VISSZA

Ideggyógyászati Szemle - 2013;66(9-10)


A CD4+ és CD8+ Treg-sejtek jellemzése myastheniához hasonlító tünetekkel jelentkezõ Hodgkin-lymphomás beteg esetében


A CD4+ és CD8+ Treg-sejtek jellemzése myastheniához hasonlító tünetekkel jelentkezõ Hodgkin-lymphomás beteg esetében
Krausz Ludovic Tibor, Major Zoltán Zsigmond, Muresanu Dafin Fior, Chelaru Eugen, Nocentini Giuseppe, Riccardi Carlo
| |
 
A Hodgkin-lymphoma (HL) és a myasthenia gravis (MG) együttes előfordulása ritka jelenség, amelyet néha paraneoplasiás manifesztációnak tartanak. Kevés olyan esetet írtak le eddig, amelyben a myastheniás tünetek csak a tumor sebészi eltávolítása után manifesztálódtak. Az összefüggés biológiai alapja ismeretlen. Az egyik elmélet szerint az okozza, hogy a fejlődő tumor infiltrálja a reziduális thymusszövetet. Esetünkben a myastheniás tünetek vezettek a HL diagnózisához. Célunk a T-sejt-fenotípus vizsgálata volt myastheniához hasonló tünetekkel jelentkező, Hodgkin-lymphomás beteg esetében. Az autoimmun betegségben szenvedők esetében általában csökkent a Treg-sejtek száma, de néhány esetben számuk emelkedettnek tűnik. Felvetették, hogy a jelenség hátterében az immunrendszer homeosztatikus törekvése állhat, hogy kontrollálja az autoreaktív effektorsejtek expanzióját. Az ismertetett beteg esetében nagy volt a lymphomát infiltráló Treg-sejtek aránya (több, mint a CD4+ sejtek 10%-a és a CD8+ sejtek 1,34%-a), azt mutatva, hogy a Treg-sejtek száma nő a HL-ben és myasthenia gravisban szenvedő betegek esetében. HL-ben a Treg-érintettség vitatott és jelenleg kutatott terület. Adataink hozzájárulhatnak a HL és az autoimmun jelenségek közötti összefüggés hátterében álló mechanizmus jobb megértéséhez.

Kulcsszavak

GITR, Hodgkin-lymphoma, myasthenia gravis, paraneoplasiás, T-sejtek, Treg

Kapcsolódó anyagok

Hermann Ildi : NHL

Myasthenia gravis, Guillain-Barré-szindróma, vagy mindkettő?

Az immunonkológiai terápiák jelentősége a Hodgkin-lymphomák kezelésében

Újdonságok a hodgkin-lymphoma ellátásában

Újabb ismeretek a spondylarthritisek patogeneziséről - A Figyelő 2016;1

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Tartalomjegyzék:

 
KIADVÁNY TOVÁBBI CIKKEI

A neurológia és a pszichiátria helyzete a 21. század elején - közös gyökerek, hasonló nehézségek, megoldási lehetõségek

A neurológia és a pszichiátria fejlődése szorosan összefonódott, hiszen a 20. század végéig egységes szakterületet képeztek, és ma is számtalan elméleti és gyakorlati területen kapcsolódnak össze. Így különösen nagy érdeklődéssel olvastam Szirmai professzor írását, melyben a neurofóbia (félelem az idegtudományoktól és az idegrendszeri betegségektől) jelenségét tárgyalja részletesen.

Tovább


Split laminotomia és távtartó cage behelyezése a gerinccsatorna feltárása és tartós dekompressziója céljából a thoracalis intramedullaris daganatok sebészetében

A szerzők fő célja az intramedullaris tumorok eltávolításához kifejlesztett, a gerincoszlop stabilitását megőrző "split laminotomia" technika továbbfejlesztése volt úgy, hogy a dekompresszió során elkerülhetőek legyenek a saját csontgraft kivételével járó szövődmények.

Tovább


Beszámoló a Környey Társaság 2013. évi tudományos ülésérõl

A Pécsi Környey Társaság 2013. április 4-én tartotta szokásos évi emlékülését Pécsett. Az ünnepi események ezúttal is a Rét u. 2. alatti klinikai tömbben kezdődtek, ahol a résztvevők megtekintették a klinikai tömb folyosóján látható Környey Emlékfalat, majd dr. Kopa János elhelyezte a megemlékezés koszorúit a klinika bejáratánál Reuter Camillo és Környey István domborművénél.

Tovább


A CD4+ és CD8+ Treg-sejtek jellemzése myastheniához hasonlító tünetekkel jelentkezõ Hodgkin-lymphomás beteg esetében