hirdetés

 VISSZA

LAM (Lege Artis Medicinæ) - 2006;16(10)


A medicina hatalma és kiszolgáltatottsága


A medicina hatalma és kiszolgáltatottsága
dr. Bánfalvi Attila
| |
 
Némelyek számára a medikalizáció fogalma csak olyan tematikát nyithat meg, amelyben főként két tézist lehet felállítani és taglalni: - A medicina hatalmi ággá növi ki magát. Fő aktorai, az orvosok pedig „jogosulatlan” és olykor ártalmas fennhatóságot gyakorolnak az átlagpolgárok legszemélyesebb testi-lelki élete felett. - A medikalizáció olyan diskurzust nyit meg, amely szükségszerűen a medicina „megsemmisítő” kritikáját célozza meg, és amely az orvosok munkáját általában véve rossz színben tünteti fel; ezért a medikalizáció kifejezés használata medicina- és orvosellenességet von maga után.

Kapcsolódó anyagok

Orális antikoagulánsok hatékonysága és biztonságossága

Az apixaban és a rivaroxaban összehasonlítása a rekurráló vénás tromboembolizáció és a vérzéses események vonatkozásában VTE-ben szenvedő betegeknél

Oltásellenesség - a 10 legnagyobb egészségügyi veszély egyike

Hozzászólások:

1.,   Gajdos Ágoston mondta   2011. Február 01., Kedd 19:06:21
Az új orvosi identitás kialakulása különösen nagy problémát jelent már az orvosképzés során is az egyetemi, orvostanhallgatói szubkultúrában. A rejtett curriculum elsajátítása közben olyan szakadékok nyílhatnak a képzésnek alávetett hallgatók személyiségében, melyeket csak hosszas munkával lehet betemetni...Ezért különösen fontosnak tartom, hogy az egyetemi képzésnek szerves része legyen a biomedikálistól eltérő humaniórák anyagának oktatása. Tapasztalatom az, hogy az ilyen jellegű képzéssel kiegészített egyetemi oktatás sokkal érdekesebb, inspirálóbb és lelkesítőbb a diákokra nézve, mint az ezt nélkülöző tecnokratikus jellegű tanítás, ahol csak a "fontos" és nagy tradíciójú tárgyak súlya mérhető.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Tartalomjegyzék:

Extra tartalom:

 
KIADVÁNY TOVÁBBI CIKKEI

Az erőszak ciklusa alkoholbetegek életében

Az erőszak ciklusa, vagyis amikor a fizikai bántalmazást elszenvedő gyermek felnőttkorában „visszaüt”, bántalmazza családtagjait, régóta ismert jelenség. Nem vizsgálták még, hogy ez a ciklus megfigyelhető-e az alkoholbetegek életútjában. Jelen kutatás annak a kérdésnek a megválaszolására irányult, hogy a gyermekkorban elszenvedett fizikai bántalmazás hajlamosít- e felnőttkori agresszív viselkedésre.

Tovább


FÓKUSZBAN A PROSTATA BETEGSÉGEI Az olvasók kérdéseire szakértő válaszol

- A prostataadenoma, benignus prostatahypertrophia a férfiak gyakori betegsége. Ismert-e az elváltozás etiológiája? Szerepet játszhatnak-e kialakulásában húgyúti fertőzések, szexuális úton terjedő betegségek, sérülések, szexuális tevékenység, esetleg örökletes tényezők?

Tovább


Az n-3 többszörösen telítetlen zsírsavak enteralis adása akut pancreatitisben - előzetes eredmények

Akut pancreatitisben a hasnyálmirigyből kiinduló gyulladás és a következményes nekrózis mértéke döntően befolyásolja a betegség kimenetelét. Az n-3 többszörösen telítetlen zsírsavak az eikozanoidok szintézisén keresztül gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek és így megelőzhetik a súlyos szövődmények kialakulását.

Tovább


A hazai pszichiátria helyzete és aktuális problémái

Az általános orvoslásban két-három évtizede bekövetkezett szemléletváltás a pszichiátriát is alapjaiban érintette, és a biopszichoszociális modell a pszichiátriának nagyobb hangsúlyt adott. Ezzel párhuzamosan világszerte előtérbe került az angolszász nyelvterület a korábbi német- francia szakmai dominancia helyett.

Tovább