VISSZA

Könnyen terjednek a légúti fertőzések a közösségi járműveken


Könnyen terjednek a légúti fertőzések a közösségi járműveken

| | |
 


Azok, akik alkalmanként tömegközlekedési eszközökön utaznak, hatszor nagyobb eséllyel kapnak el valamilyen légúti megbetegedést. A rendszeresen buszozók azonban immunissá válnak a kórokozókra.

A Nottinghami Egyetem kutatói 138 beteget vizsgáltak, akik a tavaly téli influenzajárvány alatt keresték fel a háziorvosukat. A résztvevők felének voltak tünetei, a másik fele pedig ellenőrzésre érkezett.

A páciensekkel egy kérdőívet töltettek ki arról, hogy a vizsgálatot megelőző öt napban, illetve annál régebben mennyit utaztak buszon és vonaton. Az eredmények kiértékelésekor a kutatók azt tapasztalták, hogy a közelmúltban tömegközlekedési eszközt használók hatszor nagyobb eséllyel betegedtek meg.

A kutatócsoport egyik tagja, Jonathan Van Tam nyilatkozott az eredményről: „Legnagyobb veszélynek az alkalmi vonat- és buszhasználók vannak kitéve. Az adatok valószerűnek tűnnek, mivel a szervezet védekező antitesteket termel, ha ismétlődően találkozik a megfázást okozó vírussal. Az influenza ellen azonban nem működik ez a módszer, mivel minden évben új vírustörzs okoz járványt.”

Van Dam professzor szerint az eredmények megerősítik a rendszeres kézmosás szükségességét, és felhívja a figyelmet arra is, hogy a járműveken mindig zsebkendőbe tüsszentsünk, ezzel is akadályozva a kórokozók terjedését.

A tanulmány a Journal BMC Infectious Diseases című lapban jelent meg.

Forrás: Medipress


Kapcsolódó anyagok: LAM (Lege Artis Medicinae) -2003; 13 (7) A közösségben szerzett légúti fertőzések antibiotikum- kezelése: az optimális kimenetelt és a rezisztencia kialakulásnak minimalizálását célzó stratégiákAlsó légúti fertőzések Pneumonia és CBAEMiért mossunk kezet?Kapcsolódó anyagok

Újra itt a nyár!

Alattomos betegség a Lyme-kór

A munka fáradalmait a festés oldja

Ezt fél gőzzel nem lehet csinálni!

Egy film rólunk, értünk

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
KIADVÁNY TOVÁBBI CIKKEI

A megtartó forma

Nagy Bernadette kettős életet él. Dettiként évtizedekig az Írók Boltja művészeti vezetője volt, a mai napig tulajdonosa, Nadeként pedig 2004. óta készít geometrikus absztrakt stílusú digitális képeket, amelyeket időnként fotókkal párosít, így például Kassák, Bartók, Hitchcock arcképével, vagy Caravaggio, Schöffer művével. Monokróm festményeket is alkot. Rendszeresen részt vesz a MET csoportos kiállításain és az Arnolfini Mini Mail Art online tárlatain. Legutóbb a Nyitott Műhelyben láthattuk 108 színfogó című kiállítását.

Tovább


Géncserék: felelősebb antibiotikum-használatra volna szükség!

Talajbaktériumok cserélnek egymás között antibiotikum-rezisztencia géneket

Tovább


Szoros a kapcsolat test és élek között

A halálfélelemből származó idegesség és szorongás kapcsolatban áll a szívrohamot követő gyulladás mértékével - állítja egy új brit tanulmány.

Tovább


A krónikus obstruktív tüdőbetegség világnapja

A WHO kimutatásai szerint több mint 250 millió embert érint világszerte. A COPD-t ma a 4-6. vezető halálokként tartják számon a világon, és ez az egyetlen betegség, amelynek halálozási gyakorisága világszinten is növekszik.

Tovább


Könnyen terjednek a légúti fertőzések a közösségi járműveken