VISSZA

LAM (Lege Artis Medicinæ) - 2014;24(08-09)


Dr. Tompa Anna: Globalizáció és egészségDr. Tompa Anna: Globalizáció és egészség
Balázs Péter
| |
 
A globalizáció nem az egészségügy saját szakkifejezése. Minden társadalmi-gazdaságikulturális folyamatra érvényes a 20. század második felétől kezdődően.

Kapcsolódó anyagok

Paracelsus Magyarországon 24 igaz történet

Georg - Sotiris Bekas portréfilmje Lukácsról

Evolúciós folyamatok a mindennapokban

Leletrendezés és betegtámogatás a laborom mobilapplikációval

A praxis Achilles-sarka: a betegtájékoztatás

Hozzászólások:

1.,   Dr. FAZEKAS TAMÁS mondta   2015. Február 23., Hétfő 13:41:52
Nagyon tetszett az Alzheimer-kór és az AF kapcsolatrendszeréről közzétett cikk. Gratulálok ! Az "idézési etikával" (hiába írogattunk róla Varróval) az egész országban "baj van", de ez legyen a legnagyobb problémánk...- monográfusként (Pitvarfibrilláció; Medicina, 2010) sem vagyok annyira hiú, csak hát az idézési etika valójában az orvosi publicisztika egyik fontos morális komponense. A "kompetítorok" tudatosan ignorálják a korábbi írásokat,cikkeket, könyveket, a fiataloknak azonban helyénvaló volna olvasgatni a publikációs etikáról, az idézés alapszabályairól. Igaz, a hazai irodalom e tekintetben szegényes, de angolul még monográfiák is megjelentek. NB, magamat és idősebb kolllégáimat is felelősnek érzem, mert nem tanítottuk kellő súllyal a fiatalokat a publikációs morálra. A temérdek skandalumra nem szeretnék utalni, csupán leszögezem: a közlési morál évről évre romlik, plágium, "átemelések" mások szövegeiből, etc. Megjegyzésem nem csökkenti az élvezetes cikk szakmai-tudományos értékét. Fazekas Tamás dr. prof., DSc, FESC, MHRS, , SZTE/SZEGED

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Tartalomjegyzék:

Extra tartalom:

 
KIADVÁNY TOVÁBBI CIKKEI

A laktulóz javítja a pszichometriai tesztekben nyújtott teljesítményt szubklinikus encephalopathiában szenvedő cirrhosisos betegek esetében

A cirrhosisos betegek esetében számottevő mértéket érhet el az intra- és extrahepaticus portoszisztémás sönt. A véráramlásnak ez az eltérése lehet legalább részben a felelős a csökkent hepatocellularis funkcióért, és különböző mértékű agyi károsodást okozhat egyértelmű encephalopathia nélkül is.

Tovább


Két üres szék: egy tragikus barátság története - Festői találkozások

A londoni Tate Galéria és az amszterdami Van Gogh Múzeum őriz két olyan Van Goghfestményt, a Van Gogh széke pipával, és a Gauguin karosszéke könyvekkel és gyertyákkal címmel, melyek mint egy diptichon két táblája tartoznak össze.

Tovább


Egészség-magatartás és szűrővizsgálat

A dolgozat arra keres választ: mi befolyásolja a népesség részvételét a szűrővizsgálaton? A választ az egészség, egészségtudatosság, egészségkultúra, egészségmagatartás fogalmi rendszerén keresztül kö­zelíti meg, és azt igyekszik feltárni, milyen tényezők befolyásolják az egyének egész­ségtudatosságát.

Tovább


Fulvesztrant és hosszú progressziómentes túlélés: áttétes emlőrákos betegünk esete

A Békés Megyei Pándy Kálmán Kórház Megyei Onkológiai Központjában az elmúlt 10 évben számos előrehaladott emlőrákban szenvedő betegünket kezeltük sikeresen fulvesztranttal. Közleményünkben közülük egy idős, hypertonia miatt évek óta gondozott, menopauzális hormonális státusú, metasztatikus emlőrákos betegünk esetét mutatjuk be részletesen.

Tovább


Dr. Tompa Anna: Globalizáció és egészség