VISSZA

LAM (Lege Artis Medicinæ) - 2006;16(10)


Gastrointestinalis stromatumor és MALT-lymphoma együttes előfordulása Helicobacter pylori-negatív betegben


Gastrointestinalis stromatumor és MALT-lymphoma együttes előfordulása Helicobacter pylori-negatív betegben
Kovács Ferenc, Gyökeres Tibor, Takács Imre Géza, Padányi István, Fekete Csaba, Orosz Zsolt, Pap Ákos
| | |
 
BEVEZETÉS - A nyálkahártyához kapcsolódó nyirokszövet (mucosa associated lymphoid tissue - MALT) lymphomájának és a gastrointestinalis stromatumornak az együttes megjelenése Helicobacter pylori-negatív gyomorban korábban közlésre nem került, ritka konstelláció. ESETISMERTETÉS - A szerzők egy 78 éves férfi beteg esetét mutatják be, aki felső gastrointestinalis vérzés miatt sürgősséggel került kórházi felvételre. Urgens gasztroszkópia során a gyomor középső harmadában vérző fekélyt találtak. A kontrollgasztroszkópia a gyógyult fekély helyétől proximalisan kifekélyesedett polypoid képletet igazolt, amelyet választott időpontban sebészi úton eltávolítottak. A szövettani és immunhisztokémiai vizsgálat (c-Kit-pozitív) gastrointestinalis stromatumort igazolt. Később a beteg ismét felvételre került vérhányás miatt. A gasztroszkópia több, felszínes fekélyt írt le a korábbi hely környékén, a biopszia során nyert minták kórszövettani vizsgálata MALT-lymphomát igazolt. A Helicobacter pylori-negativitást ismételt szövettani vizsgálattal, szerológiai teszttel és ureakilégzési teszttel bizonyították. KÖVETKEZTETÉS - Az ismertetett kóreset - MALTlymphoma, gastrointestinalis stromatumor és Helicobacter pylori-negativitás együttes előfordulása - eddig nem közölt irodalmi ritkaság. Megfigyelések igazolják, hogy a gyomor malignus tumorainak kialakulása is összefüggésbe hozható a Helicobacter pylori-fertőzéssel. Az eset kapcsán a szerzők tárgyalják az esetleges más közös etiológia lehetőségét e két betegség kialakulásában.

Kulcsszavak

gastrointestinalis stromatumor, nyálkahártyához kapcsolódó nyirokszövet lymphomája, Helicobacter pylori

Kapcsolódó anyagok

Helicobacter pylori-fertőzés A diagnózis és a kezelés gyakorlati kérdései

Multiszegmentális spondylodiscitis tuberculosa Helicobacter pylorival fertőzött betegen

Gastrointestinalis stromatumor és MALT-lymphoma együttes előfordulása Helicobacter pylori-negatív betegben

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Tartalomjegyzék:

 
KIADVÁNY TOVÁBBI CIKKEI

Konziliáriusoknak ajánljuk Török László: A bőrtünetek diagnosztikus jelentősége

1995-ben jelent meg dr. Török László: A bőrtünetek általános diagnosztikai jelentősége című könyve a Medicina Könyvkiadó gondozásában. A könyv sikerét és elismertségét jelzi, hogy német és cseh nyelvre is lefordították. 2001-ben a Medicina kiadta e munka második, átdolgozott és bővített kiadását A bőrtünetek diagnosztikai jelentősége címmel.

Tovább


Hát errôl van szó?!

Ezúttal, mintegy fölüdülésképpen a sok párosítós feladat után, következzék egy hagyományos kakukktojás- keresés!

Tovább


Haemangiomával szövődött epithelialis lépcysta

A lép betegségeinek vezető tünete a változó mértékű splenomegalia. További tünetként fájdalom léphet fel a has bal felső kvadránsában; láz, sárgaság, vérzékenység fordulhat elő.

Tovább


Interdiszciplináris kérdések az orvoslásban Beszélgetés dr. Kopp Máriával

Életünk hosszát és minőségét számottevően meghatározza személyiségünk, tehát az, hogy bízunk-e embertársainkban, vannak-e barátaink, miként oldjuk meg konfliktusainkat. Hogy egy közösség sikeresnek tekint-e vagy sem, hogy tudom-e, hol a helyem, mit várnak tőlem, számíthatok-e másokra, ha bajba kerülnék, vagy egyszerűen van-e olyan ember, akinek elmondhatom, ha bánat vagy öröm ér - mondja Kopp Mária orvos-pszichológus, egyetemi tanár, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének igazgatója. Művészettörténész szülők gyermekeként csaknem a középiskola végéig írónak készült, s a rádió ifjúsági tehetségkutató megmérettetésén verseivel első díjat nyert, később országos matematikaversenyt.

Tovább