hirdetés

 VISSZA

LAM (Lege Artis Medicinæ) - 2015;25(04-05)


Sebészeti csekklisták alkalmazása a betegbiztonság érdekében


Sebészeti csekklisták alkalmazása a betegbiztonság érdekében
Benedek Zsófia, Molnár-Gallatz Zsolt
| |
 
Az ezredfordulón számos országban hoztak létre munkacsoportokat ellenőrző vagy csekklisták összeállítására és bevezetésére a sebészeti ellátások során kialakuló szövődmények, valamint a halálozási arány csökkentése érdekében. A kutatások során kiderült, hogy a csekklisták használatával a betegbiztonság javult, csökkent a mortalitás és a szövődmények aránya, valamint több pozitív járulékos hatást is megfigyeltek. A bevezetett csekklisták javították a csapatmunkát, a kom­munikációt a műtői munkacsoportokban. A csekklisták bevezetése kevés, míg fenntartásuk minimális anyagi és időbeni ráfordítással nagy megtakarítást eredményezett, ami elsődlegesen a műhibaperek költségeiben, illetve a szövődmények kezelési költségeiben jelent meg. A betegbiztonság érdekében többféle csekklistát alakítottak ki, melyek közül három, az Egészségügyi Világszervezet csekklistája, a Universal Protocol és a Sur­gical Patient Safety System tűnik a szakirodalmi adatok alapján a legrészletesebben tárgyaltnak és legszélesebb körben felhasználtnak. Ezek közös tulajdonságai, hogy szignifikáns mértékben csökkentették a szövődmények arányát és a halálozási arányt, javították a betegbiztonságot, a csapatmunkát és a kommunikációt. A fő kü­lönbség felhasználásukban és időzítésükben van. Közleményünkben bemutatjuk a leggyakrabban használt csekklistákat, azok előnyeit, esetleges hátrányait, végezetül pedig helyzetképet adunk hazai példákkal a ma­gyar tapasztalatokról.

Kulcsszavak

betegbiztonság, sebészeti csekklista, hatások

Kapcsolódó anyagok

A gyógyszerészeket is fel kell készíteni egyes betegségek diagnosztikájára

A biohasonlók térhódítása - A Figyelő 2017;1

Sebészeti csekklisták alkalmazása a betegbiztonság érdekében

Az orvosszakmai minőség és a betegbiztonság menedzselése egy nemzetközi dialízishálózatban

Hozzászólások:

2.,   Benedek Zsófia mondta   2015. Június 24., Szerda 23:47:48
Tisztelt Matkó Ida!
Kedves Tanárnő!

A publikációt 2014 december 16-án küldtük el a LAM részére, míg elfogadására 2015 március 4-én került sor. Ezért sajnos nem tudtuk az Ön által a 2015 március 19-21 közötti Betegbiztonsági Konferencián megtartott előadást idézni.
Az adatok forrása ennek megfelelően a 3. számú lábjegyzetben idézet, elitmed.hu cikk, amely a XXII. NEVES fórumon elhangzottakról számolt be, idézve az Ön által elmondottakat. Sajnos a cikkben tévesen 30-as hivatkozási szám szerepel, ennek kapcsán a szerkesztőkkel felvesszük a kapcsolatot. A szerzők nevében üdvözlettel: Benedek Zsófia


1.,   Matko Ida mondta   2015. Június 21., Vasárnap 08:51:49
A Magyar Betegbiztonsági Társaság és a Semmelweis Egyetem Isz. Sebészeti Klinika szervezésében 2015 márciusában megtartott Betegbiztonsági Konferencián elhangzott előadásban A Műtéti Ellenörző Lista alkalmazásának tapasztalatai címmel beszámoltam, hogy a Kaposi Mór Oktatókórház 2009 ben kezdte alkalmazni és azóta is folyamatosan alkalmazza a műtétes szakmákban a lista alkalmazását.A bevezetés és a napi alkalmazás az évi 9000 műtét esetében jelentős odafigyelést , kommunikációs tevékenységet , egyeztetést igényel. Tekintettel arra, hogy semmilyen sokbetűs támogatásunk a munkához nincs, a munkát önként vállalt munkának kell felfogni a kórház vezetés és mindenegyes közreműködő esetében.Ha nem is buksi simogatást, de annyit megérdemel a kórház közössége, hogy pontos idézés történjen. Kérem, hogy a közlésnek megfelelően a szerző vagy a kiadó gondoskodjon a cikk kiegészítéséről az adatokat illetően.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Tartalomjegyzék:

 
KIADVÁNY TOVÁBBI CIKKEI

Négy-tíz éves gyermekek táplálkozásának felmérése

Magyarországon évről évre növekszik a túlsúly és az elhízás gyakorisága a gyermekek körében, amellyel párhuzamosan bizonyos tápanyagok hiányos vagy éppen túlzott bevitele is jellemző.

Tovább


Orvos és tudomány 4. Az orvosi tudás - ahogy a Marsról látszik

Anyájas olvasót ezúttal egy igen nehéz, mármár a lehetetlennel határos feladat várja. Egy rövid időre fel kellene adnia otthonát, azaz kultúráját és egy olyan nézőpontot kellene felvennie, amelyet semlegesnek vagy kultúrán kívülinek lehetne nevezni.

Tovább


Kína hatodik érzékszerve - Qi Baishi festményei

Egy szegény paraszti sorból induló iskolá zat - lan fiú, aki egész életét a művészetnek szentelte, a 20. századi kínai festészet egyik legkiválóbb mesterévé vált.

Tovább


Az orvosi pályaválasztás átalakulása - esélyek és lehetőségek Magyarországon

A 21. században megfigyelhető az orvosi hivatás deprofesszionalizációja. E jelenség fontos összetevője a hivatás rekrutációjának és a pályaválasztás körülményeinek átalakulása.

Tovább


Sebészeti csekklisták alkalmazása a betegbiztonság érdekében