hirdetés

 VISSZA

LAM (Lege Artis Medicinæ) - 2010;20(10)


A carvedilol és az antioxidáns hatásmechanizmus


A carvedilol és az antioxidáns hatásmechanizmus
Kovács Imre
| |
 
A harmadik generációs béta-receptor-blokkoló készítmények alaptípusa a carvedilol komplex adrenergblokkoló, valamint kalciumcsatornablokkoló hatással is rendelkezik. Anyagcseresemleges és kifejezett antioxidáns tulajdonságú, amelynek cardio- és vasculoprotectiv jelentősége van. Klinikai vizsgálatokban igazolták kedvező hatását cardialis dekompenzáció esetén, hypertoniás betegek célszervvédelmében, és az ischaemiás szívbetegségek primer és szekunder prevenciójában. A kedvező hatások hátterében fontos szerepet játszik szabadgyökcsapda-effektusa, amellyel a béta-blokkolók többsége nem rendelkezik. A cardiovascularis betegségek kialakulásában központi szerepet játszanak az inflammatorikus faktorok, a szabad gyökök és a vascularis károsodás prognosztikai markerének tekinthető, következményes akutfázis-fehérjék. Amennyiben a glükóz, a vérzsírok szintje, az intraluminalis nyomás a normális tartománynál magasabb, akkor ez beindítja különböző szabad gyökök fokozott termelését. Ezeket a molekulákat - elsősorban a szuperoxidot - termelő enzimek fokozott működése figyelhető meg a cardiovascularis betegségcsoportokban. A carvedilol antiinflammatorikus hatása alapvetően antioxidáns (scavenger) és szabadgyök-szuppresszív tulajdonságaiból következik. Komplex adrenergblokkoló hatásán túl, ez a képessége ad molekuláris magyarázatot kemény végpontú, klinikai vizsgálatok által igazolt hatékonyságára.

Kulcsszavak

carvedilol, antioxidáns, antiinflammatorikus hatás

Kapcsolódó anyagok

Fémek és daganatok

Carvedilol krónikus vesebetegségben

A β-blokkolók helye a hypertonia kezelésében, különös tekintettel a carvedilolra

A carvedilolterápia jelentősége a hypertonia kezelésében

A β-blokkolók alkalmazása Magyarországon 2007-2014 között az OEP adatai alapján

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Tartalomjegyzék:

 
KIADVÁNY TOVÁBBI CIKKEI

A felnőttkori betegségek és a magzati fejlődés kapcsolata - Az anyát és a magzatot érő stresszállapotok hosszan tartó hatásai

Az anyát és a magzatot érő stresszállapotok hosszan tartó hatása megnyilvánulhat a felnőttek anyagcsere-betegségeiben. A kis súllyal születettek között felnőttkorban gyakoribb az inzulinrezisztencia, az obesitas, a hypertonia és a cardiovascularis betegségek megjelenése. A születéskor végzendő mérések alapján a későbbi életkorban megnyilvánuló eltérésekre már számítani lehetne.

Tovább


A szív-CT alkalmazásának újabb technikai lehetőségei

A II. és III. generációs multidetektoros CT-berendezések bevezetésével megoldódott a legtöbb probléma, amely a coronaria-CT elterjedésének útjában állt. A vizsgálat időtartama jelentősen rövidült, a térbeli és az időbeli felbontás a diagnosztikus képalkotás szempontjából elfogadhatóvá vált.

Tovább


Az alkotó kéz: Hendrick Goltzius élete és művészete

Köztudott, hogy az égési sérülések rendkívül fájdalmasak, nehezen gyógyulnak, sőt, súlyosabb esetekben akár maradandó károsodást, fogyatékosságot is okozhatnak.

Tovább


Egy új DPP-IV-gátló, a saxagliptin

A saxagliptin szelektív, potens dipeptidil-peptidáz- IV- (DPP-IV-) gátló. A DPP-IV-gátlás révén csökkenti az endogén inkretin hormonok degradációját, így glükózdependens módon növeli a hasnyálmirigyszigetek inzulinelválasztását, és csökkenti a glükagon szekrécióját.

Tovább


A carvedilol és az antioxidáns hatásmechanizmus