hirdetés

 VISSZA

Mosolyok - üzenetek| |
 

Egy új kutatás szerint az emberek hatféleképpen tudnak mosolyogni – és mindegyikkel mást üzenünk a külvilágnak.

A Kaliforniai Egyetem kutatói, Emiliana Simon Thomas agykutató és Dacher Keltner pszichológus professzor elsőként határozta meg, hányféle variációja létezik az emberi mosolynak.

Íme a variációk és rövid magyarázatuk.

- A Duchenne-mosoly, őszinte vigyort jelent, amelyet a XIX. századi francia tudósról, Duchenne-ről neveztek el, aki egy bizonyos izomdisztrófia vizsgálatában ért el eredményeket.
- Flörtölő, szégyenlős mosoly során az emberek általában a szemük sarkából tekintenek partnerükre és fejüket kissé oldalra döntik.
- A szórakozott mosoly akkor jön létre, amikor egy jó tréfát hallunk, ilyenkor a mosollyal együtt a fejet hátravetjük.

Ezek a mosolytípusok, vélik a kutatás szerzői ugyan közvetítenek információkat a többi ember számára is, de alapvetően énközpontú megnyilvánulások - ilyenkor a beszélgetőtársak, a többiek irányába az alapreakción túl általában nem következik semmilyen további lépés.

A hatféle mosoly további három eleme viszont már a szociálisan proaktív mosolytípusok, amelyek olyan igényeket is közvetítenek, mint a szorosabb kapcsolat kialakítása - erre alkalmas a szerelmes mosoly, amelyben a mosolygás egy kicsit billentett fejtartással és nyugost tekintettel párosul. Az érdeklődő mosoly során a párbeszéd folytatására buzdítjuk társainkat, amelyet a felvont szemöldökökkel együtt jelentkező mosoly jelez. Valamint létezik még a kínos mosoly, ahol a tekintetet a padlóra szegezzük általában.Kapcsolódó anyagok

Hogyan éljék túl lelkileg a dolgozók a krízishelyzetet?

Semmilyen orvosi kezelést ne hagyjunk abba!

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
KIADVÁNY TOVÁBBI CIKKEI

Magyar geográfusok az Ojos del Saladón

Harmadik alkalommal indulnak magyar geográfusok a Föld legmagasabb szunnyadó vulkánjára, a chilei-argentin határon fekvő 6893 méteres Ojos del Saladóra, hogy ott a klímaváltozás hatásait vizsgálják a szélsőségesen száraz, szeles és hideg környezetben.

Tovább


Gyógyszerügyi döntések

A beteg terhei nem nőnek, a gyógyszergyártókat ráncba szedik, az eredményes terápiákat pedig támogatják július elsejétől.

Tovább


Papp Magor is jelölt a MOK elnöki posztjára?

A Magyar Orvosi Kamara szerint a szervezet mindenkor a hatályos törvények szerint járt el

Tovább


Lendület program: három kategóriában várja az MTA a fiatal kutatók pályázatait

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) pályázati felhívást tett közzé új Lendület-kutatócsoportok létrehozására. A legjobb fiatal magyar kutatókat hazahívó, illetve itthon tartó program keretében korhatár és kutatási célirány szerint három kategóriában várják a pályázók jelentkezését.

Tovább


Mosolyok - üzenetek