hirdetés

 VISSZA

LAM (Lege Artis Medicinæ) - 2012;22(05)


Az időskori hypothyreosis hormonpótlása - gyakorlati tanácsok
- Gyakran nagyobb baj, ha kezeljük, mint ha nem!


Az időskori hypothyreosis hormonpótlása - gyakorlati tanácsok 
- Gyakran nagyobb baj, ha kezeljük, mint ha nem!
Szabolcs István
| |
 
Az időskori hypothyreosis - csakúgy, mint a korábbi életkorban jelentkező - autoimmun thyreoiditis következménye. Kezdetben általában nem okoz tünetet: a diagnózist leggyakrabban a szokásos nagyrutin mellett vizsgált TSH- (thyreoideastimuláló hormon) szint emelkedett volta adja.

Kapcsolódó anyagok

Felépülés a függőségből

Tudományos babonák a női testtel kapcsolatban

A leselkedő festő, avagy a kiérdemelt katonai kereszt

Elismerés a jövő építéséért

Akkreditált továbbképzés

Hozzászólások:

1.,   Sántha dr Éva mondta   2012. Július 12., Csütörtök 23:04:14
Köszönjük a világos, praktikus cikket. Sajnos a mi laborunk (Szt István-László Kh) teljesen rapszodikusan - a kóros TSH esetek néhány %-ban ! - végzi el a T3-T4 meghatározást, a pajzsmirigy ambulanciák előjegyzésére pedig hónapszám várni kellene, s egyébként is a hypothyreosis kezelése beleférne a háziorvosi kompetenciába. Az igazi problémánk a hyperfunkciós esetekkel van, a hosszú előjegyzés alatt hagyjuk kezeletlenül, vagy "pancsoljunk bele" Metothyrinnel TSH és klinikum alapján???!

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Tartalomjegyzék:

 
KIADVÁNY TOVÁBBI CIKKEI

Csőre és allövet - a klistély rövid története

Az idősebb Plinius (Kr. u. 23-79) csodálatos Természetrajzában az állatok különleges képességeiről szólva a következőket írja (Hist. Nat. 8.41.): „Egyiptomban hasonlóra képes egy íbisznek nevezett madár is, aki görbe csőre segítségével azon a fertályán öblítgeti magát, amelyen át egészségünk érdekében táplálékunk maradékától szoktunk megszabadulni.”

Tovább


Borderline és stigmatizáció Interjú dr. Ratkóczi Évával

Egy eset kapcsán nemrégiben tiltakozó közleményt adott ki az Antistigma Egyesület, mely a hazai médiamegjelenésekben figyeli a mentális és pszichiátriai betegségekről közvetített képet. Dr. Ratkóczi Éva személyközpontú és kognitív viselkedésterápiás kiképző pszichoterapeutát kérdeztük a borderline személyiségzavar megjelenítésének jellemzőiről.

Tovább


Személyes genom - szép új világ?

A jövő tudománya rovatban olvasóinknak színes kitekintést szeretnénk adni arról, hogy mi is történik körülöttünk a kutatás világában. A kiválasztott területeket röviden, olvasmányos formában tárjuk fel és nyújtjuk át a kedves olvasónak.

Tovább


Etikai kérdések a pszichoterápiában - II. rész

Cikkünk második részében az egyes pszichoterápiás irányzatok, módszerek, technikák speciális etikai kérdéseit vesszük sorra.

Tovább


Az időskori hypothyreosis hormonpótlása - gyakorlati tanácsok - Gyakran nagyobb baj, ha kezeljük, mint ha nem!