VISSZA

Immunonkológia - 2018;3(2)


Immunterápiás modalitások a lokálisan előrehaladott és áttétes urothelialis daganatok kezelésében


Immunterápiás modalitások a lokálisan előrehaladott és áttétes urothelialis daganatok kezelésében
Nagyiványi Krisztián
| |
 
Az utóbbi néhány év folyamán az új immunterápiás készítmények klinikai gyakorlatba kerülése jelentős előrelépést eredményezett a daganatos betegségek kezelésében. Az immunválaszt szabályozó mechanizmusok jobb megismerése és megértése az új típusú immunterápiás szerek, elsősorban a T-sejtek aktivációját gátló molekuláris kölcsönhatásokat, az immunellenőrző pontokat célzó ellenanyagok kifejlesztéséhez vezetett. Az immunellenőrzőpont-gátló modalitások, elsősorban a PD-1-gátló nivolumab és pembrolizumab, valamint a PD-L1-gátló atezolizumab számos daganattípus, köztük az urothelialis tumorok terápiájában is bizonyították hatásosságukat.

Kulcsszavak

urothelialis daganatok, immunterápia, PD-1-gátlók, PD-L1-gátlók, nivolumab, pembrolizumab, atezolizumab, avelumab, durvalumab

Kapcsolódó anyagok

A tüdőrák immunterápiája

Hosszú távú túlélés előrehaladott nem kissejtes tüdődaganatban

Az immunonkológiai terápiák jelentősége a Hodgkin-lymphomák kezelésében

Immunterápiás modalitások a lokálisan előrehaladott és áttétes urothelialis daganatok kezelésében

Kombinált immunterápia színezi át az előrehaladott világossejtes veserákok elsővonalbeli kezelését

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Tartalomjegyzék:

Extra tartalom:

 
KIADVÁNY TOVÁBBI CIKKEI

A malignus pleuralis mesothelioma immunterápiája

A malignus pleuralis mesothelioma (MPM) igen ritka, leggyakrabban halálos betegség, amely gyakran azbesztexpozícióhoz társul. Kezelés nélkül a beteg mindössze legfeljebb egy évet él, de a jelenleg alkalmazott kezelések ellenére sem haladja meg az 5%-ot az ötéves túlélés.

Tovább


Immunterápiával kezelt tonsillatumoros betegnél diagnosztizált tüdő aspergillosis

Az immunellenőrzőpont-gátló terápiák (PD-1-, PD-L1-inhibitorok) egyre szélesebb körű alkalmazása a klasszikus kemoterápiás sémákkal és a már ismert target terápiákkal gyakran szerény hatékonysággal uralható malignus folyamatokban hoztak látványos sikereket a közelmúltban. Jó példa erre a recidiváló vagy metasztatikus fej-nyaki laphámrákok köre, ahol a betegek egy kisebb hányadában ugyan, de nagyon látványos tumor regresszió, következetesen pedig kiemelkedő élettartam növekedés és életminőség javulás tapasztalható.

Tovább


Hogyan fogja átalakítani a blokklánc-technológia az egészségügyet?

A blokklánc egészségügyi hasznosíthatóságát az adja, hogy alkalmazásával olyan biztonságos és stabil adatbázisok hozhatók létre, amelyeken keresztül a felhasználók számos különböző típusú tranzakciót hajthatnak végre. A technológia révén rögzíthetők és felhasználhatók a klinikai betegadatok anélkül, hogy az érzékeny személyes információkat is meg kellene osztani; a decentralizált és a használók által fenntartott működési mód révén pedig nincs szükség központi adattároló intézményekre.

Tovább


A biológiai információ kulcskérdés a rákgyógyításban

A daganat biológiája alapján kell dönteni a kezelésről, ahogy a terápiás szekvenciáról is - ez az idei ESMO egyik kulcsüzenete. A European Society for Medical Oncology által szervezett idei onkológiai konferencia fókuszában az immunterápia, illetve annak kombinációs lehetőségei, valamint a személyre szabott kezelésválasztás állt. Az ezt támogató informatikai rendszerekről, illetve jövőbeni lehetőségeiről is volt szó a rendezvényen.

Tovább