hirdetés

TARTALOM

Ideggyógyászati Szemle - 2019;72(5-6)

Papp Mátyás (1927-2019) emlékére
Papp Mátyás (1927-2019) emlékére
| |

Papp Mátyás 2019. április 4-én, 92 évesen, hosszú betegség után hunyt el. Közel 60 éven át dolgozott a Semmelweis Egyetem Neurológiai Klinikáján (illetve annak jogelődjein). A multiszisztémás atrophia zárványtestjeinek (Papp-Lantos-testek) leírójaként szerzett magának világirodalmi ismertséget, az International Society of Neuropathology tiszteletbeli tagja volt.

Kovács Tibor

Összefoglaló  |  Teljes cikk (PDF)

 

A bevacizumab-monoterápia hatása  a progressziómentes túlélésre rekurrens  glioblastomában szenvedő betegek esetében
A bevacizumab-monoterápia hatása a progressziómentes túlélésre rekurrens glioblastomában szenvedő betegek esetében
| |

Bevezetés, célkitűzés - A glioblastoma, WHO grade IV. nap­jaink leggyakrabban diagnosztizált primer, malignus agy­daga­nata felnőttekben. A rekurrens glioblastomák keze­lé­sé­ben a be­vacizumabbal kapcsolatban korlátozott számú eredmény és publikáció áll rendelkezésre. Közleményünk célja, hogy a bevacizumab-monoterápia rekurrens glioblasto­má­ban szenvedő betegek progressziómentes és teljes túlélésre gyakorolt hatását vizsgáljuk kibővített betegadatbázison.

Czigléczki Gábor, Sinkó Dániel, Benkő Zsolt, Bagó Attila, Fedorcsák Imre, Sipos László

Összefoglaló  |  Teljes cikk (PDF)

 

Az orális isotretinoinkezelés  mellékhatásként elsődlegesen szenzoros demyelinisatiót okoz
Az orális isotretinoinkezelés mellékhatásként elsődlegesen szenzoros demyelinisatiót okoz
| |

Cél - A prospektív vizsgálat célja az volt, hogy feltárja, befolyásolja-e a közepes időtartamú orális isotretinoin­kezelés a perifériás idegműködést.

Yasar Altun, Esra Inan

Összefoglaló  |  Teljes cikk (PDF)

 

Szomatoszenzoros amplifikáció, abszorpció és elektromágneses hiperszenzitivitás
Szomatoszenzoros amplifikáció, abszorpció és elektromágneses hiperszenzitivitás
| |

Célkitűzés - Korábbi kutatások alapján a tünetészleléshez és a különféle idiopathiás környezeti intoleranciákhoz két vonásjellegű jellemző, a szomatoszenzoros amplifikáció és az abszorpció is kapcsolódik.

Köteles Ferenc, Simor Péter, Szemerszky Renáta

Összefoglaló  |  Teljes cikk (PDF)

 

A sarcopenia és a dynapenia prevalenciája a különböző stádiumú Alzheimer-típusú dementiában szenvedő betegek körében
A sarcopenia és a dynapenia prevalenciája a különböző stádiumú Alzheimer-típusú dementiában szenvedő betegek körében
| |

Cél - A vizsgálat célja a sarcopenia és a dynapenia prevalenciájának megállapítása a különböző stádiumú Alzheimer-típusú dementiában (AD) szenvedő betegek körében, továbbá adatgyűjtés annak érdekében, hogy javaslatokat tehessünk a betegségteher csökkentése érdekében.

Tamer Yazar, Hülya Olgun Yazar

Összefoglaló  |  Teljes cikk (PDF)

 

Az NKCC1 és KCC2 gének metilációs státusza refrakter temporalis epilepsziában
Az NKCC1 és KCC2 gének metilációs státusza refrakter temporalis epilepsziában
| |

Cél - A metiláció kulcsfontosságú a DNS epigenetikai módosítása során. Az epilepsziában fontos a metiláció szerepe, olyannyira, hogy az is felmerül: a DNS-metiláció közreműködik a rohamokra való fogékonyság kialakulásában, továbbá a betegség fenntartásában is. Vizsgálatunkban elemeztük a refrakter temporalis epilepsziával asszociált KCC2 (SCL12A5) és NKCC1 (SCL12A2) gének metilációs státuszát.

Yasemin Unal, Murat Kara, Fatma Genc, Dilek Aslan Ozturk, Yasemin Bicer Gomceli, Taner Kaynar, Kursad Tosun, Gulnihal Kutlu

Összefoglaló  |  Teljes cikk (PDF)

 

A dopaminagonisták jelentősége  a Parkinson-kór kezelésében a marosvásárhelyi ideggyógyászati klinikák 15 éves gyakorlatában  - keresztmetszeti vizsgálat
A dopaminagonisták jelentősége a Parkinson-kór kezelésében a marosvásárhelyi ideggyógyászati klinikák 15 éves gyakorlatában - keresztmetszeti vizsgálat
| |

Bevezetés - Kevés irodalmi adat van arról, hogy a dopamin­agonista (DA) gyógyszereket milyen mértékben alkalmazzák a Parkinson-kór kezelésében, Közép- és Kelet Európa viszonylatában pedig egyáltalán nincs ilyen jellegű közlemény.

Szász József Attila, Constantin Viorelia, Mihály István, Biró István, Péter Csongor, Orbán-Kis Károly, Szatmári Szabolcs

Összefoglaló  |  Teljes cikk (PDF)

 

Lakossági stroke-szűrőnap Budapest  XII. kerületében 2011-ben és 2016-ban.  Mi változott és mi nem?
Lakossági stroke-szűrőnap Budapest XII. kerületében 2011-ben és 2016-ban. Mi változott és mi nem?
| |

Bevezetés - A cerebrovascularis események megelőzésének egyik módja a magas rizikójú betegek felkeresése lakossági szűrés révén. Ez azonban magas költségvonzatú, így a különböző módszerek közül a hatékony, a helyi sajátságokat figyelembe vevő lehetőséget kell választani. Budapest XII. kerületében hagyománya van a gyakori és megelőzhető betegségek lakossági szűrésének. A Szent János Kórház ad otthont minden évben a saját szervezésű stroke-szűrőnapnak. A 2011-es szűrés publikált adatait ezúttal az öt évvel későbbiekkel vetettük össze, keresve a közben bekövetkezett változásokat.

András Folyovich, Nóra Botos, Erzsébet Balogh, Mária Bakos, Anna Hertelendy, Katalin Anna Béres-Molnár

Összefoglaló  |  Teljes cikk (PDF)

 

Hyperhomocysteinaemia fogamzó korú migrénes nőbetegek esetén
Hyperhomocysteinaemia fogamzó korú migrénes nőbetegek esetén
| |

Háttér és cél - A migrén fogamzó korú nők esetén az ischaemiás stroke rizikófaktora. Kutatások szerint migrénben szenvedők esetén nagyobb a hyperhomocysteinaemia prevalenciája. Elképzelhető, hogy az aurával, illetve a nélkül jelentkező migrénre jellemző eltérő stroke-kockázat hátterében a hyperhomocysteinaemia eltérő prevalenciája áll. Vizsgálatunkban elemeztük, hogy a migrén ezen altípusai esetén milyen a hyperhomocysteinaemia prevalenciája.

Murat Alemdar, Hamit Macit Selekler

Összefoglaló  |  Teljes cikk (PDF)

 

F-DOPA-jelzett PET/CT-PET/MR alapú modern 3D besugárzástervezés glioblastoma multiformés (GBM-) betegek komplex kezelésében.  Az első magyarországi tapasztalatok
F-DOPA-jelzett PET/CT-PET/MR alapú modern 3D besugárzástervezés glioblastoma multiformés (GBM-) betegek komplex kezelésében. Az első magyarországi tapasztalatok
| |

Bevezetés - A glioblastoma multiforme (GBM) komplex onkológiai ellátásában a sugárkezelésnek kiemelt szerepe van. A modern 3D alapú sugárterápiás kezelések tervezése hagyományos CT- és MR-információ alapján valósul meg, azonban egyre nagyobb figyelem terelődik a daganatos elváltozások biológiai és funkcionális morfológiáját leíró funkcionális hibrid képalkotásra. A 18F-DOPA nagy specificitású és szenzitivitású aminosavtracer, melynek fontos szerepe lehet a pontos céltérfogat-definícióban GBM-es betegek besu­gár­zástervezése során. Jelen tanulmányunk az első hazai 18F-DOPA alapú PET/CT/MR fúzión alapuló 3D besu­gárzástervezési tapasztalatainkat mutatja be.

Sipos Dávid, Tóth Zoltán, Lukács Gábor, Bajzik Gábor, Hadjiev Janaki, Cselik Zsolt, Repa Imre, Kovács Árpád

Összefoglaló  |  Teljes cikk (PDF)

 

A LAP

Ideggyógyászati Szemle

Ideggyógyászati Szemle

Impresszum

A Magyar Neurológiai Társaság,
a Magyar Idegsebészeti Társaság,
a Magyar Klinikai Neurofiziológiai Társaság,
a Magyar Gyermekneurológiai Társaság,
a Magyar Neuradiológiai Társaság,
a Magyar Epilepszia Liga,
a Horányi Béla Klinikai Idegtudományi Társaság,
a Magyar Stroke Társaság
és a Magyar Idegtudományi Társaság
hivatalos lapja.

Havonta megjelenő idegtudományi folyóirat.

Főszerkesztő:
Dr. Tajti János

Felelős szerkesztő:
Dr. Kovács Tibor


ISSN 0019-1442 (Nyomtatott)
ISSN 2498-6208 (Online)

Impakt faktor: 0,252 (2017)


Kiadó
LifeTime Media Kft. (Anno Literatura Medica Kiadó)
1021 Budapest Hűvösvölgyi út 75/A
Felelős kiadó: Cserni Tímea

Kézirat-benyújtás
A kéziratok benyújtásának módja emailban, kísérlőlevél küldésével dr. Kovács Tibor felelős szerkesztőnek: kovacs.tibor (kukac) med.semmelweis-univ.hu vagy a clinical.neuroscience (kukac) med.semmelweis-univ.hu email címre.Tartalomjegyzék: