hirdetés

 VISSZA

LAM (Lege Artis Medicinæ) - 2006;16(10)


A medicina hatalma és kiszolgáltatottsága


A medicina hatalma és kiszolgáltatottsága
dr. Bánfalvi Attila
| |
 
Némelyek számára a medikalizáció fogalma csak olyan tematikát nyithat meg, amelyben főként két tézist lehet felállítani és taglalni: - A medicina hatalmi ággá növi ki magát. Fő aktorai, az orvosok pedig „jogosulatlan” és olykor ártalmas fennhatóságot gyakorolnak az átlagpolgárok legszemélyesebb testi-lelki élete felett. - A medikalizáció olyan diskurzust nyit meg, amely szükségszerűen a medicina „megsemmisítő” kritikáját célozza meg, és amely az orvosok munkáját általában véve rossz színben tünteti fel; ezért a medikalizáció kifejezés használata medicina- és orvosellenességet von maga után.

Kapcsolódó anyagok

Hogyan éljék túl lelkileg a dolgozók a krízishelyzetet?

Semmilyen orvosi kezelést ne hagyjunk abba!

Hozzászólások:

1.,   Gajdos Ágoston mondta   2011. Február 01., Kedd 19:06:21
Az új orvosi identitás kialakulása különösen nagy problémát jelent már az orvosképzés során is az egyetemi, orvostanhallgatói szubkultúrában. A rejtett curriculum elsajátítása közben olyan szakadékok nyílhatnak a képzésnek alávetett hallgatók személyiségében, melyeket csak hosszas munkával lehet betemetni...Ezért különösen fontosnak tartom, hogy az egyetemi képzésnek szerves része legyen a biomedikálistól eltérő humaniórák anyagának oktatása. Tapasztalatom az, hogy az ilyen jellegű képzéssel kiegészített egyetemi oktatás sokkal érdekesebb, inspirálóbb és lelkesítőbb a diákokra nézve, mint az ezt nélkülöző tecnokratikus jellegű tanítás, ahol csak a "fontos" és nagy tradíciójú tárgyak súlya mérhető.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Tartalomjegyzék:

Extra tartalom:

 
KIADVÁNY TOVÁBBI CIKKEI

Interdiszciplináris kérdések az orvoslásban Beszélgetés dr. Kopp Máriával

Életünk hosszát és minőségét számottevően meghatározza személyiségünk, tehát az, hogy bízunk-e embertársainkban, vannak-e barátaink, miként oldjuk meg konfliktusainkat. Hogy egy közösség sikeresnek tekint-e vagy sem, hogy tudom-e, hol a helyem, mit várnak tőlem, számíthatok-e másokra, ha bajba kerülnék, vagy egyszerűen van-e olyan ember, akinek elmondhatom, ha bánat vagy öröm ér - mondja Kopp Mária orvos-pszichológus, egyetemi tanár, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének igazgatója. Művészettörténész szülők gyermekeként csaknem a középiskola végéig írónak készült, s a rádió ifjúsági tehetségkutató megmérettetésén verseivel első díjat nyert, később országos matematikaversenyt.

Tovább


A tiotropium hatása a krónikus obstruktív tüdőbetegség akut exacerbatióira és a légúti áramlásra

A krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) magába foglalja a krónikus bronchitist és az emphysemát. A folyamatosan progrediáló kórfolyamat világviszonylatban a felnőtt lakosságnak körülbelül az 5%-át érinti, és előrejelzések szerint 2020-ra a negyedik vezető halálok lesz.

Tovább


A hypertonia kezelése valsartannal erectilis diszfunkcióban szenvedőkön A VALED tanulmány

Jó megfigyelő - de ma ritkán idézett - kutatók már évtizedekkel korábban fölhívták a figyelmet arra, hogy az erectilis diszfunkció érrendszeri károsodásra utalhat, s kezeletlen magasvérnyomásbetegségben gyakoribb az erectilis diszfunkció.

Tovább


Tévé-orvostudomány

„Anyanyelvünk oszlopai a szaknyelvek” - ez a szép, Balázs Géza nyelvtudós megfogalmazta gondolat mostanság egyre rosszabb szájízzel jut az eszembe. A szaknyelveknek valóban „oszlopoknak” kellene lenni, de ha gátlástalanul és kritikátlanul eltorzítják ezeket az „oszlopokat”, akkor sejthető, hogy mi is lesz a dolog vége...

Tovább