VISSZA

Immunonkológia - 2018;3(2)


Immunterápiás modalitások a lokálisan előrehaladott és áttétes urothelialis daganatok kezelésében


Immunterápiás modalitások a lokálisan előrehaladott és áttétes urothelialis daganatok kezelésében
Nagyiványi Krisztián
| |
 
Az utóbbi néhány év folyamán az új immunterápiás készítmények klinikai gyakorlatba kerülése jelentős előrelépést eredményezett a daganatos betegségek kezelésében. Az immunválaszt szabályozó mechanizmusok jobb megismerése és megértése az új típusú immunterápiás szerek, elsősorban a T-sejtek aktivációját gátló molekuláris kölcsönhatásokat, az immunellenőrző pontokat célzó ellenanyagok kifejlesztéséhez vezetett. Az immunellenőrzőpont-gátló modalitások, elsősorban a PD-1-gátló nivolumab és pembrolizumab, valamint a PD-L1-gátló atezolizumab számos daganattípus, köztük az urothelialis tumorok terápiájában is bizonyították hatásosságukat.

Kulcsszavak

urothelialis daganatok, immunterápia, PD-1-gátlók, PD-L1-gátlók, nivolumab, pembrolizumab, atezolizumab, avelumab, durvalumab

Kapcsolódó anyagok

Új lehetőségek a tüdőrák kezelésében

Előremutató terápiák kasztrációrezisztens áttétes prosztatarákban

A fej-nyak daganatok modern kezelése

Tapasztalatok – ESMO 2018

A tüdőrák immunterápiája

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Tartalomjegyzék:

Extra tartalom:

 
KIADVÁNY TOVÁBBI CIKKEI

Immunterápiával kezelt tonsillatumoros betegnél diagnosztizált tüdő aspergillosis

Az immunellenőrzőpont-gátló terápiák (PD-1-, PD-L1-inhibitorok) egyre szélesebb körű alkalmazása a klasszikus kemoterápiás sémákkal és a már ismert target terápiákkal gyakran szerény hatékonysággal uralható malignus folyamatokban hoztak látványos sikereket a közelmúltban. Jó példa erre a recidiváló vagy metasztatikus fej-nyaki laphámrákok köre, ahol a betegek egy kisebb hányadában ugyan, de nagyon látványos tumor regresszió, következetesen pedig kiemelkedő élettartam növekedés és életminőség javulás tapasztalható.

Tovább


Az ANTI-PD-1-kezelés hatásossága és az életkor közötti kapcsolat

A citotoxikus T-lymphocyta-asszociált protein-4 (CTLA-4) és a programozott sejthalálreceptor-1 (PD-1) ellenőrzőpont-gátló immunkezelések egyaránt hatásosak BRAF-mutáns és vad típusú melanomában, továbbá tartós betegségkontrollt eredményezhetnek. A daganaton belüli immunsejtek mennyisége és működése befolyásolja a terápiás választ.

Tovább


Anya és lánya fogtak össze a sztómásokért

Brejska Dóra és édesanyja, Koppány Györgyi megélt mindent, ami egy sztómás betegséggel jár. A kirekesztést, a szégyenérzetet, a kilátástalanságot és azt, hogy nem igazán találnak ebben támogatást. Úgy döntöttek, alapítványt hoznak létre, hogy mankót kapjanak azok a betegek, akik hasonló helyzetben vannak.

Tovább


Agyi áttét tartós remissziója másodvonalbeli nivolumabkezelés során, IV. Stádiumú tüdő-adenocarcinomában

Az 56 éves nőbeteg daganatos betegsége központi idegrendszeri térfoglalás tüneteivel került felismerésre. Terhessége óta ismert IDDM és hypertoniabetegsége, dohányzási anamnézise 30 csomagév. 2014 áprilisában jobb oldali temporalis, diónyi daganatot távolítottak el a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Idegsebészeti Klinikáján, amely szövettani vizsgálattal CK5-, CK7+, TTF1+ KRAS-mutáns tüdő-adenocarcinoma áttétének felelt meg.

Tovább