VISSZA

LAM (Lege Artis Medicinæ) - 2010;20(10)


A felnőttkori betegségek és a magzati fejlődés kapcsolata
- Az anyát és a magzatot érő stresszállapotok hosszan tartó hatásai


A felnőttkori betegségek és a magzati fejlődés kapcsolata 
- Az anyát és a magzatot érő stresszállapotok hosszan tartó hatásai
Molnár Ildikó
| |
 
Az anyát és a magzatot érő stresszállapotok hosszan tartó hatása megnyilvánulhat a felnőttek anyagcsere-betegségeiben. A perinatalis stressz a magzatban olyan adaptációs folyamatokat indít el, amelyek a szöveti struktúrák, a hormonszabályozások megváltozását és a növekedés retardációját eredményezhetik. A kis súlyú újszülöttekben a glükokortikoid-, adrenalin- és inzulinrezisztencia kialakulása postnatalisan elhízásra, 2-es típusú diabetes mellitusra és hypertoniára hajlamosít. A kis súlyú újszülöttek száma nő, ezért a perinatalisan programozott felnőttkori betegségek megakadályozása egyre nagyobb kihívást jelent az egészségügyi szolgáltatások és a társadalom számára.

Kulcsszavak

perinatalis stressz, kis súlyú újszülött, inzulinrezisztencia, felnőttkori betegségek

Kapcsolódó anyagok

A pajzsmirigyhormon-hiány sokarcúsága

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

A diabetes mellitus és a máj

A felnőttkori betegségek és a magzati fejlődés kapcsolata - Az anyát és a magzatot érő stresszállapotok hosszan tartó hatásai

A neurohormonális szabályozások szerepe az inzulinrezisztencia kialakulásában tartós stresszben

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Tartalomjegyzék:

 
KIADVÁNY TOVÁBBI CIKKEI

A menopausa hatása az immunrendszer működését szabályozó gének transzkriptomikai változásaira humán csontszövetben

Az immunrendszer és a csontrendszer funkcionális kapcsolatban áll egymással. A menopausát követő nemihormon-hiány megváltoztatja komplex kölcsönhatásukat.

Tovább


A szív-CT alkalmazásának újabb technikai lehetőségei

A II. és III. generációs multidetektoros CT-berendezések bevezetésével megoldódott a legtöbb probléma, amely a coronaria-CT elterjedésének útjában állt. A vizsgálat időtartama jelentősen rövidült, a térbeli és az időbeli felbontás a diagnosztikus képalkotás szempontjából elfogadhatóvá vált.

Tovább


Myeloma multiplex és diffúz nagy B-sejtes lymphoma ritka társulása

A myeloma multiplex és a diffúz nagy B-sejtes lymphoma klonális B-sejtes betegségek. A két betegség társulása az irodalmi adatok alapján ritka. A B-sejt-vonalból történő kialakulásuk felveti a közöttük lévő klonális kapcsolat lehetőségét.

Tovább


A H1N1-vakcinák immunogenicitásának nemzetközi vizsgálatai

A XXI. század első influenza-világjárványa nagyon sok kérdést vetett fel, amelyek mind a szezonális, mind pedig a pandémiával fenyegető későbbi influenza epidemiológiájának jobb megértése szempontjából lehetnek fontosak.

Tovább


A felnőttkori betegségek és a magzati fejlődés kapcsolata - Az anyát és a magzatot érő stresszállapotok hosszan tartó hatásai