VISSZA

LAM KID - 2011;1(1)


Kalciumpótlás és a szív- és érrendszeri megbetegedések előfordulása
- Valós félelem vagy csomót a kákán?


Kalciumpótlás és a szív- és érrendszeri megbetegedések előfordulása 
- Valós félelem vagy csomót a kákán?
Speer Gábor
| |
 
Néhány adat arra utal, hogy a postmenopausalis osteoporosis bázisterápiájaként alkalmazott kalciumpótlás fokozza az atherosclerosis talaján kialakult érrendszeri megbetegedéseket. A coronariaerek kalcifikációja markere az atherosclerosis jelenlétének, és egyértelmű rizikófaktora a cardiovascularis megbetegedéseknek. Fontos tudni azonban, hogy ez a vascularis kalcifikáció aktív mechanizmus eredménye, ugyanazok a gének és fehérjéik vesznek részt benne, amelyeknek szerepe már jól ismert a csontanyagcserében. Ebben az összefoglaló munkában bemutatom azokat a meglepő adatokat, amelyek a kalciumszupplementáció előnytelen cardiovascularis hatásait tételezik fel, és szembeállítom a korábbi, ezt egyértelműen cáfoló, számos klinikai vizsgálat eredményeivel. Ez utóbbiak kétséget kizáróan igazolják, hogy a kalciumpótlás önmagában vagy D-vitamin-kezeléssel kiegészítve nem fokozza a vascularis megbetegedések, így a myocardialis infarctus kockázatát.

Kulcsszavak

kalcium, D-vitamin, atherosclerosis, myocardialis infarctus, cardiovascularis

Kapcsolódó anyagok

A sztatinterápia intenzitása és a mortalitás összefüggése atheroscleroticus cardiovascularis betegeknél

A szerotoninerg szerek a testtömegcsökkentésben. A lorkaszerin hatásosságának és cardiovascularis biztonságosságának áttekintése

Magas vérnyomás a vesebetegek körében

Elhízás és cardiovascularis kockázat. Az ESH és az EASO közös cselekvési programja

GLP-1-receptor-agonisták a 2-es típusú diabetes kezelésében

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Tartalomjegyzék:

 
KIADVÁNY TOVÁBBI CIKKEI

A köszvény terápiája: egy régi betegség új kezelési lehetőségei

Burns CM, Wortmann RL. Gout therapeutics: new drugs for an old disease. Lancet 2011;377:165-177. A szerzők közleményükben részletesen ismertetik a febuxostattal végzett klinikai vizsgálatokat, ezenfelül összefoglalják a peglotikázról és más, fejlesztés alatt álló gyógyszerekről az eddigi ismereteket, és végül ajánlást adnak a régi és új szerek alkalmazásához.

Tovább


Fogunk-e microarray-ket használni az orvosi rutingyakorlatban?

Sokat hallunk az új technológiákról, amelyek forradalmasítani fogják a medicinát, mégis kevés jelenik meg ezek közül a betegágy mellett. Mi a helyzet a microarray-kkel? Fo-gunke microarray-adatokat kapni a laborból és tudunke majd ezek alapján terápiás döntéseket hozni?

Tovább


FRISC: pontozási rendszer az osteoporoticus törési és immobilizációs rizikó becslésére posztmenopauzás korú nőknél

Tanaka S, Yoshimura N, Kuroda T, Hosoi T, Saito M, Shiraki M. The Fracture and Immobolization Score (FRISC) for risk assessment of osteoporotic fracture and immobilization in postmenopausal women - A joint analysis of the Nagano, Miyama and Taiji Cohorts. Bone 2010;47:1064-70. Az osteoporosis okozta törés fokozott mortalitással és jelentős egészségügyi költségekkel jár. A fokozott törési kockázatú betegek korai felismerése és hatásos kezelése csökkenti a betegség okozta súlyos következményeket és a költségeket az érintett, idősebb populációban.

Tovább


Az adherencia fogalma és jelentősége osteoporosisban

Napjainkban a gyógyszeres kezelések gazdaságossági szempontjai kapcsán a figyelem előterébe kerültek a betegek gyógyszerszedési szokásai. Ezeknek egyik fontos mutatója az adherencia, amely négy különböző, a terápiás hűséget érintő fogalom egysége: elfogadás (acceptance), egyetértés (concordance), kitartás (persistance) és engedelmesség (compliance).

Tovább


Kalciumpótlás és a szív- és érrendszeri megbetegedések előfordulása - Valós félelem vagy csomót a kákán?