VISSZA

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos
Meghalt Patrick Swayze| |
 

Szeptember 15-én hajnalban meghalt Patrick Swayze. A 80-as évek végének (Dirty Dancing és a Ghost című filmek) sztárja 57 éves volt. A színész tavaly március óta diagnosztizáltak nála hasnyálmirigyrákot.

Swayze első jelentős filmszerepét Francis Ford Coppola A kívülállók című 1983-as filmjében kapta, és két évvel később az Észak és Dél tévésorozatban már országos ismertségre tett szert. A nagy áttörést az 1987-es Dirty Dancing hozta Swayze-nek, amelyben tánctanárt alakított.

Ez volt az első film, amelynek a VHS-verziója több, mint egymillió példányban fogyott. Swayze-t Golden Globe-díjra jelölték a szerepért és a filmben elénekelhette a She is Like the Wind című saját szerzeményét is. Legnagyobb sikerét 1990-ben aratta a Ghost című romantikus drámával, amelyben Demi Moore férjét, majd annak szellemét alakította.

A hasnyálmirigyrák tünetei

A hasnyálmirigy-daganatban szenvedő beteg 1-2 hónap alatt akár 15-20 kg-ot is veszíthet testtömegéből. A cachexia már végstádium. Az inoperábilis esetek átlagos túlélése 3-6 hónap, az ötéves túlélés gyakorlatilag 0.

A hasnyálmirigyrák alattomos megbetegedés, tüneteket meglehetősen későn okoz, általában már csak akkor, amikor a környező szerveket beszűrte, és távoli szervekbe is adott áttéteket. A hasnyálmirigy daganatok többsége a felismeréskor sajnos már inoperábilis. Szövettanilag leggyakoribb a mirigyek hámbéléséből kiinduló ductalis adenocarcinoma, vagy a kevéssé differenciálódott alak.

Általános tünet a rövid idő alatt kialakuló jelentős mértékű fogyás. A hányinger, hányás, gyengeség, étvágytalanság gyakori, de nem specifikus tünetek. Szövődményként kialakulhat mélyvénás trombózis, mely többször is ismétlődhet és "vándorolhat", akár mindkét alsó végtagon megjelenhet.

A hasnyálmirigy feji részéből kiinduló daganatok az epeutak elzárásával cholestasist okoznak, amit az icterus és pruritus jelezhet. A hasnyálmirigy testi és farki részéből kiinduló daganatok epevezeték obstructiot nem okoznak, így icterus sem alakul ki. Sokkal inkább jellemző tünetük a köldök körüli és övszerűen a hátba sugárzó, csillapíthatatlan fájdalom. A fájdalom oka, hogy a növekvő daganat nyomja a hasnyálmirigy mögött elhelyezkedő ganglionokat. Fekvő helyzetben a legnagyobb az idegdúcokra gyakorolt nyomás, így érthető, hogy éjjel sokkal intenzívebb a fájdalom.
Kevésbé rosszindulatú forma a ductus choledochus beszájadzásánál kialakuló Vater Papilla-carcinoma.

Fejben elhelyezkedő daganatoknál gyakori tünet a nagy, fájdalmatlan, ún. Courvoisier-epehólyag. Gyakran jelenik meg ascites, melynek több oka van: fehérjehiány (felszívódási zavar, malnutritio), ozmolaritás-változások a vérplazmában, az áttétes hepar szövetének pusztulása, fokozott hasűri vénás nyomás, pangás.

A hasnyálmirigy daganatok jellemzője a gyors terjedésre való hajlam. Rövid idő alatt beszűri a környező szerveket, a nyirokcsomókat, és a lymhogen ill. hematogén úton távoli szervekbe is metasztatizál. Leggyakrabban a távoli nyirokcsomókban, tüdőben, a májban, mellékvesében, valamint a csontokban képződnek áttétek.

A betegség kezelése

A hasnyálmirigy daganat kezelésében a műtétnek, sugárkezelésnek, kemoterápiás szerek alkalmazásának, valamint fájdalomcsillapítók adásának van szerepe. A terápia megválasztását a tumor kiterjedése, staging / grading, valamint a beteg általános állapota határozza meg.

Korai stádiumú hasnyálmirigy daganat esetén műtéti beavatkozással még van remény a tumor teljes eltávolítására és a végleges gyógyulás elérésére. Amennyiben a korai stádiumú daganat a pancreas fejre lokalizálódik, a műtét során a hasnyálmirigy fejet és a daganat által beszűrt patkóbelet távolítják el. A hasnyálmirigy testében lévő daganat esetén a test és a farok, valamint a lép eltávolítására kerül sor. A hasnyálmirigy farokban lévő daganat esetén a léppel együtt csak a farki részt veszik ki.

Előrehaladott stádiumban a daganat teljes műtéti eltávolítása és ezzel a végleges gyógyulás sajnos már nem érhető el. Ezekben az esetekben úgynevezett palliatív kezelések végezhetők. Ilyen beavatkozás az epeelfolyás segítésére és ezzel a sárgaság mértékének csökkentésére irányuló műtétek, belső stent-ek behelyezése.

Palliatív beavatkozás a fájdalom csillapítása is. Eleinte oralis vagy bőrön keresztül felszívódó fájdalomcsillapítókat alkalmaznak, később a betegség előrehaladtával ezek az eljárások már nem bizonyulnak elegendőek. Ilyenkor jelenthet segítséget az érintett idegdúcok műtéti beavatkozással vagy bőrön keresztül történő alkoholos infiltrációja. Az eljárás célja az, hogy az idegszövetbe adott alkohollal elpusztítsák az érzőidegsejteket.

A sugár-, valamint kemoterápiát kisegítő kezelésként alkalmazzák műtétek után. Céljuk a műtét után még bent maradó daganatos sejtek számának csökkentése.


Kulcsszavak

hasnyálmirigyrák, pancreas carcinoma

Kapcsolódó anyagok

A hasnyálmirigyrák korszerű gyógyszeres kezelése

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
KIADVÁNY TOVÁBBI CIKKEI

Egy értelmiségi életműve

Krzysztof Zanussi életműve

Tovább


Szervezett szájüregi szűrés kellene

Drámaian magas a szájüregi rák gyakorisága Magyarországon

Tovább


Kutatás: mélypontra süllyedt az egészségügyi ellátórendszer iránti bizalom

Mélypontra süllyedt az egészségügyi ellátórendszer iránti bizalom a GfK Hungária és a Szinapszis Kft. közös kutatása szerint.

Tovább


Visszaszorult Magyarországon a tébécé

WHO: Magyarországon sikerült visszaszorítani a tbc-s megbetegedéseket

Tovább


Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze