VISSZA

Fogyókúra okos telefonnal


Fogyókúra okos telefonnal

| | |
 

Mindeddig online élelmiszer-napló, vagy hagyományos papír alapú változat szolgált arra, hogy a fogyókúrázók kontrollálják napi élelmiszer bevitelüket, s ezen belül kiemelten a kalória bevitelt. A My Meal Mate okostelefon alkalmazás új eszköz ezen a területen: hatékonyságát összevetették a kutatók a hagyományos módszerekkel. A My Meal Mate nevű alkalmazás lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy figyelemmel kísérjék a táplálékbevitelt és a testmozgást, és ha beállítanak egy súlyvesztési célt, akkor a központi szerver heti frissítést küld, ami testre szabja a következő hét egyes napjaira az étkezést, és az elvégzendő gyakorlatokat. Lényegesnek tűnik az átlagos használat periodicitása közötti különbség: míg a honlapot és a papír naplót tipikusan hetente egyszer nézték meg és töltötték ki a fogyókúrázók, addig az okostelefon alkalmazás használatára minden második napon sor került. Ennek eredményeképpen a kutatás 6 hónapja alatt a My Meal Mate alkalmazói átlagosan 4,6 kg-ot fogytak, szemben a 2,9 kg (papír alapú) és 1,3 kg (online) napló felhasználókkal.

A kísérleti vizsgálat eredményeit a Journal of Internet Medical Research oldalain tették közzé.

A Brit Egészségügyi Minisztérium számításai szerint az NHS elhízás következtében keletkező közvetlen költségei 1,5 milliárd font évente, és a becslések szerint 40.000 ember hal meg évente az elhízás következtében.

"Az okostelefon technológiát jól lehet hasznosítani az egészség érdekében, hiszen az emberek általában nem tudják, hogy hány kalóriát esznek naponta. A My Meal Mate nagyon sokat segítette az embereket, hogy figyelemmel kísérhessék az élelmiszer-bevitelt, és ennek eredményeként jelentős mennyiségű fogyást érhessenek el," mondta Janet Cade, a School of Food Science and Nutrition professzora, aki vezeti a projektet.
"A címkézés az élelmiszerek csomagolásán segítheti az embereket az értelmes élelmiszer-választásban, de alkalmatlan arra, hogy figyelembe vehessék a nap folyamán fogyasztott különféle ételek kumulatív hatásait. Az étkezési napló vezetése lehetővé teszi számunkra, hogy kiderüljön, hol van a hiba étkezési szokásaikban, és az új mobiltelefonos alkalmazás bizonyult a leghatékonyabb eszköznek erre” tette hozzá Cade professzor.

Eltérően más jelenleg elérhető okostelefon alkalmazásoktól, a My Meal Mate az első ingyenes alkalmazás, amely tartalmaz egy brit élelmiszer-adatbázist. Ez lehetővé teszi, hogy a felhasználók könnyen és értő módon feltérképezzék saját étkezési szokásaikat. Ez egyben az első olyan alkalmazás, amely ingyenesen letölthető az NHS Choices honlapról.

A pilot vizsgálatban 128 túlsúlyos önkéntes vett részt. Három csoportra osztották őket, s az egyes csoportok különféle ellenőrzési módszert használtak. Az egyes módszerek használatának sajátosságait, továbbá a testsúlyt, és más fiziológiai paramétereket követtek nyomon hat hónapon keresztül.

"Bár arra nem számíthatunk, hogy a kísérletünk résztvevői a My Meal Mate alkalmazást mostantól már naponta használni fogják, egész életük során, azt mégis valószínűsíthetjük, hogy a kutatás hat hónapja kialakított náluk egy olyan készséget, megalapozott egy olyan tudást, és nem utolsósorban rögzített egy olyan rutint, hogy a jövőben sokkal könnyebben és hatékonyabban képesek lesznek kontrollálni saját étrendjüket, jobban megértve az adagok, a tápanyagtartalom és a testmozgás hatásának jelentőségét, "mondta Michelle Carter, a tanulmány vezető szerzője.
A My Meal Mate alkalmazás most már ingyenesen letölthető az Android OS-t használó okostelefonokra a Google Play Store-ból is.


Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter
Forrás: http://www.ehealthnews.eu/


Kulcsszavak

mobil telefon, fogyókúra

Kapcsolódó anyagok

Mobiltelefonos navigációs szolgáltatások az idősebb korosztály számára – lépésről lépésre vezetik őket útjukon

A mobil telefonok adataival előre lehet jelezni egyes fertőző betegségek terjedését

Orvos-beteg kommunikációt segít a VerbalCare app

Mobil alkalmazás az alvási apnoé kezelésében

Fogyókúra okos telefonnal

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
KIADVÁNY TOVÁBBI CIKKEI

A három leggyakoribb munkahelyi stresszforrás

A legújabb felmérések szerint az egészségügyi kiadások, a munkahelyi biztonsági körülmények, és a munkatársak hiányzásai számítanak a három legfőbb munkahelyi stresszforrásnak.

Tovább


Családi tűzfészek Los Angeles-ben

Tarr Béla-filmeket vetítettek Hollywoodban

Tovább


Nem vándorolnak tömegesen külföldre a rezidensek

Napjainkban az orvostársadalom érdeklődésének középpontjában állnak a rezidensek. Új elképzeléseik vannak pályájukat illetően és kiállnak terveik mellett. Sikeres volt összefogásuk a röghöz kötöttségi rendelet ellen, munkájukhoz méltó bért kérnek és elindították a Zöldkeresztes mozgalmat. Jelenlegi helyzetükről és terveik megvalósításáról kérdeztünk egy szakorvosjelöltet.

Tovább


Labdarúgás és amyotrophiás lateralsclerosis

Számos olasz profi focista esetében fordult elő amyotrophiás lateralsclerosis (ALS) miatti haláleset, ezért összefüggést feltételeztek a labdarúgás és az ALS között.

Tovább


Fogyókúra okos telefonnal