VISSZA

Alzheimer-kórra is jó a pszoriázis gyógyszere| |
 Hatásos lehet az Alzheimer-kór ellen is egy, a pikkelysömör miatti gyulladás csökkentésére kifejlesztett terápiás megközelítés - állapították meg egérkísérletekben német és svájci kutatók.

A Nature Medicine című szakfolyóiratban közzétett tanulmány eredménye szerint csökkent a rágcsálók agyában kirakódott fehérjeplakkok mennyisége, és javult az állatok rövidtávú memóriája is, amikor az immunrendszer egyes molekuláit blokkoló antitesteket adagolták nekik.
A pikkelysömör (pszoriázis) gyulladásos betegség, amelyben az immunrendszer megtámadja az egészséges bőrsejteket, és új bőrsejtek létrehozására készteti azokat. Az immunrendszernek valamilyen módon szerepe van az Alzheimer-kór kialakulásában is, ám ennek pontos háttere még tisztázatlan.

A Zürichi Egyetem és a Berlini Orvostudományi Egyetem kutatói állatkísérleteikben az immunrendszer két, gyulladást kiváltó komponensét vették célba az Alzheimer-kór modelljeként szolgáló génmódosított egerekben. Egy olyan antitestet kaptak a fiatal állatok, amely ezt a két vegyületet blokkolta, aminek hatására 31 százalékkal kevesebb fehérjeplakk rakódott ki az egerek agyában. Idősebb, már a betegség tüneteit mutató rágcsálóknál alkalmazva a szert jelentősen javult az állatok rövidtávú memóriája.

Az immunrendszer ugyanezen részét veszik célba azok a pikkelysömör elleni szerek, amelyeknek már humán klinikai próbái is folyamatban vannak. A kutatók úgy vélik, hogy az eddigi, a szer biztonságosságára vonatkozó adatok alapján egy új, Alzheimer-kór elleni szer klinikai próbái késlekedés nélkül megkezdődhetnének.

"Célunk most az, hogy az új terápiás megközelítést gyorsan az Alzheimer-kóros páciensek rendelkezésére bocsássuk" - idézte a tanulmány szerzőit a ScienceDaily című tudományos ismeretterjesztő portál.
(http://www.sciencedaily.com/releases/2012/11/121125193051.htm)MTI 2012. november 26., hétfő

Kapcsolódó anyagok

Fémek és daganatok

Rendszerszemlélet az onkológiai ellátásban

A stroma szerepe a rosszindulatú daganatok viselkedésében

A CDK 4/6 gátlók emlőrákban: a jelen ellentmondásai és a jövő irányai

Onkológiai kezelések speciális klinikai helyzetekben

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
KIADVÁNY TOVÁBBI CIKKEI

Mélakór, szerotonin és fekete epe

Hippokratész, a Krisztus előtti V. században élt görög orvos azt vallotta, hogy a pszichés megbetegedések alapja nem más, mint a testnedvek egyensúlyában beállott zavar.

Tovább


Margaret Mead és a jámbor férfiak

„Senki sem éli le életét abban a világban, amelybe beleszületett, és senki sem hal meg abban, ahol felnőttként dolgozott”.

Tovább


Magyar kutatónőt díjazott az UNESCO

Először nyerte el magyar kutató az UNESCO-nak a nők számára létrehozott tudományos ösztöndíját

Tovább


Magasabb a magánszektorban dolgozók érzelmi intelligenciája

A magasabb érzelmi intelligencia csökkenti a munkavállalók elégedetlenségét, és hozzájárul a pozitív attitűdök kialakulásához- derült ki egy friss tanulmányból.

Tovább


Alzheimer-kórra is jó a pszoriázis gyógyszere