hirdetés

 VISSZA

LAM (Lege Artis Medicinæ) - 2011;21(06-07)


Thrombocytaaggregáció-gátlás alsó végtagi érszűkületben szenvedő betegek esetében
- Valóban jól kezeljük őket?


Thrombocytaaggregáció-gátlás alsó végtagi érszűkületben szenvedő betegek esetében 
- Valóban jól kezeljük őket?
Járányi Zsuzsanna
| |
 
A perifériás érbetegségek előfordulási gyakorisága és a halálozásban játszott jelentős szerepe miatt megfelelő kezelésük is nagyobb figyelmet érdemel. BETEGEK - A Semmelweis Egyetem Érsebészeti Klinikáján 45, érműtétre került beteget vizsgáltunk. EREDMÉNYEK - Bebizonyosodott, hogy a rutinszerűen alkalmazott acetilszalicilsav nagy részüknél (60%) - főleg a veszélyeztetettebb csoportokban - hatástalan volt. A clopidogrelkezelés viszont csak 11%-ban volt ineffektív. KÖVETKEZTETÉSEK - Az irodalom áttekintése és saját vizsgálataink alapján a szekunder prevencióra minden érbeteg esetében, de a veszélyeztetett csoportokban primer prevencióra is a clopidogrelt tartjuk az elsőként választandó thrombocytaaggregáció- gátlónak.

Kulcsszavak

thrombocytaaggregáció-gátlás, perifériás érbetegség, acetilszalicilsav, clopidogrel, Doppler-index

Kapcsolódó anyagok

A perifériás érbetegség gyógyszeres kezelése

Thrombocytaaggregáció-gátló kezelés perifériás érbetegségben - Paradigmaváltás a gyakorlatban?

Acetilszalicilsav (ASA) 75 vagy 100 mg?

A gyógyszeres kezelés aktuális szempontjai alsó végtagi obliteratív verőérbetegségben endovascularis intervenció után

Intenzív (clopidogrel + aszpirin + dipiridamol) és irányelv (aszpirin + dipiridamol vagy clopidogrel) szerinti thrombocytaaggregáció-gátló terápia összehasonlítása akut cerebralis, nem cardioemboliás ischaemiás beteg

Hozzászólások:

1.,   Nagy Éva mondta   2011. Július 27., Szerda 20:11:03
Tisztelt Szerző és Olvasó!
Nagyon tiszteletre méltó, hogy ilyen gyakorlatban jelentős problémával foglakozik a cikk, de szeretném felhívni a figyelmet, hogy ilyen határozott következtetés mögött hiányosságokat látok. Nincs feltüntetve, hogy milyen aggregáló szert használtak a thr aggregációs vizsgálatokhoz, mivel több cikk is specifikusabbnak találja az Arachidonsavval történő aktiválást (AA val 1%, ADPvel >50% os laboratóriumi rezisztenciát lehet kimutatni). Vannak már újabb, specifikusabb módszerek is (TxB2 mérés, Verify .. stb) amelyek kipróbálása nélkül ilyen határozott követeztetést levonni alaptalannak tartok. Javaslom, hogy a további adatgyűjtés előtt kérje ki hemosztazeológiára specializálódott laboratóriumi szakember véleményét is.
Dr Nagy Éva

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Tartalomjegyzék:

 
KIADVÁNY TOVÁBBI CIKKEI

Váladékcsorgás a garatba

A fül-orr-gégészeti szakrendelésen megjelenő betegek részéről az egyik legnehezebben értelmezhető és a gyakorló orvos számára sok fejtörést okozó panasz a garatba történő váladékcsorgás (GV).

Tovább


Különböző inzulinszekretagóg szerek cardiovascularis kockázatának és halálozásának az összehasonlítása a metforminéval

Jóllehet, korábban több megfigyelésben felvetették a szulfanilurea (SU) típusú vegyületek keringési kockázatot fokozó szerepét, e készítmények ma is a 2-es típusú diabetes (T2DM) vércukorcsökkentő kezelésének integráns részét képezik.

Tovább


A cukor mint gyógyszer az arab középkorban

A cukrok (mono-, di- és poliszacharidok) alapvető élelmiszereink. Évezredek óta elterjedt a nádcukor, Európában cukor kivonása céljából a XIX. század közepén ültettek először cukorrépát, őseink mézet vagy kölest, juharszirupot is használtak édesítésre.

Tovább


Elkötelezett orvosok, érzelmi kapcsolódás a jobb orvos-beteg kapcsolatért

A XX. század második felében, a holisztikus orvostudomány megjelenésével párhuzamosan az egészségügyi dolgozóktól elvárt viselkedési minták köre is megváltozott. Ma már számtalan szakirodalmi hivatkozás hangsúlyozza az orvos és a beteg között fennálló személyes kapcsolat gyógyulás folyamatára és a beteg általános jóllétére gyakorolt pozitív hatását.

Tovább


Thrombocytaaggregáció-gátlás alsó végtagi érszűkületben szenvedő betegek esetében - Valóban jól kezeljük őket?