VISSZA

Fehérjedús étrend a csípőtörés megelőzésére| |
 

Idős emberekben a fehérjedús étrend csökkenti a csípőtáji törések kockázatát - tették közzé a Harvard Medical School egyik filiáléja, az Institute for Aging Research of Hebrew SeniorLife kutatói az Osteoporosis International című szaklapban.

Marian T. Hannan és kollégái egy korábbi vizsgálat, a Framingham Osteoporosis Study 946 részvevőjének (576 nő és 370 férfi, átlagéletkor 75 év) fehérjefogyasztását elemezték. Azt találták, hogy abban a csoportban, amely a fehérjefogyasztást tekintve a legalsó 25%-ot képviselte, körülbelül 50%-kal több csípőtörés következett be, mint azokban, akik a legtöbb fehérjét fogyasztották.

Míg korábbi vizsgálatok azt mutatták, hogy a fehérjefogyasztás mennyisége a csontok ásványianyag-tartalmával is összefügg, Hannan szerint fehérjedús étrend azáltal is megvédheti az idős embereket a csípőtáji törésektől, hogy növeli az izomtömeget. A legtöbb törés eleséskor következik be, amelyben szerepe lehet a csökkent izomtömegnek és az alsó végtag gyengülésének.

Hannan, a Harvard Medical School orvosprofesszora azt ajánlja, hogy az idősebb nők naponta legalább 46 g fehérjét fogyasszanak, az idősebb férfiak pedig legalább 56 g-ot. Ez származhat állati forrásból (hús, hal, tojás és tejtermékek) és növényi forrásból is (hüvelyesek, gabonafélék, olajos magvak és zöldségek). Az idézet vizsgálatban nem vették figyelembe az elfogyasztott fehérje típusát.

A proteinfogyasztás növelése mellett Hannan rendszeres testmozgást ajánl az izmok erősítése és az egyensúlyozóképesség megőrzése érdekében, továbbá megfelelő hétköznapi óvintézkedéseket, például az otthoni veszélyforrások csökkentését. A 65 év felettiekben bekövetkező csípőtáji töréseknek több mint 95 %-át az elesés okozza, és súlyos egészségi problémákhoz vezethet, továbbá csökkent életminőséget és korai halált okozhat.

Szemlézte: eLitMed.hu, dr. Víg Julianna

Forrás: Osteoporos Int. 2010 May 5. [Epub ahead of print]Kulcsszavak

csípőtáji törés, osteoporosis, fehérjefogyasztás, csont ásványianyag-tartalma

Kapcsolódó anyagok

Osteoporoticus kompressziós csigolyatörések kezelése PMMA-augmentált csavaros transpedicularis rögzítéssel

A betegklubok szerepe az osteoporosisban szenvedő betegek hatékony gondozásában

A betegklubok szerepe az osteoporosisban szenvedő betegek hatékony gondozásában

Egy elfeledett hatóanyag: a raloxifen

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
KIADVÁNY TOVÁBBI CIKKEI

A hangyák ügyesebben tájékozódnak, mint gondoltuk

Kutatók kísérletekkel igazolták, hogy a hangyák figyelik a nap állását, és azt a környezet vizuális információival kombinálva maradnak meg a helyes úton céljuk felé haladva.

Tovább


A finn férfiak erőszakossága génvariánsaikban keresendő

Az egy dolog, ha valaki felkapja a vizet a zsúfolt bevásárlóközpontban, de akinél ez súlyponti személyiségvonás, az összefügg az erőszakkal és a bűnözői hajlammal. A tudósok felfedezték az emögött rejlő genetikai mutációt.

Tovább


Leletek okostelefonon

Online is elérhetőek lesznek a Bajcsy-Zsilinszky kórházban kapott leletek

Tovább


Fehérjedús étrend a csípőtörés megelőzésére