VISSZA

Okostelefon segít az asztmásoknak és COPD-ban szenvedőknek| | |
 

A ”Longpas” az első holland okostelefon alkalmazás, amely lehetővé teszi az asztmás és krónikus obstruktív légúti betegségben (COPD) szenvedőknek, hogy sokkal jobban menedzseljék betegségüket, mint eddig, továbbá haladéktalanul értesíti a kezelőorvost egészségi állapotuk megváltozásáról.

A tüdőbetegségek, mint például az asztma és a COPD olyan krónikus betegségek, amelyek nem gyógyíthatóak, és jelentősen befolyásolják mintegy egymillió ember életminőségét Hollandiában (ez a lakosság több mint 5 százaléka). Ugyanakkor megfelelő orvosi kezeléssel és egészséges életmóddal a betegség lefolyása enyhíthető és kontrollálható.

A Longpas projekt 2011 szeptember 5-én indult Dániában. A betegek az okostelefon programban saját maguk képesek beállítani az egészséges életmód különféle testreszabott céljait, így például a lépcsőzés, séta, sport és pihenés mennyiségét és időzítését. Az alkalmazás regisztrálja e célok teljesülését, figyelmeztet az eltérésekre. A betegek ezen kívül feljegyezhetik gyógyszerhasználatukat és aktuális egészségi állapotuk főbb jellemzőit. Minden információ megosztható a barátokkal, családdal, orvosokkal és más gondviselőkkel e-mailben, szociális hálózati szolgáltatásokkal (például Facebook), vagy magának a Longpas alkalmazásnak a segítségével. Az alkalmazás jelenleg még csak iPhone-ra telepíthető, de készítik már az androidos változatot is.

A „Longpas”-t a holland Sport és Testmozgás Intézet (Nederlandse Instituut voor Sport en Bewegen) fejlesztette ki, és a rászorulók ingyenesen használhatják.

Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter
Forrás: http://www.kiesbeter.nl


Kapcsolódó anyagok

Folyamatosan csökken klinikai vizsgálatok száma Magyarországon

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
KIADVÁNY TOVÁBBI CIKKEI

A fiatalkori elhízás daganatos betegségekhez vezethet

Kapcsolat van a 18 éves kori elhízás, illetve az élet későbbi szakaszában bekövetkező daganatos betegségek között – állapították meg brit és amerikai közegészségtani szakértők. A tanulmány szerint a kockázatnövekedéses állapot akkor is fennmarad, amennyiben az egyén életkorának közepén testsúlyvesztés áll be.

Tovább


Rendezi a kormány a kórházadósságokat is

Emmi: a korábban gazdasági társasági formában működő kórházak adósságait is rendezi a kormány

Tovább


Influenzajárvány van

Influenza - Európában már kiterjedt járvány van

Tovább


Jelentés egy egészségben elmaradott országból

Ha 1987 és 2005 között Magyarországon az osztrák halandósággal számolhattunk volna, akkor mintegy egymillióval, ha a szlovákkal, akkor 200 ezerrel kevesebb haláleset fordult volna elő hazánkban.
Habár két évtizede javul a magyar lakosság egészsége, szinte valamennyi egészségmutatóban messze elmarad az Európai Unió országaitól - azokban ugyanis az ott élők egészsége gyorsabban javul. A betegségek gyakoribb előfordulása és a nagy halandósági ráta miatt rosszabb minőségű és rövidebb életre számíthatnak a magyarok.

Tovább


Okostelefon segít az asztmásoknak és COPD-ban szenvedőknek