VISSZA

LAM KID - 2012;2(3)


A nem szteroid gyulladáscsökkentők hatása az ízületi porcra


A nem szteroid gyulladáscsökkentők hatása az ízületi porcra
Gáti Tamás, Juhász István, Rojkovich Bernadette
| |
 
A fejlett országokban a GNP (Gross Na-tional Product) 1-2%-át emészti fel az arthrosis kezelése. A betegség kialakulásában kulcsszerepet játszik a hialinporc, illetve a proteoglikán felépítésében szerepet játszó glükóz- aminoglikán (GAG) -molekulák vízkötő képességének károsodása. Az életkorral növekvő arthrosis leggyakrabban az alsó végtagi teherviselő ízületeket, a csípőket, térdeket és - ezeket is megelőz-ve - a kéz kisízületeit érinti, krónikus fájdalmat, mozgáskorlátozottságot okozva. Az arthrosis okozta fájdalom kezelésében alkalmazott nem szteroid gyulladáscsök-kentők (NSAIDek) nemcsak a fájdalomra, hanem a porcanyagcserére, több más mellett a GAGmolekulákra is hatást gyakorolnak. Az NSAID-ek csökkentik a gyulladásos folyamatokban szerepet játszó prosztaglandinok (PG) bioszintézisét, befolyásolják a szabad oxigéngyököket, az interleukinok (IL) szintjét és többek között a metalloproteinázok működését is. Az ízület szempontjából ideális NSAID stimulálja a porc formációját, csökkenti a porc reszorpcióját és a katabolikus citokinek szintjét. A porc-metabolizmusra legtöbb szempontból kedvezőnek a vizsgálatok az aceclofenacot találták.

Kulcsszavak

nem szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID), porckárosodás, proteoglikán, glükózaminoglikán (GAG), ciklooxigenáz, prosztaglandin (PG), interleukin (IL), aceclofenac, celecoxib, chondrocyta, chondroprotectiv, arthrosis

Kapcsolódó anyagok

A csípőprotézises betegek körében végzett betegoktatás tanulmányozása

Milyen betegségekre jók a magyar gyógyvizek a rendelkezésünkre álló bizonyítékok alapján?

A nem szteroid gyulladáscsökkentők hatása az ízületi porcra

A nem szteroid gyulladáscsökkentők kockázata

Chondroprotekció a gyakorlatban

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Tartalomjegyzék:

 
KIADVÁNY TOVÁBBI CIKKEI

A DAPS (Denosumab Adherence Preference Satisfaction) vizsgálat végső eredményei - 24 hónapos, randomizált, terápiaváltó, alendronattal való összehasonlító vizsgálat posztmenopauzában lévő nők k

A DAPS vizsgálat eredményeinek végső, második évi analízise azt mutatta, hogy a posztmenopauzális korú, osteoporosisos nők előnyben részesítik és jobban támogatják a félévente alkalmazott subcutan denosumabinjekciót, mint a heti egyszeri alendronattabletta bevételét.

Tovább


A csontritkulás kezelésének hatékonysága Magyarországon - Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár adatainak elemzése

Az osteoporosis és következményeinek ellátása jelentős egészségügyi teher a világ fejlett országaiban. A fejlett kezelési módszerek hatékonyan képesek csökkenteni a csontritkulás okozta csonttörések kockázatát. Kérdés azonban, hogy az utóbbi 15 évben bevezetett eljárások valóban számottevően csökkentették-e a valós élet körülményei között a törések számát, és ha igen, akkor ez mennyiben volt költséghatékony.

Tovább


Miért különböznek az ikerpárok? - Az ikerkutatásról

Az orvostudomány fejlődésében kiemelt szerepet játszottak az ikerkutatások. Jelen összefoglalónkban bemutatjuk a hazai ikerkutatás elérhető adatait, illetve a statisztikai adatokból meghatározható ikerszámokat.

Tovább


Újabb törés kockázatának becslése - Mi jelent fokozott törési kockázatot?

Az osteoporosis talaján kialakuló törések kockázatát számos jól ismert rizikótényező befolyásolja. A törési kockázat számszerűsítésére irányuló próbálkozások közül a FRAX kérdőív terjedt el leginkább a mindennapi gyakorlatban.

Tovább


A nem szteroid gyulladáscsökkentők hatása az ízületi porcra