VISSZA

A tartós alváshiány komoly betegségeket és korai halálozást okozhat| | |
 


A hosszú távú alváshiány, illetve az alvászavar komoly egészségügyi problémákhoz, illetve az azok miatt bekövetkező korai halálozáshoz vezethetnek – mutat rá a European Heart Journal egyik tanulmánya.

„Ha valaki hat óránál kevesebbet alszik egy éjszaka, vagy álma nem zavartalan, 48 százalékkal növekszik a szívbetegségek, illetve 15 százalékkal az agyvérzés kockázata” - magyarázta a Warwick Egyetem orvosi karának professzora, Francesco Cappuccio „A késői fekvés és a korai kelés időzített bomba az egészség szempontjából, ezért még idejekorán meg kell tenni a megfelelő lépéseket, hogy csökkenjen az életveszélyes betegségek kockázata”

Cappuccio professzor és Dr Michelle Miller társszerző vezették a kutatási programot. Több mint 470 000 résztvevőt követtek nyomon 7-25 éven át nyolc országból, köztük Japánból, az Egyesült Államokból, Svédországból és az Egyesült Királyságból. „ A mai társadalomban elvárás, hogy minél többet préseljünk bele rövidke időnkbe. A munka illetve az élet egyensúlya miatt sokunk kénytelen lemondani az értékes alvásidőről, hogy elvégezze azt a munkát, amit szerinte elvárnak tőle. Így azonban jelentősen növeljük az esélyünket arra, hogy agyvérzést vagy szívbetegségeket, infarktust kapunk” - magyarázta Capuccio professzor.

Dr. Miller így folytatta: „A krónikus alváshiány olyan hormonokat és vegyületeket termel a szervezetben, melyek az agyvérzés és a szívbetegségek mellett emelik például a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint, a cukorbaj és az elhízás kockázatát is.”

Cappuccio professzor nem késlekedett felhívni a figyelmet az ellenkező végletre sem. Aki túl sokat alszik - több mint 9 órát egy huzamban - az is utalhat betegségre. „Napi hét óra alvás megvédi az egészséget, és csökkenti a krónikus betegségek kialakulásának kockázatát. Kutatásunk rámutat a tisztán látható kapcsolatra: annyit aludjunk, amennyi szükséges az egészséges és hosszú élethez.

Forrás: Medipress


Kapcsolódó anyagok: Alváshiány és magas vérnyomásAz alváshiány megfázásra hajlamosítÖrdögi körben a rossz alvók


Kapcsolódó anyagok

Paracelsus Magyarországon 24 igaz történet

Georg - Sotiris Bekas portréfilmje Lukácsról

Evolúciós folyamatok a mindennapokban

Leletrendezés és betegtámogatás a laborom mobilapplikációval

A praxis Achilles-sarka: a betegtájékoztatás

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
KIADVÁNY TOVÁBBI CIKKEI

Jobbkezes vagy balkezes?

Az emberek több mint 90 százaléka a jobb kezét használja az ügyességet igénylő feladatok végrehajtásához. A kutatók évtizedek óta kutatják az aránytalanság okát. A két agyféltekével és a mozgatókéreggel rendelkező emberiség miért nem képes egyforma ügyességgel használni mindkét kezét?

Tovább


Nem lesz béremelés

Nem lesz januártól kötelező kamarai tagság, s számottevő béremelés sem az ágazatban.

Tovább


Csecsemőtápszerek alumíniumtartalma

Túl magas a csecsemőtápszerek alumíniumtartalma

Tovább


Képek, melyek megváltoztatták a világot

1895. december 28.-án megkezdődik a mozi története

Tovább


A tartós alváshiány komoly betegségeket és korai halálozást okozhat