VISSZA

Immunonkológia - 2019;4(1)


Kombinált immunterápia színezi át az előrehaladott világossejtes veserákok elsővonalbeli kezelését


Kombinált immunterápia színezi át az előrehaladott világossejtes veserákok elsővonalbeli kezelését

| |
 
Az előrehaladott vesesejtes carcinoma (RCC) kezelésében - a tirozinkináz-gátlók egy évtizedes egyedülálló virágkora után - jelentős változások kezdődtek az immunellenőrzési pont blokkoló nivolumab megjelenése óta. Az immunonkológia tudományága rendkívül dinamikusan fejlődik számos tumortípusban. A monoterápia kiváló eredményeit követően egyre több kombinációs vizsgálat van folyamatban a standard kezelésekkel összehasonlítva, amelyek között elsőként a nivolumab és ipilimumab kombinált alkalmazása mutatott előnyt a terápia-naiv betegcsoportban. Az immunellenőrzési pont blokkoló a hatásos és tolerálható kombinációnak köszönhetően hamarosan megváltoztatják eddigi terápiás szokásainkat, a betegek életkilátásainak kedvező javításával.

Kulcsszavak

előrehaladott vesesejtes carcinoma, nivolumab, kombinált immunterápia

Kapcsolódó anyagok

Hosszú távú túlélés előrehaladott nem kissejtes tüdődaganatban

Immunterápiás modalitások a lokálisan előrehaladott és áttétes urothelialis daganatok kezelésében

Kombinált immunterápia színezi át az előrehaladott világossejtes veserákok elsővonalbeli kezelését

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Tartalomjegyzék:

Extra tartalom:

 
KIADVÁNY TOVÁBBI CIKKEI

Beköszöntő

Az immunonkológia újabb eredményei, a terápiás eljárások változásának megismerése, az onkológiai kezelések megújulása nagy kihívásoknak teszi ki a gyakorló onkológusokat.

Tovább


Az onkológiában alkalmazott kiegészítő terápiák haszna és kockázata

Gyakran csak akkor ismerjük fel az egészség jelentőségét, amikor betegek leszünk. A daganatos beteg, érthető módon, minden szalmaszálba belekapaszkodik, kipróbál bármit, amiről azt gondolja, hogy elősegítheti a gyógyulását, javíthatja életminőségét. Folyamatosan áramlanak a reklámok a médiából és kéretlenül is tanácsot adnak az ismerősök. Sajnos a páciensek és családjuk szorult helyzetét sokan a haszonszerzés reményében próbálják kihasználni, hiszen komoly üzletről van szó. Azonban jobb körültekintően viszonyulni az ilyen módszerekhez, hiszen olykor többet ártanak, mint használnak.

Tovább


Új kutatási eredményekről számoltak be az európai urológiai társaság idei kongresszusán

A húgyhólyagdaganatok immunterápiás kezelésének eredményeinek bemutatása volt az idei Európai Urológiai Társaság (EAU) Barcelonában rendezett konferenciájának csúcspontja. A SAUL vizsgálat különlegessége ugyanis az volt, hogy nem válogatott betegcsoporton vizsgálták a kezelést, hanem magas rizikójú, úgynevezett kockázatos, például HIV-pozitív betegeket is bevontak. Az eredmények azt igazolták, hogy a terápia hatékonysága ugyanúgy hatásos akár ECOG-2-es státuszú betegek esetében is. Dr. Lőcsei Zoltán egyetemi tanársegédet, a Pécsi Tudományegyetem Onkoterápiás Intézetének részlegvezetőjét kérdeztük a konferencia részleteiről.

Tovább


Beszámoló a III. Pécsi Immuno-Onkológiai Napokról

Az onkológia tudományán belül az elmúlt évek egyik legkomolyabb előrelépését az immunterápia rutinszerű alkalmazásának a bevezetése jelentette. A főleg a dermato-, a pulmo- és az uroonkológia területén mutatkozó, az addigiakhoz mért látványos klinikai eredmények ellenére azonban számtalan kérdés még megválaszolatlan.

Tovább