VISSZA

Felső gastrointestinalis vérzés – 25 éve és ma| |
 

Az elmúlt három évtizedben előrelépés történt a felső gastrointestinalis vérzés konzervatív és endoszkópos kezelésében, és csökkent a Helicobacter pylori-fertőzés incidenciája is.

Egyik olaszországi kórház kutatói azt tanulmányozták, hogy ez milyen hatással volt a felső gastrointestinalis vérzés miatt felvett betegekre. Összehasonlították 500-500 beteget, akiket 1983–1985 között, illetve 2002–2004 között kezeltek.

A felső gastrointestinalis vérzés incidenciája 100 ezer lakosonként és évenként 113-ról 90-re csökkent (36%-os csökkenés). A 2002–2004 között vérzést elszenvedett betegek az 1983–1985 között ellátottakhoz képest gyakrabban szedtek nonszteroid gyullaásgátlót, több társbetegségben szenvedtek, gyakraban lépett fel a vérzés kórházon belül, és idősebbek voltak. A pepticus fekély által okozott vérzés incidenciája is csökkent, de csak a 70 évesnél idősebbek csoportjában.

A felső gastrointestinalis vérzés miatti halálozás 100 ezer lakosonként és évenként 17-ről 8-ra csökkent (az életkor szerint korrigált csökkenés 61%). Az első adatgyűjtési időszakban nem állt renelkezésre az endoszkópos kezelés lehetősége, sem a protonpumpagátlók, a második időszakban ezeket alkalmazták a betegek 39%-ában, illetve 47%-ában. Csökkent a vérzés ismétlődésének a kockázata is (33%-ról 7%-ra), valamint a műtétre került betegek aránya is (10%-ról 2%-ra).

Bár az egyetlen intézményben végzett vizsgálat eredményei nem általánosíthatók teljes mértékben a többi kórházra és a többi országra, az biztos, hogy a felső gastrointestinalis vérzés prognózisának javításában nagy szerepe volt az endoszkópos kezelésmódok és a hatásos savszekréció-gátló vegyületek kifejlesztésének.


Szemlézte: eLitMed.hu, dr. Kern Dávid

Forrás: Gastrointest Endosc 2009 Aug; 70:212.


Kulcsszavak

felső gastrointestinalis vérzés, időbeli tendenciák, incidencia, prognózis, kezelés

Kapcsolódó anyagok

Folyékony biopszia a klinikai onkológiában – a precíziós orvoslás vonalvezetője

Metaanalízisek felhasználása az emlőrákok kialakulásának, kimenetelének és terápiás hatékonyságának előrejelzésébe

A mikrobiom szerepe a daganatos betegségek kialakulásában és kezelésében

Génexpressziós profilok a korai emlőrák adjuváns kezelésében

A fej-nyak daganatok modern kezelése

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
KIADVÁNY TOVÁBBI CIKKEI

Az elme hatalma

Csodákat, csodás gyógyulásokat és csodatévő személyeket valamennyi világvallásban találhatunk.

Tovább


Egyre több a HIV-fertőzött az idősebb kínaiak körében

Kínában jelentősen megnőtt az 50 évesek és az a felettiek aránya az újabb HIV-fertőzöttek körében.

Tovább


A szárazföld térnyerése

A Földet borító vízfelület változását vizsgálták műholdas felvételek alapján holland kutatók.

Tovább


Magas vérnyomás a vesebetegek körében

Ambrus Csabát Szent Imre Egyetemi Oktatókórház, Nephrologia-Hypertonia Profil és Aktív Geriátriai Részlegének vezetőjét a magas vérnyomás és a vesebetegség kapcsolatáról és kezeléséről kérdeztük. A táplálkozás, a sóbevitel mellett az ACE-gátlók, statinok, kalciumcsatorna-blokkolók szerepéről.

Tovább


Felső gastrointestinalis vérzés – 25 éve és ma