új bőrsejtek létrehozására készteti azokat. Az immunrendszernek valamilyen módon szerepe van az Alzheimer-kór kialakulásában is, ám ennek pontos háttere még tisztázatlan.

A Zürichi Egyetem és a Berlini Orvostudományi Egyetem kutatói állatkísérleteikben az immunrendszer két, gyulladást kiváltó komponensét vették célba az Alzheimer-kór modelljeként szolgáló génmódosított egerekben. Egy olyan antitestet kaptak a fiatal állatok, amely ezt a két vegyületet blokkolta, aminek hatására 31 százalékkal kevesebb fehérjeplakk rakódott ki az egerek agyában. Idősebb, már a betegség tüneteit mutató rágcsálóknál alkalmazva a szert jelentősen javult az állatok rövidtávú memóriája.

Az immunrendszer ugyanezen részét veszik célba azok a pikkelysömör elleni szerek, amelyeknek már humán klinikai próbái is folyamatban vannak. A kutatók úgy vélik, hogy az eddigi, a szer biztonságosságára vonatkozó adatok alapján egy új, Alzheimer-kór elleni szer klinikai próbái késlekedés nélkül megkezdődhetnének.

"Célunk most az, hogy az új terápiás megközelítést gyorsan az Alzheimer-kóros páciensek rendelkezésére bocsássuk" - idézte a tanulmány szerzőit a ScienceDaily című tudományos ismeretterjesztő portál.
(http://www.sciencedaily.com/releases/2012/11/121125193051.htm)MTI 2012. november 26., hétfő

Kapcsolódó anyagok

Krónikus koronária szindróma

Béremelés, úgy érdemes, ha az érezhető

Nővér folyóirathoz benyújtott közlemények - a lektor szemszögéből

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
KIADVÁNY TOVÁBBI CIKKEI

Digitális bennszülöttek és bevándorlók a pedagógiai színtereken

Pálfi Klára gyakorló pedagógust, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet munkatársát, a Pitypang utcai Általános Iskola tanárát kérdeztük az egészségnevelésről, a különböző generációk egymáshoz való viszonyáról, az oktatásban és a mindennapi környezetünkben az információhoz jutás eltérő módjaiból fakadó esetleges konfliktusokról.

Tovább


A dohányzásnak befellegzett! A legnagyobb európai dohányzásellenes kampány

Reményeik szerint leáldozóban van a napja a dohányzásnak … Október 29-én közlik az Európai Bizottság „HELP - A dohányfüstmentes életért” kampánya keretében az Európa-szerte végzett felmérés eredményeit és a további terveiket, amelyekről az eLitMed.hu folyamatosan tájékoztatni fog.

Tovább


57 kiló lepkeszárny

Petri György 66 éve, december 22-én született.

Tovább


Magasabb nyugalmi szívfrekvencia, több coronariaszövődmény - nőknél is

A nagyobb pulzusszám a nők csoportjában is a szívinfarktus és a koszorúér-eredetű halálozás nagyobb kockázatával jár – függetlenül a többi kockázati tényezőtől.

Tovább


Alzheimer-kórra is jó a pszoriázis gyógyszere