VISSZA

LAM (Lege Artis Medicinæ) - 2012;22(05)


A D-vitamin szerepe gastrointestinalis kórképekben


A D-vitamin szerepe gastrointestinalis kórképekben
Zöld Éva, Bodolay Edit, Zeher Zargit, Barta Zsolt
| |
 
A zsírban oldódó D-vitamin szervezetben lévő mennyiségét számos krónikus betegség vagy akár az elhízás is csökkentheti, ugyanakkor maga a D-vitamin is befolyásolhatja ezeknek a kórképeknek a kialakulását vagy lefolyását. Ismert, hogy egyes emésztőrendszeri betegségek D-vitaminhiányt okoznak, de megfigyelések és vizsgálatok igazolják azt is, hogy a D-vitamin hiánya esetén bizonyos gastrointestinalis betegségek gyakrabban alakulnak ki. Sőt, egyes bélrendszeri daganatok esetén akár „D-vitamin-szenzitivitás”-ról is beszélhetünk. Célunk, hogy bemutassuk a D-vitamin és a gastrointestinalis betegségek kapcsolatát, valamint hogy a D-vitamin-hiánnyal járó vagy D-vitamin-szenzitív gastrointestinalis betegségek esetében felhívjuk a figyelmet a D-vitamin pótlásának jelentőségére.

Kulcsszavak

D-vitamin, gastrointestinalis betegségek, coeliakia, gyulladásos bélbetegségek, tumor

Kapcsolódó anyagok

Malignus daganatos megbetegedések okozta neurológiai kórképek

Fúziók szolid tumorokban

Tumorellenes vakcináció

Időskori fiziológiás-kóros izomsorvadás, a progresszív folyamat fékezési lehetőségei

Lokálisan előrehaladott rectumtumor kezelése

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Tartalomjegyzék:

 
KIADVÁNY TOVÁBBI CIKKEI

A hepaticus encephalopathia megelőzésének és kezelésének lehetőségei

Az akut vagy krónikus májbetegségek előrehaladtával májelégtelenség, ennek részjelenségeként hepaticus encephalopathia alakulhat ki. Ez utóbbi a májcirrhosisban szenvedő betegek több mint 70%-ánál jelentkezik. A kognitív funkciók károsodása, az alvászavar, a memóriazavarok és a koordinációs zavarok miatt már enyhe formában is korlátozhatja az érintettek önálló életvitelét, cselekvőképességét, és életminőség- romláshoz, munkaképesség-csökkenéshez vezethet.

Tovább


Antihipertenzív kombinációk összehasonlítása magasvérnyomásbetegségben szenvedők kezelésében

A magasvérnyomás-betegségben szenvedő betegek kezelése során általánosságban törekedni kell a 140/90 Hgmm-es célértékek elérésére, de ez gyakran nehéz feladat. A monoterápiával kezelt betegek legfeljebb 5-10%-a éri el a célértéket, és a betegek 15-20%- ánál három- vagy többkomponensű terápiára van szükség.

Tovább


Borderline és stigmatizáció Interjú dr. Ratkóczi Évával

Egy eset kapcsán nemrégiben tiltakozó közleményt adott ki az Antistigma Egyesület, mely a hazai médiamegjelenésekben figyeli a mentális és pszichiátriai betegségekről közvetített képet. Dr. Ratkóczi Éva személyközpontú és kognitív viselkedésterápiás kiképző pszichoterapeutát kérdeztük a borderline személyiségzavar megjelenítésének jellemzőiről.

Tovább


A májbetegségek és a diabetes kapcsolata

A máj kulcsszerepet tölt be az anyagcserében. Így aligha meglepő, hogy akut és kifejezettebben a krónikus megbetegedéseit a szénhidrát-anyagcsere többirányú károsodása kísérheti, illetve hogy cukorbetegség, elsősorban 2-es típusú cukorbetegség kialakulása a máj strukturális átalakulását eredményezheti.

Tovább


A D-vitamin szerepe gastrointestinalis kórképekben