hirdetés

 VISSZA

LAM (Lege Artis Medicinæ) - 2011;21(06-07)


Thrombocytaaggregáció-gátlás alsó végtagi érszűkületben szenvedő betegek esetében
- Valóban jól kezeljük őket?


Thrombocytaaggregáció-gátlás alsó végtagi érszűkületben szenvedő betegek esetében 
- Valóban jól kezeljük őket?
Járányi Zsuzsanna
| |
 
A perifériás érbetegségek előfordulási gyakorisága és a halálozásban játszott jelentős szerepe miatt megfelelő kezelésük is nagyobb figyelmet érdemel. BETEGEK - A Semmelweis Egyetem Érsebészeti Klinikáján 45, érműtétre került beteget vizsgáltunk. EREDMÉNYEK - Bebizonyosodott, hogy a rutinszerűen alkalmazott acetilszalicilsav nagy részüknél (60%) - főleg a veszélyeztetettebb csoportokban - hatástalan volt. A clopidogrelkezelés viszont csak 11%-ban volt ineffektív. KÖVETKEZTETÉSEK - Az irodalom áttekintése és saját vizsgálataink alapján a szekunder prevencióra minden érbeteg esetében, de a veszélyeztetett csoportokban primer prevencióra is a clopidogrelt tartjuk az elsőként választandó thrombocytaaggregáció- gátlónak.

Kulcsszavak

thrombocytaaggregáció-gátlás, perifériás érbetegség, acetilszalicilsav, clopidogrel, Doppler-index

Kapcsolódó anyagok

Thrombocytaaggregáció-gátló kezelés perifériás érbetegségben - Paradigmaváltás a gyakorlatban?

Acetilszalicilsav (ASA) 75 vagy 100 mg?

A gyógyszeres kezelés aktuális szempontjai alsó végtagi obliteratív verőérbetegségben endovascularis intervenció után

Intenzív (clopidogrel + aszpirin + dipiridamol) és irányelv (aszpirin + dipiridamol vagy clopidogrel) szerinti thrombocytaaggregáció-gátló terápia összehasonlítása akut cerebralis, nem cardioemboliás ischaemiás beteg

Útvesztők és iránytű a cardiovascularis kockázati tényezők prognosztikai értékéről

Hozzászólások:

1.,   Nagy Éva mondta   2011. Július 27., Szerda 20:11:03
Tisztelt Szerző és Olvasó!
Nagyon tiszteletre méltó, hogy ilyen gyakorlatban jelentős problémával foglakozik a cikk, de szeretném felhívni a figyelmet, hogy ilyen határozott következtetés mögött hiányosságokat látok. Nincs feltüntetve, hogy milyen aggregáló szert használtak a thr aggregációs vizsgálatokhoz, mivel több cikk is specifikusabbnak találja az Arachidonsavval történő aktiválást (AA val 1%, ADPvel >50% os laboratóriumi rezisztenciát lehet kimutatni). Vannak már újabb, specifikusabb módszerek is (TxB2 mérés, Verify .. stb) amelyek kipróbálása nélkül ilyen határozott követeztetést levonni alaptalannak tartok. Javaslom, hogy a további adatgyűjtés előtt kérje ki hemosztazeológiára specializálódott laboratóriumi szakember véleményét is.
Dr Nagy Éva

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Tartalomjegyzék:

 
KIADVÁNY TOVÁBBI CIKKEI

A modern művészet élvonalában: a Nyolcak

A XX. század eleji nemzetközi képzőművészeti irányzatokhoz szervesen illeszkedő Nyolcak művészcsoport alkotásait mutatja be a Szépművészeti Múzeum.

Tovább


Finanszírozási keringő egy képzelt beteg körül

Mi a fontosabb: a beteg érdeke, a kialakuló járvány megelőzése vagy a fenntartható finanszírozás? Ki dönt valójában a beteg sorsáról? A kezelőorvos? A gazdasági igazgató? Vagy netán - áttételesen - a finanszírozó?

Tovább


A vascularis életkor meghatározásának szerepe és jelentősége a cardiovascularis prevenció kockázati rétegezésében

Az artériák struktúrája és funkciója az élet folyamán változik. Az érlumen dilatációja, az intima-media megvastagodása, a stiffness emelkedése, a centrális artériák tágulékonyságának a csökkenése és az endotheldiszfunkció a legfontosabb változás.

Tovább


Az infektológia változása az elmúlt két évtizedben

A fertőző betegségek és a különböző fertőzések napjainkban mind a fejlődő, mind az iparilag fejlett országokban tömeges megbetegedéseket okoznak, és a halálozás is jelentős. Annak ellenére, hogy az utóbbi évtizedekben egyre több ismerettel rendelkezünk a mikrobákról, a kórképek hatásos kezeléséről és a megelőzés lehetőségeiről, világszerte évente több mint 13 millióan halnak meg fertőzéses megbetegedésekben.

Tovább


Thrombocytaaggregáció-gátlás alsó végtagi érszűkületben szenvedő betegek esetében - Valóban jól kezeljük őket?