VISSZA

Ideggyógyászati Szemle - 2006;59(3-4)


A magzat kedélyállapotára utaló, szonográfiával kimutatható arckifejezések
- A mimika a magzati etológia része


A magzat kedélyállapotára utaló, szonográfiával kimutatható arckifejezések 
- A mimika a magzati etológia része
Jakobovits Ákos
| | |
 
A szerző a terhesgondozás folyamán ultrahangkészülékkel vizsgálta koronális síkban a magzatok arcát és arcvonásaiknak változását. A gyermekek és a felnőttek magatartásából kiindulva az arckifejezések változásai a kedélyállapotra utalnak. Négy év alatt öt említésre méltó mimikai változást figyelt meg a magzatok arcán, amelyek feltételezhetően a hangulatukat jellemezhette. Az arckifejezések, a finom mimikai vonások a központi idegrendszer megfelelő fejlettségére és jó oxigénellátottságára utalhatnak. Etológiai szempontból a mimika örökölt viselkedésprofil.

Kulcsszavak

magzati arcvonások, mosoly, ásítás, nyelvkiöltés

Kapcsolódó anyagok

A magzat kedélyállapotára utaló, szonográfiával kimutatható arckifejezések - A mimika a magzati etológia része

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Tartalomjegyzék:

Extra tartalom:

 
KIADVÁNY TOVÁBBI CIKKEI

Válaszlevél éralagútügyben az „utolsó szó” jogán

Megdöbbenve olvastam a lap 2006. januári számában megjelent, véglegesnek deklarált idegsebészeti szakmai kollégiumi állásfoglalást (2005. július 1. keltezéssel) az éralagútmódszerről [Clin Neurosci/Ideggy Szle 2006;59(1-2):63-66].

Tovább


A subcorticalis ischaemiás agyi károsodás spektrális EEG-jellemzői Esetelemzés

Az ischaemiás stroke-ot jellemző EEGelváltozások régóta ismertek, de az irodalmi adatok több vonatkozásban nem egységesek. A szerzők az egyoldali subcorticalis stroke kapcsán nyert EEG-adatokat elemezték, hangsúlyt fektetve a szemnyitásra bekövetkező változások dinamikájának értelmezésére.

Tovább


A nocicepció plaszticitása: a funkcionális-strukturális fájdalom kutatás újabb eredményei (angol nyelven)

A tradicionális szemlélet szerint a fájdalomrendszer három neuronból áll. Ezek közül az első, a primer nociceptív neuron a nociceptorokkal kezdődik és a gerincvelő hátsó szarváig tart. A második, a spinothalamicus neuron a canalis centralis előtt kereszteződve a hátsó szarvat köti össze a thalamusszal. A harmadik, a thalamocorticalis neuron, az agykéreg „fájdalomközpontjaiban” ér véget.

Tovább


A metiléntetrahidrofolsav-reduktáz gén C677T- és A1298C-mutációinak interakciója ischaemiás stroke-ban

A metiléntetrahidrofolsav-reduktáz (MTHFR) C677T és A1298C mutációi, mint kedvezőtlen genetikai faktorok, emelkedett szérumhomocisztein-szintet okozva hozzájárulhatnak az ischaemiás stroke kialakulásához. A fenti két mutáció ischaemiás stroke-ban betöltött szerepét vizsgáltuk.

Tovább