Immunonkológia

Egy intézet, amelyben műhelymunka folyik

2019. DECEMBER 01.

Immunonkológia 2019;4(2)

Szöveg nagyítása:

-
+

Az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben talán az egyetlen, kicsit követhetetlen jelenség az intézet átalakítása, valamint az összevonások logikáját követő osztályszámozások. Itt ugyanis szinte egyedülálló egységben és összehangoltan folyik a gyógyítás. Valamennyi osztály valamennyi vezetője és dolgozója egy különleges együttműködésben dolgozik a betegekért, megannyi innovációs megoldással, és az orvostudomány legfrissebb gyakorlatait azonnal bevetik a gyógyítómunkába.

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A kiadvány további cikkei

Immunonkológia

A vesecarcinoma első vonalas kezelésének lehetőségei, korai tapasztalatok az immun-immun kombinációval

NAGYIVÁNYI Krisztián

Az előrehaladott és áttétes vesedaganatok kezelése az onkológia dinamikusan változó területe. Az első célzott terápiás készítmény törzskönyvezése óta (2005) szinte évente került sor újabb és újabb készítmények regisztrálására. Az immunellenőrzőpont-gátlók kifejlesztése és az ellátási algoritmusokba való illesztése (2015) tovább bővítette a terápiás palettát. Mindezek ellenére a különböző terápiás vonalakban alkalmazott készítmények kiválasztása sokszor kihívás elé állítja a klinikusokat. A cikkben az első vonalbeli kezelések kerültek összefoglalásra.

Immunonkológia

Az onkológiában alkalmazott kiegészítő terápiák haszna és kockázata

Gyakran csak akkor ismerjük fel az egészség jelentőségét, amikor betegek leszünk. A daganatos beteg, érthető módon, minden szalmaszálba belekapaszkodik, kipróbál bármit, amiről azt gondolja, hogy elősegítheti a gyógyulását, javíthatja életminőségét. Folyamatosan áramlanak a reklámok a médiából és kéretlenül is tanácsot adnak az ismerősök. Sajnos a páciensek és családjuk szorult helyzetét sokan a haszonszerzés reményében próbálják kihasználni, hiszen komoly üzletről van szó. Azonban jobb körültekintően viszonyulni az ilyen módszerekhez, hiszen olykor többet ártanak, mint használnak.

Immunonkológia

Felnövekvőben az immunterápia, gyerekcipőben a fájdalomcsillapítás

TARCZA Orsolya

Jó lecke volt, nehéz helyzetbe én már nem tudok kerülni – így emlékszik vissza megbízott osztályvezető főorvosi kinevezésére Sipőcz István, aki a Covid-járvány első hullámában, 2020 márciusában vette át a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Petz Aladár Oktatókórház Onkoradiológiai Osztályát, végleges kinevezését pedig szeptemberben kapta meg.

Immunonkológia

Kombinációs terápiák a vesecarcinoma első vonalas kezelésében

KÜRONYA Zsófia

A metasztatikus vesedaganat első vonalas kezelése 2018-ban újabb mérföldkőhöz érkezett. Ebben az évben került bevezetésre az immunterápiás kombinációs kezelés az ipilimumab és nivolumab formájában. A következő években az immunterápia és célzott kezelések együttes alkalmazása hozott átütő sikert. Összefoglalónk célja a már Európában is törzskönyvezett kombinációs kezelések klinikai vizsgálatainak bemutatása kronológiai sorrendben, valamint bízva abban, hogy a jövőben finanszírozásra kerülnek hazánkban is ezek a kombinációk, rövid gyakorlati útmutatás arra vonatkozóan, miként döntsünk első vonalas alkalmazásuk során.

Immunonkológia

Immunellenőrzőpont-gátló terápiák okozta bőrmellékhatások

LENGYEL Zsuzsanna

Az elmúlt évtizedben az immunellenőrzőpont-gátlók (ICI) megjelenésével az onkológiai betegek ellátása jelentős változáson ment keresztül. Ezen új terápiás szerek megjelenésével új mellékhatásprofilt is meg kellett tanulnunk.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Lege Artis Medicinae

A magyar oltóanyaggyártás története

ÓCSAI Lajos

A közlemény bemutatja a magyar oltóanyaggyártás történetét, helyenként összekapcsolva a védőoltással megelőzhető fertőző betegségek elleni küzdelem folyamatával, aláhúzva azt a tényt, hogy az életkorhoz kötött kötelező védőoltási rend fenntartásához az elmúlt több mint 140 év alatt minden kormány tevőlegesen hozzájárult. Az írás a himlőnyirok-termeléstől, a Phy­laxiánál kezdődő diftériaszérum-termelés megindításától az Országos Köz­egész­ség­ügyi Intézet (OKI) megalakulásán át az ott folyó oltóanyag-termelésig, majd a Humán önálló vállalattá alakulásán át annak meg­szűnéséig igyekszik bemutatni az elért eredményeket. Az OKI oltóanyag-termelésével, az influenza elleni oltóanyag-előállítással kapcsolatos tevékenységével részletesebben is foglalkozik, mivel ez az 1960–1970-es években nemzetközi téren is kiemelkedő volt. A Humán Oltóanyag-termelő és Kutató Intézet tevékenységéből kiemelkedik a Di-Per-Te oltóanyag előállítása, melynek tetanuszkomponense ma is tovább él egy multinacionális oltóanyag-gyártó cég termékeiben.

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma