VISSZA

LAM (Lege Artis Medicinæ) - 2009;19(08-09)


Az idősödés néhány demográfiai, közgazdasági és társadalombiztosítási összefüggése


Az idősödés néhány demográfiai, közgazdasági és társadalombiztosítási összefüggése
Bodrogi József
| |
 
A fejlett világ egyik legfontosabb globális problémája a lakosság számának és összetételének alakulása. Az egyik fő növekedési tényező a munkaerő struktúrája és utánpótlása, amelynek negatív trendjei az adott régió vagy ország fejlődési lehetőségeit meghatározó faktornak tekinthetők. Ezenkívül rendkívüli módon felerősödtek a generációk közötti szolidaritás és finanszírozás gondjai is.

Kapcsolódó anyagok

Az elektronikus cigaretta és a dohányzást utánzó elektronikus eszközök használatával járó kockázatok

Az ischaemiás szívbetegség, a diabetes mellitus és a krónikus vesebetegség előre jelző tényezői hypertoniás betegek körében a Magyar Hypertonia Regiszter 2011., 2013. és 2015. évi adatai alapján I. r

A magasvérnyomás-betegség és agyi funkció Hypertonia és demencia kapcsolata a szervezet öregedése során. Fiatalkori vérnyomás-emelkedés - időskori demencia

Kedves Olvasóink!

Kedves Olvasóink!

Hozzászólások:

1.,   Antal János mondta   2010. December 29., Szerda 12:13:24
Tiszta, logikus gondolatmenet!
Sajnálatos, hogy ez a világos összefoglalás sem indukált gondolatokat arról, hogy milyen arányban kell(ene) már most felkészülni egyfelől a más kultúrából érkező, munkaképes és ezért járulék és adófizető bevándorlók elött a letelepésére, annak intézményi előkészítésére, valamint milyen mértékű egészségügyi és nyugdíj szolgáltatás csökkentést lehet a legvédtelenebbekre ráterhelni. Márpedig ha nem gondoljuk, nem beszéljük ezt sem végig már ma, akkor majd megkésve, rosszabb feltételek mellett úgy döntenek pár hét alatt politikusok, hogy abban feltehetően kevés lesz a konszenzus.
Antal János

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Tartalomjegyzék:

Extra tartalom:

 
KIADVÁNY TOVÁBBI CIKKEI

A béta-receptor-blokkolók felett újra kék az ég?

A béta-receptor-blokkolókkal kapcsolatosan korábban olyan bizonyítékok jelentek meg, amelyek megkérdőjelezték alkalmazásuk biztonságosságát a magasvérnyomás-betegség kezelésében, legalábbis első lépcsőként, monoterápia formájában. Két nagy betegszámú, véletlen besorolásos vizsgálatban - LIFE, ASCOT - összehasonlították a régi és új vérnyomáscsökkentők cardiovascularis eseményekre kifejtett hatását.

Tovább


A hosszú távú protonpumpagátló kezelés mellékhatásai

A gyomorsav-szekréció az emésztés legelső és egyik legjobban szabályozott élettani folyamata, amely komplex neurohumoralis mechanizmus irányítása alatt áll. A savszekréciót végző parietalis sejtek basolateralis receptorain acetil-kolin, gasztrin és hisztamin kötődésével kezdődik a folyamat. Az acetilkolin és gasztrin stimulálóhatása kalciumfelszabadulás, a hisztaminé ciklikus AMP közvetítésével proteinkinázok aktiválása útján kapcsolódik át a tubulovesicularis szerkezetű protonpumpákra.

Tovább


Itt halnod kell?

Balesetek következtében 2006-ban összesen 4800-an haltak meg Magyarországon. Ugyanakkor 66 560-an szív- és érrendszeri betegségben, rákban pedig 32 400-an. Ezek az adatok nem álltak heteken keresztül a média fókuszában, nem váltottak ki általános felháborodást és tiltakozást, nem mondott le miattuk az egészségügyi miniszter.

Tovább


Kannibalizmus a filmvásznon - Marco Ferreri: A hús

A filmvásznon feltűnő kannibalizmus mindig erős érzelmeket kavar, hiszen az emberi agresszivitás szélsőséges jelzésének minősül, de egyben a humán értékek elutasításának, az ember elállatiasodásának illusztrációjaképpen is találkozunk vele.

Tovább


Az idősödés néhány demográfiai, közgazdasági és társadalombiztosítási összefüggése