VISSZA

LAM (Lege Artis Medicinæ) - 2009;19(03)


Éhezés és elhízás a XXI. század küszöbén


Éhezés és elhízás a XXI. század küszöbén
Figler Mária
| |
 
A Földön naponta 40 ezer ember hal meg az alultápláltság és az ezzel összefüggő betegségek miatt. A világon ma minden negyedik gyermek alultáplált és évente 11 millió egy év alatti csecsemő hal meg, kétmilliárdan szenvednek a krónikus alultápláltságtól, pedig a világon annyi élelmiszert termelnek, amely bőségesen elegendő lehetne mindenki számára.

Kapcsolódó anyagok

Filmet varázsolni az életből

A nyári forróság vonzza a kórokozókat

Szeniortorna - Idősebbek is elkezdhetik

Indulnak az idei MESZK-pályázatok!

Robotoké a jövő a szívsebészetben is

Hozzászólások:

3.,   Tirner Gabriella mondta   2009. Május 05., Kedd 09:00:01
Valóban bizarr. De sajnos, szomorú tény.
2.,   Balkay Andrea mondta   2009. Április 30., Csütörtök 14:37:42
Ezt a számpárosítást azért kissé bizarrnak érzem.
De ha már, akkor talán még bizarrabb volna, ha az USA elhízásból fakadó egészségügyi kiadásai túlhíznák a hadi költségvetést.
(Na nem gondolom, hogy erre azért kerülhetne sor, mert a múzsák csörgésétől a fegyverek elhallgatnának, de megjelent előttem a 300 millió hájas amerikai borzalmas víziója.)
1.,   Tirner Gabriella mondta   2009. Április 23., Csütörtök 20:19:50
Idézet a szerzőtől: "Csupán az
Egyesült Államokban évente hozzávetôleg 300 ezren
halnak meg elhízás miatt, a betegség és a vele járó következmények
kezelésére fordított kiadások pedig évi
százmilliárd dollárra (63,9 milliárd euró) rúgnak".
Szintén az Egyesült Államokban naponta 1 milliárd dollárt költenek fegyverkezésre, az évi 365 milliárd dollár, tehát az évi százmilliárd, amit gyógyításra fordítanak, még mindig kevesebb, mint az egyharmada a fegyverkezésre költött összegnek. Ennyit a prioritásokról.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Tartalomjegyzék:

 
KIADVÁNY TOVÁBBI CIKKEI

Cisztás fibrosis: felnőttellátás 20 év tapasztalattal

A cisztás fibrosis - mucoviscidosis - a leggyakoribb genetikai megbetegedés a kaukázusi népcsoportban. Autoszomális, recesszív öröklődésű, a tüdőt, hasnyálmirigyet, bőrt, a reproduktív szerveket, a máj- és a vékonybélműködést érinti. Az exokrin mirigyekben a csökkent kloridkiválasztás és a fokozott nátriumion-, vízvisszaszívás miatt vízben szegény, sűrű, viszkózus nyák képződik.

Tovább


A demokratikus szellemű szakmai közéletért - Beszélgetés dr. Harangozó Judittal, a Lelki Egészség Fóruma egyik alapítójával

A Lelki Egészség Fóruma civil kezdeményezés civil szellemiséggel. Egy olyan hálózat, amely a pszichiátriai ellátásban, a lelki egészségért dolgozó szakemberek és más érintettek között kíván nyílt párbeszédet kialakítani a pszichiátria mai súlyos válsághelyzetének elemzése, a betegellátás javítása, a szakmai megújulás és érdekvédelem erősítése érdekében - tudjuk meg a dr. Harangozó Judittal készült interjúból.

Tovább


A sebészeti eszközök kialakulása

A sebészet nagy kézügyességet igénylő tevékenység. Erre utal latin neve is, amely a chirurgia szó a görög kheir (kéz) és ourgos (művelet) szavakból származik.

Tovább


A neuropathiás fájdalom holisztikus megközelítése

A neuropathiás fájdalom a perifériás vagy a központi idegrendszer primer károsodásának vagy funkciózavarának következtében kialakult krónikus fájdalom. Ez a kínzó állapot sok szenvedést okoz a betegeknek, rontja életminőségüket és jelentős költségekkel jár. A krónikus neuropathiás fájdalmat gyakran aluldiagnosztizálják és tévesen kezelik. Ennek magyarázata a háttérben álló komplex patomechanizmus, a változékony tünetek, a diagnosztikus nehézségek és az eltérő kezelési mód. Ritkán ismerik fel a társuló szorongást, depressziót és alvászavart.

Tovább